Názory čitateľov


Názory k článku:
Slovensku akútne chýbajú pracovné sily

3. 1. 2019   Michal1111
Treba vždy myslieť na to že dovoz lacnej pracovnej sily fixuje nízke mzdy.
Ale iné som chcel. Ficova vláda podporovala vstup investícii , ktorý si vyžaduje tu najlacnejšiu pracovnú silu. A tomu sa prispôsobil aj pracovný trh. Tí šikovnej odišli do zahraničia. A teraz nemáme dosť tých najlacnejších. Ak nemáme dosť načo hneď dovážať ľudí? Nechajme nech nejaký zamestnávatelia odídu. Zníži sa potreba pracovnej sily ale zatiaľ sa zdvihne mzda. Takto funguje trhový mechanizmus.
Fico si tu vytváral 12 rokov volebnú základňu. Mikloš niekedy hovoril o vzdelanostnej ekonomike, o práci s vyššou pridanou hodnotou a s tým súvisiacou vyššou mzdou. Ale boli preňho dôležitejšie osobne záujmy. Dnes ma niečo takéto v programe SaS a výrazne aj PS.
5. 12. 2018   jahoda
pracujem v zahraničí, už mi prišla ponuka sa vrátiť domov. Čakám na tú cifru. je to jedna z ciest platiť platiť platiť. pochybujem že ma ohromí ta suma ale pojdem to zistiť kolko to je. zas a znova jedine ISLAM
4. 12. 2018   Lolo
Nech sa na mna nikto nehneva, ale co chyba Slovakistanu?
Pracovne sily, ludske zdroje, alebo motroci..
Ludi nezamestnanych je dost, a este viac, je bez prace.
Ale aj takych, co bez prace, poberaju davky a mnozia sa na plne davky, avsak pracovat nemozu, lebo by sa nemohli mnozit na plne davky.
Ale to naozaj niesu pracovne sily, ale spotrebice davok.
Potom su tu ludske zdroje, ktore pracuju za almuznu, aby prezili, alebo splacali to, na co nemali, alebo vlastne ani nemaju.
A nakoniec je tu aj suita mudrlantov, co by kludne importovala pracovne sily v podobe ludskych zdrojov z este chudobnejsich kolonii EU, alebo len buducich kolonii.
Otazka teda je, ak v nasej kolonii mame dostatok ludi, ale nedostatok pracovnej sily, alebo ludskych zdrojov, tak potom je asi problem v tom, ze ludi co nepracuju, nemozeme vymienat za pracovne sily, lebo ludia co nepracuju, nechcu odist, ani nechcu byt vymeneny.
A naskyta sa otazka dalsia.
Podla clanku v kratkej dobe v kolonii bude potreba pol miliona ludskych zdrojov. A kde tie pracovne sily budu asi tak byvat?
Rok bude trvat vyrobit v nasej kolonii len postele, kde budu po praci spat.
A tie postele sa musia niekde umiestnit, aby na nich nesnezilo, neprsalo a ked tam bude ten pol milion lezat, potrebuje daco zjest, niekde sa umyt, vykadit a aj najest.
Pol milion ludi prace schopnych, je chybajuca masa, co sa nenarodila, pocas 30 rokov, po pade totality. Ziadne Meciarove, ani Dzurindove, ani Ficove deti tu nemame. Ziaden baby boom, stale nas v kolonii umiera viac, ako sa narodi.
Po 30 rokoch, sa tento nedostatok, dakde musi prejavit.
Ak by sa jednalo o cielenu genocidu naroda, tak sa da povedat, ze ak ju niekto planoval, tak sa mu celkom na isto podarila.
Napden mi to pripomina "Valaske osidlovanie", po casoch, ked nam tuna chybalo velke mnozstvo obyvatelstva..
A som zvedavy ci sa sem pohrnu dnes, ti moderny "Valasi"
https://korzar. sme.sk/c/4544543/vala sska-kolonizacia-na-u zemi-slovenska.html
Valašské právo je súhrn právnych noriem a zvyklostí valašského obyvateľstva na Slovensku v 14. storočí až 17. storočí, často potvrdené panovníkom (najznámejšie privilégium pre oravských a liptovských Valachov z roku 1474 vydané Matejom I. Korvínom). Podľa neho boli Valasi na určitý čas (6-20 rokov) oslobodení od všetkých poddanských povinností, neskôr od platenia cirkevného desiatku a roboty, za čo museli strážiť cesty, hranice a vykonávať vojenskú službu. Od 2. polovice 16. storočia utužovaním nevoľníctva ich práva postupne zanikali a rovnako koncom 16. a začiatkom 17. storočia ustávalo aj usídľovanie riadiace sa valašským právom[1].
3. 12. 2018   slovesnkuakútnechýbaplastikanosasosaudskýmbojkotom
Keby bolo klamanie hrdelným trestným činom a každý klamár by skončil na popravisku, tak by Slovensku hlavne chýbali ľudia :) Problém však je, že nielen Slovensku, ale celému demokratickému Západu, lebo tých pár nešťastníkov, čo by ostalo by zožrali premnožené medvede ...
Rakúsky prezident napríklad dnes prehlásil v Katowiciach, že je z generácie, ktorá zažila globárlny nárast teplôt. To znemnaá, že má asi 12000 rokov a pamätá si časy, keď sa rozpustil ľad hrubý 3,2 km, ktorý pokrýval severnú Europu, načo sa zdvihla hladina svetového oceánu a 140m, takže sa už viac nedalo chodiť pešo da Anglicka a Írska ;)
Čiže určite nie sme prvá generácia,ktorá zažila globálny nárast teplot, ale zrejme sme prvá generácia, ktorá stále vždy, všade a o všetkom klame.
Od reklamy, cez serály, vyhlásenia politkov až po masmédia.
Takže možno to v tejto demokracii už bude opačné a keď sa pritvrdí, tak na popravisku skončí každý, kto si niekedy dovolil povedať pravdu ...
3. 12. 2018   peter.sipula@centrum.sk
na slovensku je 3cele7miliona exekucii dlhodobo nezamestnany nepojdu makat na exekutorov aby im horeli po 3ry avta stoho 2x mercedesi ako minule v spravach o ex krutom! + plati na zaplakanie dalej zamestnavatelia si robia co chcu musis skor do prace neskorsie z prace a to uz nik nezaplati naj si banda roby sama mali bi si robotnyka vazit a vihovet mu ale je to uplne opacne!nech daju ako tak blizko rakusku po 1500eur a ludia sa aj potrhaju za pracov! a nie ledva 500eur a ked manzelka nepracuje tak spolu maju po 250eur menej ako priemerny dochodci preto tu nebude sanca najst ludi? a ti co ich hladaju maju tisice az miliony na uctoch preto to nedokazu pochopit!?.ze to nieje ako to ony volaju praca ale almuzna na prezivanie iba do prvej smrti,z cloveka sa neda robyt otroka a to celozivotne
3. 12. 2018   administratívnaupratovačkaposilnila
Z človeka sa dá robiť otroka a to veľmi ľahko a jednoducho.
To je hlavný dôvod prečo zatiaľ nie sú roboty a ani tak skoro nebudú, hoci by mohli byť.
To, čomu sa vznešene hovorí "robot" je totiž obyčajný priemyselný manipulátor, ktorý už vedia zostrojiť aj zvedavejšie deti.
Dnešné priemyselné manipulátory sú od robotv vzdialené ďalej, než boli bedne s blikajúcimi svetieľkami zo starých US filmov vzdialné od dnešných počítačov - ktoré v skutočnosti stále nie sú nič moc, hoci sú milión krát výkonnejšie a od riadiceho počítača z filmu Vesmírna Odysea majú v skutočnosti stále rovnako ďaleko ako gigantické, predpotopné rachotiny Eniac a Maniac, ktorými Pentagon rátal atómovú bombu a ktoré v skutočnosti nemali ani miliardtinu výkonu dnešného najlacnejšieho smartfónu ...
3. 12. 2018   kakadu
Na SR je 500.000 nezamestnaných,
ktorí trú biedu a sú nezamestnateľní,
lebo sa dostali do kolotoča chudoby,
ktorá im znemožňuje kvalifikačne a civilizačne sa zaradiť do života.
Preto propaganda o tom, že na SR chýba pracovná sila je nepravdivé
a jeho cieľom je nadobro hodiť cez palubu 500.000 Slovákom,
ktorí potrebujú pomocnú ruku od štátu, ktorý liberálnymi reformami
a sociálnym darvinizmom za éry Dzurindu z nich urobil chudákov.
A je to pokus o nahradenie zrujnovaných Slovákov lacnou pracovnou silou z Ukrajiny
3. 1. 2019   Michal1111
Zase Dzuririnda? 12 rokov tu vladne Fico. Trepete nezmysly.
3. 12. 2018   Tobi
V skutočnosti to bolo o niečom inom, ale o tom sa tu nedá rozpisovať.
3. 12. 2018   Tobi
M.V-Veľmi dobré, beriem dve posledné vety.Aj v kraji ,v ktorom žijem boli
4-5- veľké výrobné podniky,ktoré v čase konjuktúry spolu zamestnávali /6+3,5+4.5+3.5/cca 18 tis ľudí.Patrili sme k významným výrobcom na poli chemickom a zbrojárskom.Zmenou režimu a násl. štrukturálnymi zmenami došlo k postupnému útlmu až k ukončeniu výroby.Čo sa stalo so zamestnancami? Časť ,hlavne tí starší dožili na úrade práce a mladí? Tí sa museli adaptovať,rekvalifi kovať alebo vstúpiť do živnostenského stavu,alebo založli menšie firmy,zamerané na výrobu a služby .Značná časť odišla do už zabehnutého prostredia v cudzine.K tým hospodárskym zlomom. No odštrgali sme si zmenu režimu ,jedného zamestnania na celý život, tzv. plánovitého systému, na systém trhový,kedy musíme reagovať na potreby trhu.Aj zmenou pracovných návykov, zmenou bydliska, celoživotným vzdelávaním.Bohužia ľ, nič nie je večné a život je zmena.To ale neznamená, že s každou musíme súhlasiť.
3. 12. 2018   fero z BA
komunistický systém jedného zamestnania na celý život nefunguje nikde vo svete a nefungoval by ani u nás, aj ak by to vládol boľševik naďalej..... celý východný blok v 90 rokoch sledoval ku krachu a ZSSR bolo na kolenách.... inak by nepustili východnú europu
3. 12. 2018   neukážemžesomzdraváfirmazmaroka
Tak, tak - už ani nefunguje komunistický systém jedného manžela a manželky na celý život.
Hnusný bolševik zjavne ovládol celý kvitnúci Západ :(
3. 12. 2018   M. V.
Účelné vzdelanie potrebné z hľadiska trhu je veľká výhra pre každého absolventa, ale veľmi ťažko sa dajú predvídať hospodárske zlomy. Bratislava mala prívlastok aj mesto chémie a ako je to dnes? Neviem ani odhadnúť koľko ľudí sa zaoberá chemickou technológiou, analytickou chémiou alebo fyzikálnou chémiou a pre stredné pozície padla aj bývalá Stredná priemyselná škola chemická, ale tá má myslím nasledovníka vo Vlčom hrdle. Možno sa udržala potravinárska chémia? To je len jedno odvetvie, ktoré nahradili rôzne montované, jednoduché obslužné činnosti a živnosti. Ale netreba sa dať zlákať zdanlivo ľahkým zárobkom v politike a pestovanými kultom rôznych módnych funkcií v nej. Veľké firmy by mali mať vzdelávacie zariadenia so širším základom a aj peknými školskými rovnošatami.
1/2staršie