Názory čitateľov


Názory k článku:
Dlh, ktorého sa už nikdy nezbavíme

28. 10. 2018   kmaan
"Štvrť trilióna" t.j. 1/4 z 10na18, t.j. 250 miliónov miliárd. Teda na jedného obyvateľa planéty: 250 000 000 000 000 000/ 7 660 000= 32 637 075 dolárov. "Kvalitne" preložený článok niekým čo nevie preložiť číslovky z angličtiny.
28. 10. 2018   kmaan
"7 660 000 000" tam malo byť
11. 10. 2018   Lolo
Dlhu sa zbavime lahko, ked umrieme.
Je dolezite, aby sme umierali postupne, vo vyssom veku.
Ak na ten dlh umrieme v priebehu jedneho tyzdna v pocte 600 milionov, az 1mld v jadrovom pekle, mozeme si byt isty, ze ten kto dlzil najviac, si dlh odpisal, v plnej vyske a na ludoch mu nezalezi.
10. 10. 2018   Hojmorhodetvomôjhorodu
Treba si uvedomič, čo to vlastne peniaze sú ???
Ak ešte máte doma nejaké staré stokoruny, či aj tisíckoruny - tak viete, že nič :(
Napriek tomu ich potrebujeme, žijeme skrz ne a sme skrz nich ochotní sa aj zabiť
(napríklad si poškodiť zdravie chodením do nezmyselnej, či aj namáhavej roboty (tá je ale horšie platená :)
Čiže peniaze môžeme chápať ako potvrdenie, že sme niečo vykonali, čo spoločnosť potrebuje (zaujímavé, že najviacej takto získavajú tí, čo najviacej spoločnosti škodia).
A peniaze môžme zároveň chápať ako prísľub, že za to nieko vykoná niečo pre nás - dokonca aj v budúcnosti (aj keď potom už toho bude hodne menej, lebo tajná daň vo forme inflácie spôsobí, že zhruba za polstoročie dostameme nazad asi tak 30-tinu pôvodnej hodnoty (kúpnej sily). Našťastie to neplatí pre lokomotívy a smartfóny dokonca budú dramticky lacnejšie, akurát ich už o 50 rokov nikto nebude chcieť :(
Takže sporiť v demokracii je komunistický nezmysel a okrádenie vlastnej rodiny - lebo jediný zmysel má žiť na dlh, Je to však rafinované, lebo to je zároveň bič najkrutejší. Kto z kolesa vypadne do dlhovej pasce, ten už spravidla nemá šancu na návrat a je mu umožnoné rozšíriť postupne narastajúcu armádu bezďákov a iných skrachvaných feťákov a alkoholikov. Na druhej strane je to účinnejšie než voľakedajšie Brigády socialistickej práce, kádroví referenti a ŠTB (ktorá sa beztak len priživovala na kšeftoch s PZO, ktoré mala sledovať)
No ale čo je to potom ten dlh a ako vzniká ?
Keďže peniaze sú vlastne len prostredníkom, ktorý umožňuje tovarovú výmenu (aj služba je tovar) - akurát dočasne prenášajú hodnotu týchto tovarov medzi producentmi a spotrebiteľmi. A zároveň prenášajú sľuby, že tovar bude vyrobený, ako aj spotrebovaný, lebo producent a spotrebiteľ sa vďaka nim môžu nachádzať v rôznych bodoch časopriestoru.
Aj akcie, obligácie a iné zmenky - čiže "cenné" papiere - sú v skutočnosti len prísľubom, že spoločnosti sa bude dariť a ich cena je daná vierou, že tieto tvrdenia nie sú klamstvom. Ich cena je daná dôvoreu toho, kto ich kupuje, že sa na tom nabalí a nepretiahnu mu predkožku cez hlavu (čo sa mu ovšem nutne stane, ak tomuto businessu, primárne založenom na zakázaných insiderských informáciach nerozumie).
Nuž a peniaze v skutočnosti nie sú nič iné, než cenné papiere - akurát ich vydáva banka ("bankovky"), alebo štát ("štátovky"). V modernej liberálnej ekonomike slobodného truhu už bankovky neexistujú, lebo len totlitný štát dokáže garantovať obľúbenú schému privatizácie ziskov a znárodňovania strát.
Takže dlhy sú vlastne hory sľubov ktoré nikto neplní a poväčšine ani nemá záujem splniť - lebo jediné, čo ho v skutočnosti zaujíma, je koľko sa mu podarí urvať (autostráda do Košíc, metro, apod.)
Keďže neexistuje medzinárodný exekútor, tieto dlhy sa budú len zvyšovať, až to prestane kohokoľvek zaujímať, lebo sa to už proste nezmestí do kalkulačky.
Potom možno nastane komunizmus, lebo peniaze statia aj posledný zmysel ;)
11. 10. 2018   hoax
"šporiť v demokracii je komunisticky nezmysel a okrádanie vlastnej rodiny" pekná veta .. ja by som ju poopravil na šporiť v kapitalizme je komunisticky nezmysel .. a okradanie rodiny .. nakoľko v tom kapitalizme treba investovať ..
10. 10. 2018   classic chess
Ja sa pýtam veľakrát. Čo by sa stalo, keby sa zajtra ráno anulovala zadĺženosť celého sveta? Prestalo by svietiť slnko? Začala by sa Zem točiť opačne? Otočili by sa svetové póly? Stal by sa rovník krivníkom? Veď celý dlh je len výmysel ľudstva!
10. 10. 2018   anonym
zadĺženosť je len nástroj na "manipuláciu" masy... strašenie dlžníkov a nástroj "pokory" ľudí a v neposlednom zvyšovania daní....veď tým (dlhom jeho splácaním) sa tie peniaze v ekonomike zreálňujú... vracajú späť do ekonomiky.... čím vyšší verejný ale aj súkromný dlh sa vygeneruje, tým sa na úrokoch a daniach vyberie viac, keďže inflácia stúpa...
11. 10. 2018   hoax
čo by sa stalo ?? dlžnici by sa zadlzili ešte viac .. s tym ze by dufali ze sa zopakuje zázračné oddlženie ... otazka by bola kto by im ešte požičal ..
10. 10. 2018   anonym
Kríza v roku 2008 v USA bola spôsobené pádom realitného trhu, deje sa to už dnes v niektorej/rých krajinách? Predpokladajme, že najväčší trh (nie len realitný) má najväčšiu silu/pôsobenie (prípadne mena). kríza pravdepodobne prepukne pri spomaľujúcom sa Cash Flow, kde to hrozí a komu by sa dalo identifikovať asi pomerne ľahko, základný parameter je minimálne rast skladových zásob (nie je to jediný ukazovateľ)....
10. 10. 2018   Mňaužneobabretedemokratickílúpežníci
POZOR ! Kríza v roku 2008 v USA NEBOLA spôsobená pádom realitného trhu !
Lebo relitný trh v USA padol z dôvodu krízy v roku 2008 ...
Čo to trepem za nezmysel ?
Nuž nie je to nezmysel, ale holý fakt.
V pozadí totiž bol matematický trik využívajúci tzv. Gaussovu kopulu - znie to vznešene, lebo to je vysoká matematika (konkrétne štatistika) - pozadie však je triviálne a ľahko pochopiteľné.
Dobre platení štatistici (za 10 litrov mesačne vás ani neopľujú :) sa totiž pokúsili použiť starú, dobrú poistnú štatistiku pri výpočte ceny tzv. Collateral Debt Obligation - čo je šikovne vymyslený investičný produkt, vychádzajúci z predstavy, že keď do balíka z bazáru pribalím aj nejaké značkové produkty, tak sa to bude dať predávať, lebo tie značkové produkty to potiahnu a nie všetko z bazáru je zlé. Investičiari však predsa len nie sú na hlavu padnutí a chceli solídny matematický dôkaz, že to môže fungovať. Lenže tá matematika je naozaj ťažká a tak nakoniec boli nútení uveriť niekomu kto ich dokázal presvedčiť. Lenže dotyčný sa mýlil, lebo zle pochopil okrajové podmienky a dve premenné ktoré považoval za nezávislé (a v poisťovníctve aj naozaj sú) v skutočnosti nezávislé neboli. Lenže taká pravdepodobnosť potom nefunguje :(
A ako teda došlo k tej kríze ?
Nuž niekto na to došiel a keď bankári pochopili na akom riziku sedia, nastala panika. Lebo mnohé (aj európske !) banky nakúpili tieto produkty a na ich základe poskytli iné úver - nezriadka aj vyššie než HDP krajiny v ktorj pôsobili ...
Akonáhle nastala panika, tak banky zúfalo začlai korigovať sovje úverové sadzby (lebo kto by si bral na hypotéku fixnýá úver, keď ten variabilný je lacnejší, že ?)
A potom ľudia prestali splácať :(
Lenže hlavne preto, lebo o dvoch najvýznamnejších US hypotekárnych spoločnostiach, o ktorý všetci vedeli, že sú istené štátom štát prehlásil, že ich istiť nebude.
Napokon predsa len bol donútený k tomu aby ich zaistil (lebo len totalitný štát, ktorý má brachiálnu moc vytlačiť z daňových polatníkov slzy a pot dokáže v skutočnosti istiť liberálnu eknomiku - ktorá inak ma vlastnosti Černobylského reaktora (brutálna kladná spätná väzba)) - lewnže to už bolo neskoro, lebo mlieko bolo rozliate a už sa nedalo dostať späť do fľaše :(
A to sa potom rad za radom - so stále rovnakým, tupým scenárom zopakovalo vo všetkých ostatnýchj krajinách - pričom najviac na to doplatila EU.
Zaujímavé že ?
A žiadne konšpirácie ...
11. 10. 2018   anonym
Chápem to tak, že technicky nesplácanie úverov dlžníkmi je za tým pádom realitného trhu, to o čom píšeš je skôr a rozsahu ako veľa a v akom "mixe" bolo možné poskytnúť úverov za "prijateľné" riziko a v tom sa niekto prepočítal. Áno asi aj sedliakovi by bolo jasné, že nie je možné niekomu požičať nesplatiteľnú sumu peňazí.
11. 10. 2018   Mira
Ako Povedal vcera pre Pravdu Panis: „Recesia môže byť spôsobená klasicky FED-om, ktorý sprísni menovú politiku až natoľko, že ekonomiku pridusí,“
Netreba hladat tazku matematiku, urokove sadzby urcuju sukromne vlastnene narodne banky spadajuce pod jednu matku.
Preco su v rusku urokove sadzby cez 10% hoci zadlzenost je najnizsia z vyspelych krajin? Lebo politika nezavislej centralnej banky.
11. 10. 2018   anonym
Mira,
to si ako prišla k tomu, že Bank Rossija je nezávislá?
A kto je tá matka, pod ktorú spadajú tie súkromne vlastnené národné banky?
13. 10. 2018   Mira
Opravujem "nezavisla"
11. 10. 2018   anonym
Mňaužneobabrete .... prosím Ťa, neblúzni o nejakom matematickom triku .... bol to jednoducho podvod, ktorý vyexpedovali do sveta ....
10. 10. 2018   fero z BA
oproti r.2008 sa zadlženosť Slovenska asi zdvojnásobila .... fico s kažimírom môžu bľabotať čo chcú, ale to je realita
10. 10. 2018   Dig
Ano, suhlasim a za tuto show platime 0.01% urokmi v banke. Takze vlastne okradli cast obyvatelstva tu zodpovednejsiu co ma nejaky majetok.
10. 10. 2018   fero z BA
a ešte tomu nie je koniec. záverečný účet bude mastný
10. 10. 2018   M. V.
Sporiace účty a aj termínované vklady sú fakticky neúročené ak vezmeme infláciu a zdanenie úrokov, čo najlepšie dokladuje tento dlhový vývoj. Už nie je koho okrádať o výsledky práce. Zlyháva aj druhý pilier na mínus 0,5%. Vraj je z druhej strany na vine predlžovanie veku dožitia- to je úplná zvrhlosť.
1/1