Názory čitateľov


Názory k článku:
Náznak dedolarizácie: Prečo si Putin požičiava, keď nemusí

6. 12. 2018   Peter
Putin je chytrý človek a teda, keď zistil že USA nebudú Rusko nikdy považovať za veľmoc a nebudú sa s Ruskom deliť o dohľad nad svetom, tak potrebuje mať priateľskejšie vzťahy aspoň s Európou, respektíve s Eurom, lebo Európa a Euro má aký taký vplyv vo svete... (čiže lepší vrabec v hrsti než holub na streche)
11. 12. 2018   Antikapitalista
Ale budú... udalosti na Blízkom východe, na Ukrajine, v Líbyi atď ukazujú, že Amíci sa budú musieť s Rusmi (a Číňanmi) deliť o moc.
6. 12. 2018   akosavecirobianaozaj
Zaujímavé, že medzi autoritárskymi vodcami neboli vymenovaní aj páni Trump, Obama, či Busch :) O autoritárstve pána Trumpa je zrejme zbytočné diskutovať, no pán Obama si dal nesmierne záležať na vybudovaní PR najsamdemokratickej šieho vodcu. Pritom nechal zavraždiť Bin Ladina v cudzej krajine, čo je v skutočnosti horšie, než keď sa Saudi zbavili kritika režimu Kashoggiho priamo na svojom veľvyslanectve v Turecku (išiel pre pečiatku a rozsekali ho kindžálmi). Prečo je to horšie ? Lebo veľvyslanectvo je exteritorálne územie na ktorom neplatia domáce zákony, ale zákony krajiny, ktorú zastupuje. A v Saudskej Arábii platí Šária, ktorá zrejme trest smrti rozsekaním za živa nevylučuje, lebo islamský sudca má právo výkladu islamu a stanovenia trestu, ktorý považuje za primeraný (napríklad verejné znásilnenie, či odseknutie rúk). Je to podobný princíp, ako common law právny systém v UK - ktoré však už sú - z nášho, v skutočnosti komunistického pohľadu, civilizovovanejšie, lebo napríklad Angličania nedávno odstránili zo svojho repertoáru stredoveký trest za velezradu, spočívajúci vo verejnom vlečení, polovičnom obesení, vykastrovaní, vykuchaní zaživa, rozsekaní na štyri časti a verejnom vystavení ztelesných zvyškov odsúdeného na štyroch svetových stranách Lodýna, aby bolo každému jasné, že feudalizmus nie je o krásne odetých princeznách a chrabrých veľmožoch na spanilých žrebcoch ;) Podľa USA zákonov však mal biť Bin Ládin postavený pred súd a aj to, len ak by ho Pakistanci extradovali (vydali). Násilné vniknutie a spáchanie zločinu v suverénnej krajine je ekvivalentné tomu, čo robí Putin na Kryme (aj keď ten to robí aspoň klasicky a tvári sa, že vinní sú domáci separatisti - hoci všetci vieme, že strategickú ponorkovú základňu v Sevastopole proste nepustí - rovnako, ako by ani Briti nepustili nukleárnu ponorkovú základňu v škótskom Faslane - keď už sa tak tvrdo so Španielmi bijú o Gibraltar). Pritom je jasné, že žiaden súd na svete by Bina Ladina neodsúdil, lebo žalobca by neuniesol dôkazné bremeno. Takže Bin Ladin by v civilizovanej krajine možno skončil akurát tak na psychiatrii, alebo v starobinci.
6. 12. 2018   akosavecirobianaozaj
A prečo vŕtam do - vraj nasprostejšieho - US prezidenta - pána Buscha mladšieho ? Lebo Saddámov Irak bol určite zločinný (lebo Kurdom robil to, čo dnes robia Turci), ale s mediálne najúspešnejším útokom v dejinách ľudstva - na World Trade Center - nemal absolútne nič spoločné a ani nepodporoval Talibancov a IŠ (ktorých v skutočnosti vycvičili a vyzbrojili - s pomocou Izraela (protilietadlové rakety) - naši priatelia spod zástavy s hviezdami a pruhmi proti Sovietom) A Saddámovi ani nemohli vyčítať použitie bojových chemických látok - yperit, tabun, sarin - (o ktorom voľakedy svetová novinárska obec cudne mlčala) proti Iránu - lebo Saddámovi potrebnú technológiu a chemikálie dodali firmy z BRD (Západného Nemecka), Francúzska a zopár ďalších "nevinných" krajín, ako napríklad Rakúska - hlavne však rovno dvaja prezidenti USA - Carter a Reagan. Tak prečo Irák ? Lebo Saddám sa začal vyhrážať, že prestane obchodovať s ropou za USD, ale za EUR. Možno povedať, že zničenie Iráku bolo mediálne pôsobivejšie, než rozsekanie nejakého Kashoggiho ...
16. 1. 2019   jahoda
Vypočuj si pana Turečka, ktory je zahranicno politicky komentator. Kashoggiho podla neho nebol ziadny disident. kde si cital co je šaria? myslis si ze saudi su muslimovia? pleties sa. ISLAM je jedina pravda ktora nam ostala otvorte oci
6. 12. 2018   anonym
Nuž dopyt po € bude stúpať a to je zlé pre EU alebo USA?
5. 12. 2018   fero z BA
zaujímavý je ten ruský potkan.... neznáša američanov, škodí EU kde sa dá, ale požičiavať od nich mu nie je proti srsti..... typický komunista, jedno hovorí, druhé robí. Ako keby som fica videl
6. 12. 2018   mighty
to je jeden pohlad, by som povedal jednoduchsi. Druhy pohlad je ze proste sleduje zaujmy svojej krajiny a preto urobi to, co je mozne v danej situacii. Robit politicke a ekonomicke rozhodnutia, ked su vsetky faktory na tvojej strane, vie akykolvek gramotny clovek. Ale ked proti tebe stoji neustaly politicky, ekonomicky a medialny tlak vo forme sankcii, izolacie, propagandy a inych hrozieb, tak je situacia nepomerne odlisna. Mnohe krajiny v pozicii Ruska by uz davno skoncili na ekonomickej urovni napr. KLDR, ale Rusko pracuje s prebytkom, ktore navyse investuje do seba. Uvidime, co z toho bude.
6. 12. 2018   anonym
Aha pozri: https://www.aktuali ty.sk/clanok/648106/l uxembursko-ako-prva-k rajina-na-svete-zrusi -vsetky-poplatky-za-v erejnu-dopravu/ tu máme komunizmus už dorazil do EU!
11. 12. 2018   Antikapitalista
To len ty táraš nezmysly; Putin EÚ nijako neškodí, pokiaľ EÚ neškodí Rusku, pričom EÚ sa snaží škodiť Rusku, kde, kedy a ako sa len dá.
Putin sa už viackrát vyjadril, že chce mať silnú EÚ. Pretože silná EÚ je nezávislá EÚ – nezávislá od SŠA. Slabá EÚ je len podriadenou hračkou v područí SŠA, ako napríklad aj teraz.
16. 1. 2019   apoliticky
potkan si ty !...mas tu vkuse nenavistne reci...snazis sa inym vnutit svoje chore americke nazory...pritom kazdy normalny clovek vie kam nas USA okupanti doviedli...a ako to ide s nami z kopca od 1989 roku !
5. 12. 2018   anonym
Takže žiadny BRICS ale nakoniec €?
6. 12. 2018   dušan
Tiež ma to prekvapilo , že nie Zlatý Červonec , ale to hnusné € ! Asi začína tiecť voda aj inde, ako do Seržanta Kuznecova ....pod ktorým sa potopil plávajúci dok .
1/1