Názory čitateľov


Názory k článku:
Šéfekonómka OECD: Nadišiel čas pripraviť sa na najhoršie, musíme mať dohodnutý jednotný postup

16. 12. 2018   Jozef
To, že kríza príde, je neodškriepiteľná skutočnosť. Na tento fakt upozorňujú viacerí odborníci. Aj táto pani priam nabáda, aby sa štáty, ľudia na to pripravili, aby mysleli aspoň trošku na budúcnosť. Niektorí tvrdia, že kríza raz za určité obdobie je potrebná. Kam by sa svet dostal, ak by všetky spoločnosti zaznamenávali iba rast zisku, výroby? Aká bude budúcnosť ľudí, ktorí prídu po nás, čo im tu zanecháme? Tiež sme tu iba na skok a nemáme právo ničiť, to, čo nie je naše. Žiaľ takéto krízy problém ľudstva nevyriešia.
16. 12. 2018   Lolo
Zabka ma fixne idealy, ktore v praxi znamenaju rozne formy Bail In-u v roznych podobach.
Problem narodnych vlad je, ze v Eurozone, nemozu hybat svojou menovou politikou, teda devalvovat a tlacit si vlastne peniaze, podla potreby, ale robi sa to jedine celoplosne, jednotne, v ECB.
Taketo postupy, maju vsak problem, lebo bohati kolonizatori, ktori tazia z chudobnych kolonii, zaplatia devalvaciou, kvantitativnym uvolnovanim, zapornymi urokmi viac, ako chudobne kolonie, ktore nemaju napchate peniaze v matraciach a znehodnotene minimalne uspory ludskych zdrojov, pripadne cenotvorba, trend vyvoja cien nehnutelnosti v koloniach je prd vo vetre, pretoze kolonie maju velky "cash flow" a tak sa dynamicky musia prisposobit "nastavit cikanie po vetre" rychlejsie, ako velky kolonizatori, co si nacikaju aj do usmevu, ked sa rychlo meni smer ekonomickeho vetra.
Samozrejme ze kolonie budu nasledky zdielat, ale len do vysky svojho prijmu, alebo aj na dlh, ako v pripade Grecka, ale opat len tolko, kolko si dokazu zobrat na hrb.
Otazka je, preco si zabka mysli, ze pojedla vsetku mudrost a chce jednotny postup?
Jednotny postup, by mal zahrnovat v tomto pripade jednotne dane, jednotne mzdy, jednotne uverove postavenie a jednotny pristup na pracovne trhy, jednotne posudzovanie bonity klienta, ziadajuceho o uver, jednotne sadzby urokove v ramci EU.
Problem je, ze v jednote je sila.
16. 12. 2018   fero z BA
To, že vlády jednotlivých krajín nemôžu svojvoľne tlačiť papieriky je možno ich problémom, ale jediným šťastím pre jej obyvateľov. Neviem si predstaviť, kde by dnes bola v parite slovenská koruna pod už viac ako desaťročnou vládou SMERáckych zlodejov. Jedine ECB dokázala držať fica a kažimíra na uzde. Jednotná mena u mňa odráža schopnosť-neschopno sť jednotlivých ekonomík existovať v konkurenčnom prostredí. Kto to dokáže, ten víťazí a neschopáci samozrejme ostávajú s dlhým nosom. U mňa je chvalabohu nemožné, aby boli jednotné mzdy, tak ako nemôžu byť jednotné ceny lebo napr. v potravinách je takmer priepastný rozdiel v kvalite,....
16. 12. 2018   @@@
nesuhlasim ...praveže to že štaty nemôžu dnes len tak tlačiť peniaze je vyhoda ECB ....zober si človeka ktory ma uspori a potom ho nejaky prij.bany politik o ne pripravy len preto že on chce znehodnotiť menu ....uvedomte si všetci že znehodnocovanie meny ide na ukor tych čo maju uspori a pomaha dlžnikom otazka je prečo by ti čo si poctivo sporili mali byť potrestany a ti čo maju dlhy odmeneny ?...na to nevidim žiaden dôvod nech to je grecko taliansko nemecko alebo slovensko .....nech konečne politici robia tak ako maju aby na to ludia nedoplacali len preto že oni su pri koryte oni sa nabalia a ostatny pridu aj o poctivo usporene peniaze na ktore ovela viac museli pracovať ako poj.... politici
16. 12. 2018   anonym
Politici nás už o tie úspory pripravujú. Volá sa to reflácia.
16. 12. 2018   Rony
Tak je to, tí čo si snažia niečo usporiť, tých treba potrestať, ale keď príde k dôchodkovému veku, tak je zle, že si si neusporil. Toto nemá nič spoločné so zdravím rozumom. Ich cieľom je uviazať slučku okolo krku čo najviac ľuďom v produktívnom veku
hypotékou, alebo iným zadĺžením sa a sporiť na dôchodok nie na svojom, ale v druhom,
alebo treťom pilieri, na ktorý môžu zmenou zákona siahnuť, a tým majú nás ľudí
pod oveľa väčšou kontrolou.
23. 1. 2019   Simon
logika tam je, ze ju nevidis je iba pre to ze si zaujaty. Mat uspory, vs mat dlhy je rovnaky problem. Konzumna spolocnost potrebuje spotrebitelov a zadlzeny spotrebitel je zly spotrebitel, rovnako ako aj ten co ma vela uspor asi velmi vela nepotrebuvava - kedze ma uspory a setri. Ideal je mat pristupne financovanie na rovoj a male uspory na kratkodobu spotrebu. Banky tiez nedrzia peniaze na ucte ale investuju a robia to preto, aby peniaze nestagnovali. Zadrziavanie kapitalu je rovnaky problem ako dlhy. Jedna strana rovnice alebo druha. Neviem sa na to inak pozerat.
16. 12. 2018   Blind Man
Je to píííča. A má mimoriadne tupé nápady.
16. 12. 2018   fero z BA
kvôli slušnosti a cenzorom túto pani nedokážem zhodnotiť do jedného slova, ale nič iné mi nenapadá. Znehodnotiť úspory tlačením ďalších papierikov s negatívnou úrokovou sadzbou, zvyšovanie dlhov.... Je katastrofou, ak sa neliečený pacient dostane na takýto post
1/1