Názory čitateľov


Názory k článku:
Matematika života a kult skorého odchodu do dôchodku

8. 11. 2018   spirit710
Cena za hodinu práce na Slovensku je 8,3 eur
Ilustračné foto
Podľa štatistického úradu EÚ bola najnižšia hodinová cena práce v Bulharsku, Rumunsku, Live a Lotyšsku. Slovensko sa umiestnilo na 7. mieste od konca.
V roku 2012 bola priemerná cena za hodinu práce v členských štátoch EÚ (s výnimkou poľnohospodárstva a verejného sektoru) odhadnutá na 23,4 eura. V krajinách eurozóny priemer dosiahol hodnotu 28 eur, uviedol Eurostat. Slovensko sa v týchto ukazovateľoch ocitlo na 7. mieste od konca, Česká republika dve priečky pred nami.
Podľa štatistického úradu EÚ sú výkyvy medzi jednotlivými štátmi veľmi veľké, keď napríklad cena práce v Bulharsku bola vlani iba 3,7 eura. V dolnej časti rebríčka sa ešte ocitlo Rumunsko (4,4 eura), Litva (5,8 eura) a Lotyšsko (6 eur). Najvyššie bola vlani ohodnotená hodina práce vo Švédsku (39 eur), Dánsku (38,1 eura), Belgicku (37,2 eura), Luxembursku (34,6 eura) a Francúzsku (34,2 eura).
Na Slovensku podľa prieskumov Eurostatu bola vlani hodinová práca v cene 8,3 eura, keď sme v tomto smere predbehli Poľsko (7,4 eura) a Maďarsko (7,5 eura), ale zaostali za Estónskom (8,4 eura) a Českou republikou (10,6 eura).
8. 11. 2018   neocikámsaHaru?
Myslím si že je správne umenie rovnováhy medzi spotrebou a príjmami, vychýlené mierne ku kladnému zostatku reflektujúcemu neočakávané udalosti a neočakávané výdavky.
Umenie je si to spočítať a naplánovať tak aby sme vždy v živote zostali v pluse a súčasne ten plus aj využili na život a nie na zhromaždovanie a pred koncami na bezbrehé nezmyselné vyplytvanie a zrazenie zostatku na účte na nulu za predpokladu že nikto po vás pred smrťou nebude dediť.
8. 11. 2018   Karol
Taký človek si môže odkladať, lebo má z čoho. Odkladá 3-4.000 EUR mesačne. Aký má tento článok , presnejšie "grc" pre Slováka, ktorý vyžije ledva do ďalšej výplaty? To chcete ľudí nastaaať, že tu kydáte takéto hlúposti? Ako môže Slovák odkladať? Keď henten "Truhlík" toľko odkladá, to znamená, že zarobí minimálne 8.000 EUR v čistom. Ak Slovák zarobí 1/10 z toho v čistom je rád a z toho si odloží tak 20 EUR, o niečo viacej, ak žije s mamičkou. Uvedomme si, že ceny na Slovensku sú zrovnateľné so západnými krajinami. Takýto článok tu nemá čo hľadať, lebo je to len provokácia.
8. 11. 2018   ďatelinapiesočná
V štyridsiatke vzniká nárok na dôchodk len policajtom - a aj to až v 45. Sporenie je gigantická kravina, lebo za 50 rokov sa, vďaka inflácii, zníži kúpna hodnota zhruba 120x. T.j. v roku 2070 bude stáť základný lístok MHD okolo 100 Eur. Vďaka demokracii už síce bude metro, ale len medzi kaštieľmi majiteľov investičných spoločností. Kapitalizmus je systém fungujúci vďaka úveru - a vďaka inflácii to je aj výhodné. Akurát sa nesmiete nechať nachytať na variabilnú sadzbu. A čo sa týka kadejakých dôchodkových pilierov to je podvod jak sviňa. Jediný ktorý je istý - je totiž ten prvý. Pretože dokiaľ štát existuje, dokáže vytĺcž dane a teda ten pilier garantovať. A keď štát úplne stratí schopnosť plniť svoje úlohy, tak potom vám tunelári z kadejkých ďalších pilierov ukážu holú riť a ešte sa na tom strašne buedú zabábavť, aký ste bol sprostý somár a ako s vami vypiekli :) Celé tie kecy o kolapse dôchodkového systému sú jeden veľký nezmysel - tvrdo podplatený tými, čo na tých ďalších pilieroch zarábajú.Asi ako rakúska ob sesia boja proti jadrovej energii, podplatená tučnými iglitkami z OPEC. Ak si myslíte, že Slovenkso je najkorupčnejšia krajina svete, tak ste bohužiaľ na katastrofálnom omyle - tu v podstate ani žiadna relevantná korupcia nie je. Lenže naši západní priatelia majú 1000x lepšie PR a dokážu z ovce spraviť vlka a z tigra nezábudku. Len to by ste museli čítať aj zahraničné periodiká, sledovqať ich kauzy a hlavne im rozumieť. Dobrá správa je, že západané krajiny už začali svojich najsamdemokratickej ších politkov zatvárať a je šanca, že táto móda čoskoro dorazí aj sem. Takže Fico a Kali možno ešte budú tomu zabitému novinárovi so slzami v očiach ďakovať, že museli od koryta ...
8. 11. 2018   Lolo
Pre ludske zdroje vo vychodnych koloniach EU, je model dochodku, ktory umoznuje umriet v zamestnani, alebo pri praci.
8. 11. 2018   Wolf
nuz, zit skromnejsie a menej "konzumnejsie" je dobra cesta ako sa nestratit. nech pridu na slovensko vziat si priklad z mnohych, tu tak ludia ziju bezne len bohuzial bez tych investicii a tisicok na bankovom ucte.
8. 11. 2018   @@@
najväčšim paradxom je ked ekonomovia popieraju ekonomiku :D ....ak to robia na osobnej baze že šporiť ok ale ak takuto myšlienku pretlačaju všetkym tak nakoniec na to možu sami doplatiť ....lebo pokles spotreby znamena pokles aj vyroby a to spôsobuje často krizu čiže viac nezamestnanych a podobne a volanie po tom aby ludia neminali a viac sporili v podstate je popieranie rastu ekonomiky čim vlastne dosiahnu opak a často na to možu doplatiť aj sami ....a takto to je aj vo svete napriklad japonsko dlho bola krajina obdivovana lebo ekonomika rychlo rastla ale ludia vela sporili čo mnohi obdivovali japonsku skromnosť ale akonahle sa prebudili chudobnejšie trh a vyroba sa presmerovala k nim doplatilo na to aj japonsko domace obyvatelstvo nedokazalo tahať spotrebu a zahraničny dopyt sa zamerial na lacnješie krajiny vysledok je že japonsko už 20 rokov stagnuje ....naopak usa je krajina kde mnohi hovoria že američnania nie su ti najbistrejši ale na druhej strane su velky spotrebitelia až taki že tahaju vlastne svojou spotrebou cely svetvďaka tomu mnohe krajiny potihali dopredu ako aj v minulosti spominane japosnko ale aj dnes činu takže v tomto by sa dalo povedať že nižšie IQ američanov porazilo vysoke IQ japoncov ....aki to paradox .....lebo zakladna otazka je komu chcete vyrabať a predavať svoje služby produkty ak všetci budu sporiť a nikto ich nebude potrebovať ??? .....takže sme opať na začiatku ak ekonom spori je to ok je to jeho fylozofia ale ak k tomu vyzvya cele narody je potom deb.l :D :D :D
8. 11. 2018   Dano
No, prijde inflacia ako v 90 rokoch a ostane im hrube makove.
A inak, ak by som mesacne zarobil 12500 libier, tiez by som ich nevedel minut.
8. 11. 2018   Kuko
V UK sa uvádzajú ročné platy. Takže na začiatok nic moc, ale sa vypracoval. :)
No problém je inde, pravdepodobne je v 40-stále slobodný a bez záväzkov. Ideálny EU občan. Keď príde manželka a deti, zrazu sa z jeho peňazí stanú spoločné peniaze, ktoré sa postupne vyparia :) Či?
8. 11. 2018   @@@
nič moc dnes ale ked to bolo pred 20 rokmi vtedy to mohol byť aj priemer v UK :)
8. 11. 2018   M. V.
Títo ľudia nie sú dôchodcovia, ale rentiéri so zvoleným životným štýlom pretože pochybujem, že by niekde mohol vzniknúť nárok na dôchodok už v štyridsiatke v civilných povolaniach. Inak skromnosť je v živote výhoda, ak sa udrží v rozumných medziach pretože polovica ponuky z reklám je len nadbytočná spotreba. Peniaze sa zámerne znehodnocujú, aby si nikto nemohol povedať, že už má dosť a z maratónu odstúpi.
8. 11. 2018   Jaro
Povedal by som, ze omnoho viac ako polovica ponuky z reklam. Ale ludia nemaju vlastny nazor a nechaju si nanutit zivot z reklam. Jednou z najdolezitejsich veci, je nemat ziadne dlhy a ak, tak za veci ktore nestracaju na hodnote resp. same si zarobia na splacanie. Ludia si ale poziciavaju na vsetko ( televizor, dovolenka , handry ...) a dostavaju sa do sialeneho kolotoca ...
8. 11. 2018   41
čiže ? Mladí budú bývať u rodičov ? Ake ľahké - nezadĺžiť sa. Začnem pracovať po skončení VŠ alebo aj popri - našetrím si na byt ? Musím si vziať hypotéku ak sa chcem osamostatniť. Tí čo ostanú bývať s rodičmi, zdedia byt, ponúkne im zamestnávateľ nájom... to áno. Ano, vziať si úver na dovolenku je hlúpe.
10. 11. 2018   rekt
Hypoteka neni potreba, lze bydlet v najmu.
1/1