Názory čitateľov


Názory k článku:
Prečo energie zdražujú: Ponuka a dopyt určené politickými rozhodnutiami

6. 3. 2019   Piha
No ono sa nedvíha cena iba energií, ale prijde mi, že to postupne tak nejak rastie u všetkého, ako sa vraví, hlavne nenápadne. Čo som se pozeral, tak možem byť ešte rád, že mám alternatívca, pretože pokiaľ by som bol u veľkých firiem, tak mi to o mnoho viac povyskočí, takto u Slovakia energy nemám tie platby také, neviem čím všetkým to može byť, ale v porovnaní to u nich aj v priebehu rokov vychádza o niekoľko euro lacnejšie.
5. 1. 2019   kubo
vymýšlate trhy , povolenky, aukcie,.... len aby sa zakrývalo sebaobohacovanie sa privatizérov, len tak mimochodom, kedysi ste sa na ceny ropy vyhovárali, pozrite sa dnes kde je tá cena a aj tak všetko zdražujete, bordel a zlodejina.
4. 1. 2019   Blind Man
Ktosi musí zaplatiť aklimatizáciu jadrových fyzikov, IT špecialistov a chirurgov.
4. 1. 2019   pf2019
alebo skôr demokratov typu Haščáka & spol. ?
Problém je, že Stalin - ako študovný kňaz - bol príliš idealistický, naivný a emnpaticky.
Veril, že všetci ľudia sú v princípe dobrí, len niektoí s adostali na zlé chodníčky a zneužívajú blížnych svojich. Takže ich stačí napraviť prevýchovou.
Lenže krajna zničená najprv odporom rozprávkovo bohatej feudálnej šlachty, potom sabotážami špekulantov prezlečených za kapitlistických demokratov a napokon brutálnou protislovanskou rasovou vojnou (nemecká forma koloniálnej expanzie "drang nach Osten" podľa vzoru Cecila Rhodesa) nielenže nemala na prevýchovu, ale navyše musela prijať - a napokon aj vykrvácať na vnútených šialených závodoch v zbrojení (keby dnešní "ekonómovia" ovládali aspoň základné počty a dokázali si zrátať aké absurdne giganťické prostiedky musel chudobný východný blok minúť na vyzbrojenie, ktorým disponoval - tak by im padli sánky a okamžite by pochopili, prečo nebol spotrebný tovar a aj ten čo bol, bol absurdne drahý (kompletný polročný príjem kvalifikovaného pracovníka za jedn videorekordér, či jeden farebný televízor - alebo kompletný celoživotný príjem za jeden stredný Mercedes)
Marxov, Leninove e Stalinove ideály však mali jednu dorbnú chybičku - ľudia totiž nie sú dobrí, ale zlí - takže niet čo napravovať, ani prevychovávať. Navyše proletariát nie je cieľ života jednotlivca, ale osobná trgédia s ktorej sa každý snaží uniknúť.
Takže proletariát sa nikdy spájeť nebude, lebo sa hanbí za to, že je a snaží sa z tejto hanby uniknúť.
Kto sa s radosťou spája - teda aspoň dočasne, ako Rusko s Volzovou - sú mafie, ktoré sa však v skutočnosti tiež len snažia zničiť seba samé, lebo na smetišti môže napokon ostať len ten najväčší potkan - ostatní skončia s guľkou v hlave,nástražných systémom, alebo uväznením, či politickou likvidáciu. Takže svoje parte dohrali aj takí viťúzi, ako Piťo, Kýbel, Černák - ale aj tí vyšší, čo sedia v parlamente, či rovno vo vláde. A 4oskoro dôjde aj na tých Haščákov & spol., lebo slovnek0 smetisko je predsa len ešte relatívne čisté miesto na úplnom okraji známeho vesmíru.
Skutočné hry hrajú borci iných váhových kategórií, pre ktorých sú aj ruskí oligarchovia a šéfovia US technologických gigantov iba malé biele koníky - či skôr pešiaci na šachovnici úplne iných záujmov - než nejaké pseudoluxusné somarinky typu trblietky, kamienky, čmáranice, autičká, lodičky, lietadielká, domčeky, či hordy sexuchtivých panien a iných Garminov :)
4. 1. 2019   Lolo
Problem je v tom, ze vdaka zniyujucej sa spotrebe vsetkych energii, vyrobcovia, distributcia a tiez stat, nechce mat nizssi prijem z klesajuceho objemu.
Je to vyriesenie problemu, ako predat menej a stale menej, za viac a ovela viac, ako to ma v skutocnosti cenu.
Su to ceny povoleniek, emisne kvoty, spotrebne dane, cirkulacne dane, ekologicke dotacne vykupne ceny a subor opatreni, ako zahrnut do nakladov vyroby, alebo distribucie odpocitatelne polozky, ktore sa cele premietnu do ceny, ktoru zaplati spotrebitel.
Napriklad elektricka energia pre domacnosti a cela elektrifikacia prebiehala najma z dovodu, ze vyroba elektrickej energie vo velkom, pre priemysel, by v dobe ked su prestoje, alebo v noci, ak su motroci doma a prevadzka nieje nepretrzita, nemusela vypinat, alebo utlmovat.
Akumulovat sa uplne idealne elektricka energia neda, precerpavacie vodne elektrarne su len barlicka.
Preto aj nocny prud, bol kedysi vyrazne lacnejsi, urceny na ohrev a vykurovanie domov, pomocou zasobnikovych ohrievacov, akumulacnych kachli a podobne.
Dnes prevaznu spotrebu elektrickej energie, najma naklady na jej distribuciu, straty a udrzbu, musia zaplatit domacnosti, na ktore sa z velkoodberatelov, preniesli naklady.
Problem je, ze napriklad poplatky, za odberne miesto /elektromer/ plus poplatky za "rezervovany prikon" /istic, poistky/ su castokrat vyssie a prekracuju cenu odobratej kWh spotreby domacnosti, ak elektrinu ma len na svietenie a bezne male spotrebice, ak vykuruju plynom, ci drevom, alebo hoci aj mazutom.
Pre rekreacne objekty, kde je spotreba iba obcasna a monimalna, su ceny pripojeneho miesta odberu, este vyssie.
Zakladnym kamenom uspechu, je skratka predavat co najmenej, za co najviac, vymazat pamat motrokov a energetickej chudoby, aby si nespomenuli, za co vlastne platia, ale aby platili stale, opakovane co najviac.
Kraviny, ako zalohove platby a ine chobotiny, davno mohli vyriesit kreditnymi meracmi spotreby. Staci SMS, alebo stieracia karticka, pripadne dnes mobilny telefon a nakrmit si kredit podla potreby do meraca spotreby, bez nutnosti hlasenia zmeny majitela odberneho miesta a pod.
Cena elektriny totiz u nas nieje konkretna suma, alebo konkretna cena, ale subor poloziek z ktorej na fakturach, potrebujeme odborne vzdelanie, aby sme si vedeli vypocitat skutocnu cenu.
Jednoducha pomocka je, bez ohladu na cenniky a kraviny reklamne, je spocitat si odber v kWh vlastnym odpisom na hodinach a spocitat vsetky finalne ceny faktur rocne, ktore sme zaplatili, odpocitat preplatky, ktore sme dostali spat, zdanene danou zo zisku a tuto sumu, vydelit poctom odobratych kWh.
A mozeme sa zacat cudovat.
Zrazu je beh elektrocentraly na PB, celkom lacna polozka na chate, alebo kurenie lahkym olejom, kupenym v Rakusku, zacina byt rentabilnesie, ako priamotop.
4. 1. 2019   Lolo
https://euractiv.sk/ section/energeticka-u cinnost/news/energeti cka-chudoba-ked-nie-j e-definicia-nie-je-an i-problem/
Energetická chudoba: Keď nie je definícia, nie je ani problém
Energetická chudoba
ÚRSO sa týmto závažným legislatívnym a celospoločenským problémom intenzívne zaoberá, hoci ani v jednom členskom štáte EÚ túto problematiku nerieši prioritne národný regulátor.
Aktuálne experti úradu vypracovali návrh novej verzie „Koncepcie na ochranu odberateľov spĺňajúcich podmienky energetickej chudoby“. Tá obsahuje okrem iného aj konkrétne návrhy komplexných a systémových riešení.
www.urso.gov.sk...
BLA BLA BLA...
4. 1. 2019   tobi
Tzv. povolenky,to je iba ďalšia ,ale ináč pomenovaná daň , ktorú nakoniec aj tak zaplatí prenesene spotrebiťeľ/aj bežný občan/.Veď dopady politických rozhodnutí predsa neponesú plynárne, elektrárne,či distribútori, iba ich prenesú na iné plecia. Energie dražejú vraj kvôli konjuktúre. Potom je namieste milí spotrebitelia, aby ste sa v robote až tak nehnali.Je potrebné celý ten cirkus trochu pribrzdiť,aby tu ta konjuktúra nebola, lebo nám v konečnom efekte iba škodí./Osožná je možno iba pre vyvolených, ktorí to všetko dirigujú/ A do normálu sa dostanú aj ceny komodít a energií.Kde sa celý svet ponáhľa? Koho ideme dobehnúť? V konečnom dôsledku aj tak zistíme,že nie my,ale dobehol niekto nás.
5. 1. 2019   Frantisek Nahnevany
A ešte niečo keď už teda je tá konjuktúra. Všimnite si z čoho resp. z akej sumy prípadne platíte tzv.DPH. Z PRIDANEJ HODNOTY to rozhodne nie je. A nie iba pri cenách energií.
4. 1. 2019   anonym
Kto zaraba na cenach povoleniek?
1/1