Názory čitateľov


Názory k článku:
Atraktívnejšie bankovníctvo: Nemecký startup testuje britský finančný trh

9. 10. 2018   Blind Man
Asi vydržia toľko ako náš Eliot, resp. Zuno.
9. 10. 2018   Anitakneboloanitaknesmiebyť
Podľa naivných optimistov je banka definovaná ako spoločenský - čiže komunálny - čiže komunisitický - mechanizmus, ktorého spoločenskou funkciou má byť za úplatu zhľadúvať, zhánať a zhromažďovať dočasne voľné investičné prostriedky a za vyššiu úplatu ich požičiavať tým, ktorí majú oprávnenú potrebu nejaké investície realizovať, skôr než sú sami schopní potrebné investičné prostriedky naakumulovať.
Banka má žiť z úrokového diferenciálu - čiže rozdielu medzi úrokmi za ktoré si od sporiteľov požičia a tými ktoré dostane od tých od ktorých si požičala.
Problém je, že každý bankový zamestnanec potrebuje každý rok nevé BWM, každý bankový riaditeľ potrebuje každý rok o meter dlhšiu jachtu a každý investor, ktorý banku založil ju založil preto, že nemá gule a psychopatiu kradnúť vo verejne voených orgánoch ani číhať po nociach s bakuľou v tmavých kútoch, no napriek tomu by sa tiež čo najradšej a najrýchlejšie zmocnil majetku svojich spoluobčanov.
To, že napriek tomu banky vcelku dobre fungujú je vďaka centrálnej banke, ktorá ich hrdúsi reguláciami ako Herakles hrdúsil Hydru (až kým ju nepripravil o všetky hlavy - ľudovo: BASEL III). Centrálna banka totiž na takéto keťastsvá a zboj nie je odkázaná, keďže si natlačí toľko peňazí, koľko zvládze spotrebovať.
Takže či je on-line, alebo off-line banka (dnes sú už aj tak všetky dávno on-line) je úplne jedno, dôležité je len to, či centrálna banka vie, kde konkrétne môže jej prevádzkovateľa chytiť za gule.
Lebo všetky tie impozantné bankové budovy sú v skutočnosti zbytočné, keďže management aj tak radšej býva na Slavíne, alebo iných Bahamách, Je to len pozlátko pre zákazníkov, aby si myslel, že banka je niečo mohutné, stále a dôveryhodné - veď eď niekto postaví budovu za milióny tak hádam ju tam len tak nenenchá a nezmizne s mojimi peniazmi. Samozrejme, že ak chce , tak zmizne - lebo tá budova mu často nepatrí a je len prenajatá (včítane aut, krásnych sekretárok (ktoré po nociach točia inú pornografiu) a zvyšných zamestnancov) - len prečo by to robil, kým je ešte koho žmýkať :)
Prísne vzaté - každá banka je virtuálna a je preto len oslavou demokracie, že drvivá väčšina z nich s vašimi peniazmi nezmizne, hoi by v skutočnosti poľahky mohla ...
1/1