Názory čitateľov


Názory k článku:
Štyria jazdci ekonokalypsy: Ak chceme vedieť modelovať vývoj ekonomiky, potrebujeme užitočnú a politicky relevantnú spoločenskú vedu

2. 1. 2019   jahoda
:) :) :) :)
29. 12. 2018   Revoluce
Vždy keď čítam či počujem o ekonomike ako vede, tak mám problém. Nedokážem si túto splašku nezmyslov predstaviť ako vedu. Ešte aj sociológia je oproti tomuto "veda na úrovni". Ekonomika je oproti tomu postavená na klamstve, falošnosti, manipulácii, kde je obyčajný zdravý rozum neprípustný. Najjednoduchšie sa to ukazuje na kríze z 2008. To čo je popísané v článku sú čisté nezmysly. Všetci tí relevantní "páni", ktorí rozhodovali pred 2008 v ekonomike veľmi dobre vedeli, že to čo robia je čistý podvod a lož. Na to, aby rozpoznali riziká nepotrebovali žiadne ekonomické ani "galaktické teórie"... stačil k tomu "zdravý rozum". No tie zisky, ktoré dosahovali z podvodov im bránili v tom, aby počúvali ten zdravý rozum a namiesto toho sa skrývali za nezmyselné modely. Vidieť to tiež na príklade toho, že kto má v dnešnom svete najvyšší profit. Ten majú všade len ekonómovia. Oproti tomu tí, ktorí vytvárajú skutočné a reálne hodnoty sú až niekde na samom chvoste. Ekonómovia nie sú ničím iným len PARAZITOM, ktorý vyciciava spoločnosť a to v globálnych rozmeroch.
24. 12. 2018   piatyjazdecnajďalejzájde
Nobelova cena za ekonómiu je ako Nobelova cena za pľuvanie do diaľky.
Ale tá druhá by aspoň bola zmysluplná a hlavne merateľná ;)
Všetky tieto sociogické systémy robia jedu katastrofálnu chybu - nerátajú s človekom takým, aký v skutočnosti je, ale takým akým by ho chceli mať :(
Primárna tragédia je v tom, že človek sám o sebe je principiálne protispoločenský hoci je základným kameňom spoločnosti.
Takže bez zarátania kriminality, mafií, podvádzania, odrbávania, klamania je akákoľvek ekonomickuý model nezmyselný, lebo môže modelovať akurát tak avatarov.
Pričom podvádzajú, klamú a osierajú úplne všetci - jednotlivci, rodiny, firmy, štátne aj mimoštátne organizácie a hlavne štáty, včítane nadnárodných zoskupení.
Takže je vlastne zázrak, že tu niečo funguje - a paradoxne funguje prekvapivo dobre.
Z tohto aspektu by mohla byť zaujímavá analýza buniek v organizme - tie možno tiež v skutočnosti nespolupracujú dobrovoľne, ale bojujú všetkými prostriedkami každá proti každej - no integrálom nevrživosti je paradoxne perfektne fungujúci organizmus.
Takže medicína budúcnosti možno raz zistí, že imunobiologické havárie typu rakovina v skutočnosti vznikajú tým, že nejaké buňky prestávajú proti sebe útočiť a namiesto toho začínajú spolupracovať.
Podobne, ako profesionálny kolaps obchodníka, ktorý uverí marketingovým kalerábom, ktoré tlačí do hoáv svojim pacientom, ktorých sa snaží vyliečiť z peňazí.
To by bolo celkom pekné vysvetlenie, že zákerne-zločinná "demokracia" je úspešná a bez systémovejšieho skúmania v podstate celkom fasa ;)
24. 12. 2018   @@@
z časti maš aj pravdu ten začiatok je dobre popisany ....len nesuhlasim s tym že nevieme určit vysledok ....my vieme ale ignorujeme to prave preto čo si napisal sam ....sme až priliš sebecky a chamtivy aby sme mohli pripustiť že cely svet je nespravoldivy a všetci sa spravaju čo najviac nemoralne nepoctivy a nespravodlivo ale zaroven všetci od druhyhc očakvaju že sa budu spravať poctivo spravodlivo česntne a moralne aj ked každy jeden jedinec sa takto spravať nechce a chce len maximalozovať svoje sebectvo a chamtivost
cele to všetko o čom pišem stoji len na dvoch jednoduchyhc veciach a to sebectvo a chamtivost ....ten zvyšok je niečo take ako vo fyzike chaos (vedecky chaos ) a presne podla toho cela ekonomika funguje ....pre nas sa zdaju niektore veci nepochopitelne ale v skutočnosti su jednoduche a pochopitelne len častokrat ignorujuce fakty že ludia su skratka skazeny ale aj to služi len k tomu čo som už pisal seebctvo a chamtivost a snaha ludi o jeho maximalozovanie vedie k znuživaju vlastne všetkeho čiže aj tej moralky spravoldivosti postivosti čestnosti tak ako to vidiš ty že existuju nejake kriminalne živly v spoltončosti a funguje....ale čo sa miliš je že funguje v prospech všetkych rovnako dobre a aferktivne ....nie to nie je pravd niektory na tom ziskavaju ti sa v mediach predvadzaju a vyhlasuju ako je system dobry a po tolkych lžach mnohi tomu uveria aj ked väčšina ludi je na opačnej strane a doplaca na to a vyhodu z tohto systemu taži len nejakych 10 alebo 20% ludi na najvyššich postoch a s najvyššimi prijamy na ukor ostatnych ktorym sa davaju omrvinky s tym že to ospravedlnujeme opať ved to je dobre aspon niečo inak by ste nemali nič ....o tom by sa dalo ešte vela napisať ale zaklad je len ten jeden sebectvo a chamtivost ludia sa v tom od seba lišia len v tom že niekto ma tieto neduhy alebo vlastnosti viac a iny menej čiže niekto je viac sebecky a iny menej ale zaklad je v každom rovnaki
24. 12. 2018   Lolo
Pridam sa ako stvrty jazdec, dochodca.
Chudobny dochodca, co nema co stratit, je nebezpecnejsi ako partyzan, co sa boji jagekomanda.
Politicky relevantnu spolocensku vedu robit netreba.
Existuju hednoduche markery a spolocenske javy, podla ktorych je mozne presne urcit stav spolocnosti a presne odvodit nasledky vlady mamlasov pred a potom.
Komunisti poskodili zdebilnenim naroda 2,5 generacie.
Dnes na nasledky tej cervenej nakazy, za 3/4 doby co sme boli v ohrade, postupne 30 rokov vymierame.
To nieje vtip, ale v podstate genocida, ktorej zaklady boli polozene uz dakedy v roku 1948. Keby nebolo urcitych politickych tlakov, tak by neboli ani Husakove deti.
O detoch Havlovych, Moravcikovych, Meciarovych, Dzurindovych, Ficovych, hovorit bohuzial nemozeme.
Takze ak sa nam tak uzasne dari, mame kde byvat, co jest, otazka je, preco sa tu nerodia 30 rokov deti v takom mnozstve, aby starych neumieralo viac?
Prajem vsetkym strasne a kysele...
24. 12. 2018   @@@
takže ty tvrdiš že zato že dnes sa nerodia deti možu ti čo vladli pred rokom 1989 ? :D
....a v usa nemecku taliansku a mnohych dalšich vyspelych krajinach kde maju problem tam sa na koho vyhovaraju ?
25. 12. 2018   Lolo
No a ako inak?
Ved uz v dobe povojnovej, po prevrate v 48 roku, zacal demograficky upadok.
Ludia mali nasrane v gatiach, len nedostatok a bieda. Listkovy system, bol vynikajuci, v podstate sme tu boli ako v koncentraku vsetci.
Prvotna era stalinizmu, pocala katastrofalny demograficky vyvoj.
Na to upozornil aj pri svojej navsteve Chruscov a po roku 1968 az na prikaz Moskvy, ako nasko protektora, sa u nas v protektorate ZSSR, zacala robit nutena politika, pre zlepsenie demografickeho vyvoja.
A to sa aj ciastocne podarilo, kvantitativne asi, kvalitatativne neviem.
Keby nebolo onoho protektratneho zasahu a podpory mladych rodin, alebo vobec "prodetskej politiky", tak dnes tu mame necelych 2,9mil ludi na nasom uzemi Europskej kolonie.
Aj to je otazka, ci vobec.
25. 12. 2018   @@@
ty o demografii asi toho vela nevieš ....a dnes už ej to dobre podla teba lebo mame kapitlaizmus a v kapitalizme je všade demografia už ok ? :D
25. 12. 2018   Lolo
Staci sa pozriet sem..
https://sk.wiki pedia.org/wiki/Demogr afia_Slovenska
Vid hruba miera zivorodenosti na 1000obyv.
Nieje podstatny izmus, ktory je prijaty, ako statne zriadenie.
Problem je, ze vymierame.
Bohatsie krajiny, mozu ludske zdroje naozaj importovat.
Import pracovnej sily, vsak ma svoje specifika, na ktore nasa kolonia nema nastaveny system.
24. 12. 2018   Kritik
Pre pozitívny vývoj ekonomickej stability krajiny platia dve pravidlá:
- zabezpečenie sebestačnosti krajiny
- prevaha vývozu nad dovozom
Alfa a omega úspešnej ekonomiky je pre Slovensko zrejme neznámym pojmom, oba ukazovatele majú katastrofálne negatívnu tendenciu vývoja.
Netreba snáď nikomu vysvetľovať, že únia bude mať vždy záujem najmä o krajiny, ktoré sa vedia o seba postarať a v rámci stabilnej ekonomiky mať čo únii ponúknuť a nechodiť do únie s natiahnutou rukou.
Stabilná a silná ekonomika nemôže mať problém zamestnať všetko prácischopné obyvateľstvo. Vyššia úroveň nezamestnanosti po prevrate vyplynula zo zrušenia odvetví, a to dokonca niektorých ťažiskových odvetví, vládnymi neschopákmi a zlodejmi, čo sa okamžite prejavilo tým, že časť prácischopného obyvateľstva sa stala nadbytočnou.
Vedenie hospodárstva a spoločnosti sa dostalo do rúk laických indivíduí, tak sa nemožno diviť, že vývoj smeruje od desiatich k piatim.
Druhou črtou, ktorá je charakteristická pre poprevratový vývoj sú rozkrádačky a tunelovanie národného majetku a rozpočtu. Dokazuje, že hegemóni "zamatovej" revolúcie na pozitívny poprevratový vývoj krajiny nikdy neverili a rozkrádačkami sa snažili vopred zabezpečiť, aby pred ekonomickou a spoločenskou katastrofou stihli zutekať za kopečky.
24. 12. 2018   @@@
"- prevaha vývozu nad dovozom"
.....ked to podla teba ma platiť pre každu krajinu komu to potom všetci budu vyvyžať ?
24. 12. 2018   Karol
Mám 40, bez záväzkov, som dobrovoľne nezamestnaný, sem tam sa prihlasim na úrad práce, aby zamna platil zdravotné poistenie. Živým sa brigádami. Systém mi nič nedal, tak nech odomna nič nečaká..
24. 12. 2018   Luftwaffe
Ja takisto, som mimo tohto systemu a snazim sa minimalizovat zavislost na nom. Dokonca sa pripravujem uz teraz nato, ze ziadny dochodok od statu mat nebudem, a teda ani socialne poistenie neplatim, je to cierna diera.
24. 12. 2018   Imrich
Systém postavený na boji konkurencii súperení likvidácii konkurencie.Systém postavený na neustálom zdražovaní tovarov a služieb a daní zvyšovaní produktivity práce nenásytnom zvyšovaní ziskov je hlúpy a nebude už dlhodobo fungovať,Každá krajina má mnohomiliardové dlhy občania majú pôžičky a hypotéky takže ich spotreba časom klesá a nové úvery si donekonečna brať nemôžu.Navyše banky už čoskoro začnú zvyšovať úroky hypoték a úverov a občania budú mať menej peňazí. Kto bude robiť tú rastúcu spotrebu a za čo?
1/1