Názory čitateľov


Názory k článku:
Čo má v skutočnosti cenu: Vyššie HDP neznamená lepší život

4. 10. 2018   Nemělsemvásrádchcípněte
HDP je administratívna účtovná hodnota, ktorá je tým väčšia čím viac sa musí za čo najväčšie množstvo vecí platiť.
Podobná účtovná mierka existuje aj na cenu človeka - ale noviny o tom nikdy nepíšu - lebo táto cena sa odvíja od nákladov a tak cennejší je ten človek, na ktorého musela spoločnosť vynaložiť najväčšie množstvo prostriedkov (chorí, bezvládni, invalidi - resp. iní politici, ozbrojené zložky, justíciaq a štátni zamestnanci) Takže vyšportovaný Einstein, ktorý si štúdium platil sám je defacto bezcenný, ale ... no však už chápete (nechem aby tento príspevok musel byť z úradnej moci vymazaný)
Takže napríklad štát, v torom sú dialnice zadarmo a nevyberá sa parkovné má samozrejme nižšie HDP, ako tie "normálne".
Štát kde by bolo bývanie zadarmo by už vlastne namal skoro žiadne HDP.
Vysoké HDP by nemuselo byť špatné - veď aj o to parkovisko sa niekto musí starať - nebyť toho, že niektoré zložky obyvateľstva majú mimoriadny talent, ako si prisvojiť neprimeraná časť takto kolujúcich prostriedkov.
Vezmime si napríklad také dioptrické okuliare.
Neexistujú žiadne, ktorých výrobná cena - aj so slušným ziskom pre distribúciu a predaj - by bola vyššia, než 50,- Eur. Tie, ktoré nepotrbujú vysoký index lomu (t.j. s nízkymi dioptriami), ani nemusia korigovať astigmatizmus s dokonca nedajú súčastnými technológiami vyrobiť drahšie než za 10.- Eur a ak majú tuctové, nedesignové rámčeky tak dokonca za 1,- Eur.
Napriek tomu sú skutočné predajné ceny niekde úplne inde - hoci tu máme kadejaké "ochrany spotrebiteľov" a iné protiminopolné úrady. Zrejme však sú slepé, alebo ich byrokrati sú mýlne presvedčení, že ak si kúpia niečo drahšie, tak sa ich ľudská hodnota zvýši.
Však ktorý vážený demokrat by si trúfol kúpiť okuliare za 1,00 Eur - že ?
A - voilá - už sa nám utešene zvyšuje HDP !
Inými slovami - výška HDP je skôr mierou debility obyvateľstva, než merítkom nejakých hodnôt (len čo sa nejakému assertívnemu smrdovi podarí patentovať vzduch, tak nám HDP vystrelí až na Mesiac).
4. 10. 2018   Lolo
Vysoke HDP v Slovakistane, je dane najma vzsokou spotrebou na dlh.
Tradicne rodiny sa pretransformovali na ekonomickz cinne domacnosti a najma byvanie sa riesi nakupom bytov, domov a stavbou nudzovych kolonii v okoli miest.
Tato polozka taha HDP vysoko, aj pocas krizy, ktora nebola ani skutocna kriza.
Spotreba ludskych zdrojov, pri sucasnom zdaneni, odvodoch a poplatkoch, je tak vysoka, lebo v podstate pri prijmovych podmienkach, ludske zdroje nedokazu tvorit uspory, len dlh.
4. 10. 2018   Skutočnýdemokratniejefeudál
V demokracii sporí len psychopat, lebo tie peniaze môže - skrz infláciu - rovno hodiť do smetí.
Demokratickým ideálom je náš americký vzor - luxusne žiť na vysoký dlh, ktorý ani vo sne nepredpokladáme vrátiť.
Bohužiaľ aj Gréci sa presvedčili, že našinec na to skôr, alebo neskôr doplatí - lebo čo je dovolené Bohu, nie je dovolené volovi (ľudovo: Quod licet Iovi non licet bovi, čo je latinská veria notoricky demokratického (v skutočnosti feudálneho) dvojitého štandardu)
4. 10. 2018   Lolo
O HDP vieme svoje, najma v koloniach EU.
Nase HDP nekoresponduje z realnym zivotom ludskych zdrojov v krajine.
4. 10. 2018   anonym
DPC aj s Vasimi nezmyslamy!!!!!!! Jedinne klidek,klidek a zas klidek .....
1/1