Názory čitateľov


Názory k článku:
Dôchodok s účasťou 2. piliera je nižší ako dôchodok zo Sociálnej poisťovne

12. 10. 2018   Lolo
Problem nieje ani v soc. pôoistovni, poisteni, ani v pilieroch podpornych.
Problem su nizke mzdy, vysoke dane, vysoke zadlzenie motrokov, presnejsie ludskych zdrojov.
Vzhladom na vykonnost pracujucich ludskych zdrojov, by nemalo zalezat tymto formam kolonialneho zivota na nicom inom, len na tom, aby zarabali co mozno najvyssi mozny prijem, platili co najmenej dani a co mozno maximalne znizovali svoje zivotne naklady.
Vytvorene uspory by mali mat anonymne, ulozene bezpecne mimo dosahu dalsich poplatkov a ochranene pred inflaciou.
Kedze vsetky tri polozky, sa blizia ku absurdnemu nemoznemu, tak dochodky budu vyzerat tak, ako vyzeraju a bude este horsie.
Sme chudobou europy, na ludske zdroje umelo lacne, udrzovana kolonia, pracovny tabor zapadu.
A preto asi aj vymierame.
11. 10. 2018   Jozef
Neobjektívny článok. Bolo by potrebné aj povedať aj to koľko % sa odvádza do ktorej poisťovne. Žiaľ to nepovedia. 2 pilier je nadčasový, jeho výhody by sa prejavili vtedy, keby sa aj do druhého piliera odvádzalo toľko, čo do soc. poisť.
11. 10. 2018   @@@
nemyslim si ....je to objaktivne si myslim ....to čo popisuješ ty na tom by nič nemenilo lebo je to nastavene tak že to čo sa zapalti do druheho piliera len o to percento maš ten dôchodok krateni takže toto je ukažka že druhy pilier neprinaša ludom žiadne švajčiarske dôchodky
11. 10. 2018   anonym
Jozef,
nadčasový, tak to ma podrž. Iď sa spýtať do Čile, tam chicagoboys za pomoci diktátora Pinocheta spustili túto "dôchodkovú reformu".
Ak budeš odvádzať 9%, čo už tu bolo za spoluvlády Sulíka, do II.piliera, toľko Ti bude chýbať v priebežnom pilieri.
Asi takto: Zjednodušene, ak Ti vypočítajú mesačný dôchodok 400 € - 200 zo Sociálnej poisťovne a 200 € z II.piliera, avšak II. pilier nie je sporivý, ale investičný, tak sa môže stať, že budeš dostávať iba 200 € od Sociálnej poisťovne, lebo tvoj investor tvoje "úspory" preinvestoval. Sťažovať sa môže na lampárni!
12. 10. 2018   Matias
a tak isto sa mozes aj stazovat ked od SP dostanes 200 eur a z 2. piliera dalsich 450...
12. 10. 2018   Jozef
Neverím! Aj DSS sú pod prísnou kontrolou a nemôžu investovať larom fárom. CHile je úplne zlý príklad, vyber si iný, príklad Nemecko, kde majú dôchodcovia kráľovské dôchodky a kde si môžu sporiť až v 3 pilieroch. pritom najvýnosnejší pre nich je druhý pilier.
11. 10. 2018   bingo
2.pilier -podvod storocia........... ..................... .......
11. 10. 2018   muchotravka
Pokiaľ má vláda z čoho prelievať, tak to vyzerá pre 1.pilier ružovejšie. Akonáhle nebude dosť zamestnaných prispievateľov a peňazí z odvodov t.j. kadejakých "príspevkov do sociálnych fondov", bude po zábave. Ale toho sa terajšia vláda neobáva. Zabezpečia sa teraz a nejaká štáta dôchodková almužna im poslúži ako útrata na benzín.
11. 10. 2018   @@@
aha takže štat postihne demograficka kriza ale sukromny sektor nepostihne :D
11. 10. 2018   G.S.
Čo stresuješ?O chvíľu moc uchopí čistý Kiska so Sulíkom a Matovičom, dovezie hafo migrantov(samých inžinierov) a tí budú makať na tvoj dôchodok. Takže klídek. Inak ma ale normálne bavia ľudia, ktorí si myslia, že demografická kríza sa ich nedotkne, lebo oni majú peniaze v druhom pilieri. Jasne, veď dlhopisy takých USA ich zachránia a ekonomika u nás potom vôbec nebude mať problém a teda ich investície nijako nebudú ohrozené.
11. 10. 2018   M. V.
Povedzme, že sa všetky sociálne fondy zrušia, al e problémy invalidov, vdov, sirôt, podpora v nezamestnanosti a chorobe, pracovné úrazy zostanú a budú sa musieť riešiť. Na začiatku sa siahne na príjem detí v prospech príbuzných a potom sa ustanovila nové dane.
12. 10. 2018   muchotravka
Dane možno zvyšovať, ak je dosť prostriedkov v ekonomike. Pochybujem, že by sa šli podniky potrhať o minikrajinu, kde by ich čakalo vysoké daňové či odvodové zaťaženie. Každý si musí odkladať na svoj dôchodok sám, tak bude vedieť čo ho čaká. Pokiaľ sa nič v manažmente dávok nezmení, nebude dosť peňazí v sytéme, a tie dôchodky budú také minimálne, že realita chudobincov sa jednoducho vráti. Ľuďom sa páči mať istoty, ktoré zariadi niekto iný, ale iná istota ako na konci vlastnej paže a vo vlastnej peňaženke neexistuje.
12. 10. 2018   M. V.
Muchotrávka: Nejde tu o zvýšenie daní, ale o prenos vyživovacej povinnosti na rodinných príslušníkov, teda z tohoto kruhu sa nedá ujsť s 18% do druhého piliera. Tie peniaze z daní by sa v tom prípade museli používať iným spôsobom a politicky by to bolo nepriechodné. Dôchodky sú naozaj sociálna vymoženosť a skutočne za istých podmienok naozaj môžu zaniknúť. Rovnako veľký problém je poistenie pre prípad invalidity a o tom sa nikto nezmieňuje. Náhoda a zdravie vie zohrať veľkú úlohu. Dôchodca už nie je evidovaný ako invalid, ale mladý človek áno. Stále mi to vychádza tak, že priebežný systém je najvhodnejší a všetky piliere sú ako ruleta, kde sa dá hrať, ale na Slovensku sa nehodia Napokon prežiť sa dá aj v stanovom mestečku, ale pokiaľ sme viazaní v štátnom zväzku až také extrémy nevzniknú.
15. 10. 2018   muchotravka
V konečnom dôsledku bude ťarcha za starostlivosť o týchto ľudí iba na rodine. Tak ako to bolo v minulosti.
15. 10. 2018   M.V.
Veľmi správne pochopené a je to tak aj v praxi, hoci sa to veľmi zlepšilo. Skutočná opatera je pri stavoch, kde je nutná 24 hodín a to sa nedá ľahko zaplatiť. Problém je so všetkým ako preberanie písomností, preberanie penzie, platenie účtov, vybavovanie korešpodencie. Notár odmietne overiť podpis pre zlý zdravotný stav chorého. Každý mudruje a nikto nič nesmie dať do rúk deťom. Deti nechcú ustanoviť náhradnými príjemcami dôchodkov,ale byt platiť treba, pošta je tvrdohlavá a nekomuniktívna, elektrárne, plynárne, dane. Dobrosrdeční susedia radia predať byt chorého rodiča (ozaj nezmysel ako vyšitý) a dať ho za tie peniaze do akéhosi zariadenia alebo aj bez toho. Nikto neuvažuje, že aj vy máte svoje výdavky. Ste hore do 2 hodiny a o piatej vstávate do práce. Kto to zažil, vie o čom je reč.
11. 10. 2018   fero z BA
2.pilier zniči fico so svojimi novelami
1/1