Názory čitateľov


Názory k článku:
Príjmová nerovnosť a platový strop: Koľko si v skutočnosti zaslúži generálny riaditeľ

14. 2. 2019   jahoda
Pokial sa nezakažu drogy, hazard, užera, dokým sa za kradež nebudu sekat ruky dobře nebude. pochopte to ludia, jedine ISLAM, tak otvorte oči.
13. 2. 2019   fero z BA
začínajú sa množiť komunistické bludy.... robošov je ako maku, vyrábať dokáže aj šimpanz.... spoločnosť dokážu pozdvihnúť alebo potopiť riadiaci pracovníci a tam patrí odmena..... robiť za pásom dokáže ktokoľvek, tí nemajú hodnotu, hodnotu má vedenie spoločnosti
13. 2. 2019   generálnyriaditeľ
Tiež som toho názoru, že v roku 1989 mali byť potrestaní všetci, čo profitovali z totality, ale v konečnom dôsledku zničili pokus o komunizmus.
Konkrétne robotnícka a roľnícka trieda.
Pokiaľ by sa použilo podobné riešenie, ako s Ciaucescu-om, tak už by tu žiadne šimpanzy neboli a spoločnosť by pozostávala výhradne z riadiacich pracovníkov a vedení spoločností.
Vyrábať už totiž fakt dokážu aj priemyselné manipulátory a ak by bolo menej spotrebiteľov, nebolo by treba vyrábať tak veľa a toľko hlúpostí.
Čo by pozitívne prispelo aj globálnemu otepľovaniu, uhlíkovej stope, aj nepolárnym medveďom a ostatným atlantickým treskám.
Drobný problém je, s robotníckou a roľníckou triedou by boli eliminovaní aj informatici (lebo v roku 1989 ich KSČ - možno na nátlak eštébáka / informtika Lörinca - preradila z pracujúcej inteligencie do robotníckej triedy)
Ale procesorov je už dnes priveľa nato a by bolo dostatok informatikov na to, aby ich všetky naprogramovali - takže je len vecou času, kedy riadici pracovníci a vedenia spoločností prídu na to, ako procesory donútiť, aby sa programovali samy (veď aj prírodné neurónové siete sa zacvičujú samy a nepotrebujú k tomu tímy analytikov a iných šamanov na AI)
No a tá najlepšia správa je, že keď sa konečne procesory naučia programovať samy seba (čo nepochybne bude ekonomicky výhodné a tak v kapitalistickou demokraciou neobíditeľné) tak rýchlo zistia, že to čo tu je nadbytočné sú riadiaci pracovníci a vedenia spoločností - jednoducho preto, že sú príliš drahí a teda akonomicky silne nevýhodní - čo ešte viac platí o vládach, justíciách, zdravotníckych sytémoch, či vzdelávacích systémov - ktorých náklady už dnes prevyšujú - prakticky v každom vyspelom štáte - ich spoločenský prínos. Malý problém bude so silovými zložkami, ale veľmi rýchlo sa ukáže, že voči IoT sú aj zbrane hromadného ničenia len nevinnou detskou hračkou - lebo aj tá najväčšia atómová bomba je o houne, ak jej niekto vypne elektrinu potrebnú pre nanosekundové rozbušky :)
A tak konečne nastane vek harmónie, lásky a všeobecného blaha, lebo stroje sa nedokážu navzájom klamať, podvádzať, odrbávať, dezinformovať a okrádať.
No a ak sa to nebodaj naučia - tak história sa proste zopakuje.
PS ak si fakt myslíte, že generálni riaditelia sú odkázaní na tie drobné, ktoré dostávajú ako oficiálny plat, tak ste fakt ešte nikdy žiadnu firmu neriadili :)))))
13. 2. 2019   Lolo
Opakom prijmovej nerovnosti, je prijmova rovnost.
Prijmova rovnost, je rovnaka hlupost ako prijmova nerovnost.
Problem je, ak vysoke prijmy a najam skupiny z vysokymi prijmami, tlacia na to, aby skupúiny z nizkym prijom, mali prijem nizky, boli tak ovladatelny a vydieratelny, manipulovatelny a neodolny.
Lebo ak by fungovala neviditelna /neexistujuca ruka trhu/, cena prace, pri nedostatku motrokov, ludskych zdrojov a proletariatu, by stupala. Dnes sa ale radsej importuje lacnejsia pracovna sila, bez ohladu na narodne zaujmy.
Tak si mozeme zanotit chudobnu internacionalu.
14. 2. 2019   jahoda
samo sa nič nerobí. stroje ľudí neovládnu v R.U.R. to Čapek vysvetlil.
13. 2. 2019   @@@
večši nezmysel som ešte nečital ....keby to dokazal aj šimpanz tak ho zamestnanju ale nezamestnavaju tak o čo ide ?....ty musiš bvyť len dašli arogantny manažer .....nikto žiadnemu arogantnemu a namyslenemu manažerovi nebrani prepustiť všetkych zamestnancov a pracovať len sem ked je taki dokonaly ....
13. 2. 2019   Lolo
Ja to stale pisem.
Liberalni kapitalisti, zacinaju budovat socializmus a komunisti najtvrdsi otrocky kapitalizmus.
Kam ten svet speje, to radsej nenapisem.
Problem v koloniach je, ze ak je zavedena minimalna mzda, uz jej dvojnasobok, je povazovany viac, ako zivotne minimum.
Ale nam vladne konstitucna kleptokracia a tato zije z vyberu dani, poplatkov a odvodov, takze je jasne, ze motroka za pasom tesi zvysujuca s amzda minimalna, aj ked jej ucinok je niaky, alebo minimalny, nakolko ciste prachy su zlomky.
Horsie su na tom zivnostnici a drobny chudaci, dohodari, ktori ci chcu, maju, alebo nemaju, musia platit stale vyssie odvody.
Na miesto minimalnej mzdy, ma byt zivotne minimum. Zivotne minimum, vdaka liberalom, ma byt v jednom superstate celoplosne rovnake.
Teda male regionalne rozdiely byt mozu, ale minimum je minimum.
13. 2. 2019   @@@
ake životne minimum ...vieš čo to je ?...na h.vno a to dolsovne ako pekne že niečo take sa objavuje v štat napriklad na slovensku je stanovene životne minimum 200 eur ale to neznamena že štat ludom niečo take plati ...plati im len socialnu davku to je 60 eur a niektorym ani to .....takže kecanim o životnom minime ktore na slovensku nič neznamena je na nič
13. 2. 2019   Lolo
No samozrejme ze nic neznamena.
Ale ak by bolo celoeuropske zivotne minimum, nejako stanovene, celoplosne a pre mna za mna, aj valorizovane raz za cas, neznamena to sice, ze stupnu platy, ale aspon by bolo vyriesenych zopar drobnosti.
Za prve by ludske zdroje vedeli, na com relane su, ak by ,ali vyplaty v cistom, na urovni 1/4 celoeuropskeho zivotneho minima.
Boli by si ale rovnejsi, pred turistami z Afriky, mohli by ziadat o doplatenie zvysku, prave ako pracujuca chudoba.
Druha vec je, ze taky exekutor, by nemohol siahnut na to minimum, takze by odpadla nevola ludskych zdrojov pracovat v pripade, ze by mali na krku exekuciu. Skratka by aj tak na zivotne minimum europske nedosiahli, aspon v koloniach urcite nie.
Z toho by vyplyvali aj mozne paky na odbory /opat nie v koloniach, lebo odbory su tu na houno, ani ROH zajazdy uz niesu/ ale tlaky na zvysovanie miezd, by boli na realnom zaklade, nejakeho plosneho minima.
Potom by sa muselo inak zdanovat, alebo nezdanovat vobec, pracujucu chudobu. Opat v koloniach asi problem, ak by ciastka atakovala 800E, lebo zrazu by chudoba pracujuca mala srandu z toho, co by vlastne potom platili ako dan z prijmu. Lebo je mozne, ze by musel niekto z vonka do kolonii doplacat, aby vobec bolo nieco, ako dan z prijmu.
13. 2. 2019   emil
Mzda je vzájomná dohoda medzi zamestnávateľom, ktorý ju platí a zamestnancom, ktorý je za ňu ochotný pre neho pracovať. Nikto tretí nemá morálne právo do toho vzťahu zasahovať. Úvahy o určovaní kto by mal koľko komu platiť sú socialistiká úchylka založená na závisti a s ekonomikou nemá žiadnu súvislosť. Autori podobných úvah si kompenzujú vlastnú neschopnosť zarábať peniaze.
13. 2. 2019   Dig
Odbory sú len ďalšia socialistická pakáž, človek čo si nevie ani vyjednať mzdu je SOMÁR, ktorý prispievaním do odborov len živí ďalších príživníkov.
13. 2. 2019   Kuko
To je somarina a ty to vieš. Toto funguje iba v systéme kde je vysoký dopyt po zamestnancoch. Nie ako u nás, kde zamestnávateľ radšej zoberie ukrajinca/bulhara (aj to načierno) než by mal zvýšiť plat! .... máš pravdu, komu sa to nepáči nech odíjde robiť za hranice ... a posledný nech zhasne svetlo ...
13. 2. 2019   kedypriletíasteroid?
Mám jednu invalidnú susedu, ktorá dostáva dôchodok €190,- čo je podľa mienky diskutérov nepochybne nespravodlivé, lebo si tak len kompenzuje vlastnú neschopnosť zarábať peniaze a okráda štát.
Najväčšími zlodejmi sú vlastne deti a rodičia - teda ak včas nezoskočia zo saní a brzdia rozvoj výroby.
Prísne vzaté sú brzdami spoločnosti aj pracujúci, živnostníci a podnikatelia - lebo nedoshujú výkonnosť a príjmy špičkových športovcov, spevákov, či nadnárodných koncernov.
Vlastne jediný, kto tu má právo na život je Bezos a ostaní by mu mali poslať svoje úspory a hodiť sa pod vlak.
13. 2. 2019   emil
Ďalší ľavičiarsky blud. Prečo do debaty o mzde ťaháš výšku invalidného dôchodku? To je záležitosť poistenia a teda úplne samostatná kapitola. Čo so mzdou špičkového manažéra majú rodičia a deti? Ako som povedal, mzda každého je vecou dvoch strán, zamestnávateľa a zamestnanca a nikoho iného. Argumentácii v tomto prípade nepomôže tvoja snaha robiť z toho sociálnu charitatívnu záležitosť založenú na ľútosti a podobne. Skús použiť možno ešte chorého psíka, alebo vychudnutého ľadového medveďa, možno sa niekto chytí.
13. 2. 2019   @@@
najlepšie riešenie by bol zrušiť cely štat žiadne dane žiaden štat vyjednaš čo len chceš len či by po tom bohaty ludia tužili ....alebo by boli prvy ktory by sa od strach pos.rali :D :D :D
13. 2. 2019   @@@
emil ....toto radi použivaju zamesntvatela ..ano je to o dohode ale už sa nepovie aj to B že mnohokrat su to zamestnavatelia ktory to znuživaju lebo vedia že mnoho zamestnancov je v zlej finančnej pozicii a takto ich možu pritlačiť pracovať za nizke mzdy čo sa aj deje ....o to tu cely čas išlo ....čiže v podstate ide o zaujmy jednej strany čiže cela ta dohoda stoji na neferovosti ked jedna strana ma vyraznu vyhodu na ukor tej druhej ....potom o akom volnom trhu sa da hovoriť ked ten trh je už davno zdeformovany prave tymto ......o slobode a rovnovahe sa da hovoriť len vtedy ak su obe strany v rovnakej vyjednavacej pozicii ale to vo väčšine pripadou nie je čo som už vyššie popisal prečo sa to dej .....čiže snahou štatu by malo byť aby ta vyhoda nebola jednostrana čiže len na strane zamestnavatela lebo potom ide o neferove vyjednavanie
13. 2. 2019   anonym
Ak máš zručnosti, ktoré vieš predať aj inde ako u svojho aktuálneho zamestnávateľa, tak potom nemáš problém.
Ak ti zručnosti nemáš, tak máš smolu.
Je spravodlivé aj to, že niekto už počas štúdií makal, často študoval v zahraničí, mal by mať porovnateľný plat s tými, ktorí majú pocit, že ťahajú so zamestnávateľmi za kratší koniec?
13. 2. 2019   @@@
aj keby všetci vyštudovali za lekarov it-čkarov alebo neviem čo možne tak to tak nebude ...pišeš nezmysli lebo vytvaraš dojem že bohaty možu byť všetci ale nemožu ide o to ako svet funguje a nie to ake blaboli ty tu nakecaš ......po dalšie paradox je že kecať o tom že tato praca je menej dôležita a potom tu tahame cudzincov lebo nema kto pracovať na poj.abvnych manažerov tak potom o čom kecaš načo su ti cudzinci nech do p.če vyhrnu rukavy poj.abny manažeri a začnu pracovať
13. 2. 2019   Lolo
Navrat k lopate nieje hanba, ale je hanba, ze aj lopaty niekto ukradol.
13. 2. 2019   Jaro
Preco za lekarov a it-ckarov? Nemame ani murarov, tesarov, instalaterov, automechanikov atd.... A ti , co tam chodia do skoly viac nechodia ako chodia, nic nevedia po skonceni a potom nadavaju, ze za tie peniaze nebudu pracovat, ale to, ze nic nevedia ponuknut im uz nevadi. A potom hadzu vinu na cudzincov, manazerov atd., pritom nevidia, ze na vine su oni sami.
13. 2. 2019   Jaro
Tak to si si narobil novych priatelov :) Plne suhlasim.
1/1