Názory čitateľov


Názory k článku:
Pohodlne ale s rizikami: Dávate prednosť technológiám, alebo sa radšej držíte hotovosti?

15. 10. 2018   Lolo
posledna sloboda motrokov a ludskych zdrojov, je hotovost.
15. 10. 2018   Svato
Banky bojuju proti hotovosti. Za kazdych 1000 eur prijatej hotovosti mozu vydat 10 000 eur uverov pri dodrzani rezerv 10%.
Cize ak zarobite 1000 eur a platite kreditkou, oni vam tie peniaze vlastne poziciavaju, teda vytvaraju nove.Poplatok plati obchodnik, cize vy v cene tovaru, urok za kreditku/alebo poplatok/ a im stale ostane z vasich 1000 eur hotovosti este 9000 na pozicanie pre inych. Tych 1000 uz pozicali vam na platbu kreditkou, hoci mate vlastne peniaze.
Platime teda 2 x, za kazdy prevod v termanale a za uroky, resp. Poplatky. Kazda jedna takato transakcia nabaluje uroky v ekonomike.
Preto je hotovost "pokryta nebezpecnymi patogenmi".
15. 10. 2018   Lubo
To je taka snoska nezmyslov, ze je aj zbytocne reagovat.
15. 10. 2018   Blind Man
Radšej platiť peniazmi ako kartou. Viac to "bolí" a človek rozmýšľa či to až tak potrebuje.
15. 10. 2018   M. V.
Veľa záleží aj na tom k akému spoplatnenému účtu je karta vydaná, teda či sú platby kartou spoplatnené alebo nie a tiež časté zmeny poplatkov v bankách. Účty s neobmedzenými platbami sú pekne drahé, dôchodcov asi veľmi nelákajú. Nedávno sa mi stalo,že som jednoducho na tú klávesnicu nevidel, nie je podsvietená, slabé oči nebudú fungovať v každých svetelných podmienkach, ďalej iný problém nastane ak bankomat zhltne kartu mne sa to stalo úplne kurióznym spôsobom, keď mi v banke chcela pracovníčka predviesť ako rýchlo funguje ich systém a karta nám zmizla pred nosom a museli mi vyrobiť novú. Našťastie som mal hotovosť a to je tá finančná gramotnosť.
15. 10. 2018   Lubo
Ad "Účty s neobmedzenými platbami sú pekne drahé"
Ja som nikdy neplatil za uskutocnene platby a to som mal vzdy uset zadarmo - CSOB, mBank, Fio, OTP...
15. 10. 2018   M. V.
Rôzne účty majú diferencované podmienky od 0€ až po 12€ mesačne a dá sa to nájsť napríklad na banky. sk pre obyčajné karty alebo zlaté karty. Zvláštny skríning som si nerobil. Napríklad Poštová banka má dôchodcovský účet za 2€ a ak sa nemýlim aj neobmedzený počet platieb. Sporiteľňa má za 1€, ale 0,20€ za každú platbu. Inak osobný účet by bol v Sporiteľni bol asi za 5,90 € s neobmedzeným počtom platieb. Od októbra je tam nový sadzobník, ak sa nemýlim alebo je zohľadnený aj celkový vklad , ktorý má klient v banke a potom má nejaké výhody. Sú banky, ktoré žiadne dôchodcovské účty neposkytujú. ˇ
16. 10. 2018   Lubo
Ale naco dochodcovsky ucet, ked existuju ucty s mescnym poplatkom 0 a poplatkom za platbu 0???
16. 10. 2018   M. V.
Treba si všimnúť a veľmi dobre všimnúť aké sú podmienky a ako dlho vydržia tých takzvane nulových účtov a tam sú odpovede, prečo si ich dôchodcovia hromadne neotvárajú. Buď je prístup len internetbankingoch alebo je odpoveďou v aký balík účet obsahuje, teda aké sú náklady na jeho používanie a tiež dostupnosť bankomatov alebo poplatky za výber z inej banky. Poplatky z prevody v banke, teda nie cez internet, používanie karty zahraničí. Prípadne podmienky viažúce sa na celkovú sumu uloženú v banke a úroky na vkladových produktoch pri jej znížení. Preto sú dôchodcovské účty účelné a na druhej strane banke pomáha kontakt na stabilnú skupinu obyvateľstva.
17. 10. 2018   Lubo
Nemas uplne pravdu.
Netvrdim, ze 0€ su "uplne zadarmo", teraz teda nemyslim na financnu stranku, ale na urcity druh aktivity zo strany klienta. Teraz to myslim smerom ku "kamennym" bankam. Tam su urcite podmienky, ktore musis splnit, aby si dostal ucet zadarmo. Niekde su krkolomne, niekde nevyhodne, ale daju sa najst banky, kde su uplne jednoduche a splnitelne. Len treba tomu venovat trochu casu a mat prehlad.
No a samozrejme su tu tzv. "internetove" banky, kde mozes mat ucet uplne spiaci (t.z. bez akejkolvek aktivity) a aj tak nezaplatis ani 1 cent.
1/1