Názory čitateľov


Názory k článku:
Kryptomeny v roku 2019: Hlavné trendy bez ružovej budúcnosti veští Kaspersky Lab

5. 12. 2018   Juraj Forgács - CEO Fumbi.Network
Kaspersky Lab sú bezpochyby odborníci na počítačové hrozby, ale v oblasti predikovania vývoja kryptomien to až tak neplatí. Stačí sa pozrieť na ich minuloročnú predikciu vývoja na rok 2018. Ako sami vo svojej bezpečnostnej správe konštatujú, tri ich predpovede sa naplnili len čiastočne a jedna dokonca vôbec.
K predpovedí na rok 2019 by som doplnil nasledovné:
Bod 1.
Myslím, že nehovoria o upadajúcom záujme o využitie blockchainu, ale skôr o vymiznutí nadmerných očakávaní od tejto technológie. Ani ja nepovažujem blockchain za univerzálnu technológiu použiteľnú úplne na všetko. No o upadajúcom záujme určite hovoriť nemôžeme, stačí sa pozrieť na neustále pribúdajúce vyhlásenia renomovaných nadnárodných spoločností, bánk a dokonca vlád o prebiehajúcich a plánovaných projektov využívajúcich blockchain technológiu.
Bod 2.
Využívanie kryptomeny na bežné platby nebude ustupovať. Práve naopak. Boli už spustené projekty na podporu lokálnej ekonomiky v Keni, Nigérii, Venezuele, Filipínach atď. A to nehovorím o popularite platieb pomocou kryptomien v krajinách, ako je Južná Kórea a Japonsko. Dokonca nadnárodná spoločnosť Starbucks plánuje, že začne akceptovať platby Bitcoinom. Nedávno kryptomena Dash ohlásila update, ktorým vzniká možnosť bezpečnej transakcie kamkoľvek na svete, s priemerným časom potvrdenia 1,3 sekundy. Preto sa zdá, že v tomto bode Kaspersky Lab nevychádzali z reálnych poznatkov.
Bod 3.
Je síce pravda, že koncom roka 2017 sa vytvorila obrovská cenová bublina, ale aj napriek tomu je takmer po roku cena Bitcoinu stále niekoľkonásobne vyššia ako na začiatku roka 2017. Predovšetkým však po krachu bubliny sú ceny a očakávania oveľa bližšie reálnym technologickým možnostiam kryptomien v tomto čase. Technologický vývoj ale ide veľmi rýchlo vpred, a pri zapracovaní updatov, ktoré prídu v 2019 nič nebude brániť tomu, aby zákaznícka skúsenosť pri platbe niektorou kryptomenou bola rovnaká a lepšia ako pri platbe platobnou kartou. Navše - a to je hlavné plus - bude fungovať kdekoľvek na svete bez sprostredkovateľa.
1/1