Názory čitateľov


Názory k článku:
Kto je Yusaku Maezawa, ktorý ako prvý poletí na Mesiac so SpaceX

18. 9. 2018   Lolo
I ked uz som stary, stale mam pocit, ze sa vsetok vesmirny vyzkum a najma cestovanie vo vesmire, zacina podobat rannym sci-fi ideam, kedy vlastne nejde o vedu, ale prevazne o urcite ucely zabavy a akehosi skor odrodoveho nadsenia, ci pripadne skupinoveho zaujmu cestovatelskych, alebo objavitelskyc spolocnosti.
Najzaujimavejsi e je, ako v romanoch a fikciach, boli financovane tieto pociny.
Ak spomeniem Julesa Verna, tam cely projekt letu na mesiac, stavbu dela a projektilu, ci strelivin na onen pocin, financoval akysi Gun Club, pripadne oceliari, alebo ciastocne verejne zbierky, alebo mecenasi.
V neskorsich dielach vidime snahu o usetrenie a rakety sa pouzivali opakovanie, ako pre kolmy vzlet, tak aj pristatie. Do extremu to doviedol asi ohladom kolonizacie marsu Ray Bradbury.
Avsak vsade, viac menej, po vedeckych a vladnych neuspechoch, ci vceliakych pataliach, to mali v rukach nakoniec sukrome spolocnosti.
Najsmutnejsie na niekdajsom vesmirnom programe z ekonomickeho hladiska je fakt, ze islo prevazne o zakrytie vojenskeho a velmi nakladneho programu, vyvoja trenskontinentalnyc h nosicov jadrovych hlavic.
Vsetky prezentacne formy vyslania cloveka do vesmiru a cely vesmirny program, bol len zakryvaci manever, pre vyvoj megalomanskych zbrani, alebo sposobov spionaze, pripadne orbitalneho bombardovania, overenia sposobov obsluhy a jej prezitia na obeznych drahach zeme.
Az dnes sukrome aktivity, davaju zmysel pre kolonizaciu vesmiru a urciteho komercneho vyuzitia vesmiru a blizkych planet, ci cestovania po vesmire.
19. 9. 2018   Odsúdenýnaživotmedzipsychopatmi
Možno ti uniklo, že vesmírom pohodlne cestuješ celý život a dokonca zadarmo.
Pritom cestuješ skutočne prvou triedou - všetko je plne automatizované, včítane naprosto dokonalej recyklácie tvojich exkrementov a moču.
Alebo myslíš, že je pohodlenjšie v skafandi NASA, kde sa udusíš vlastnými zvratkami, ak by sa ti náhodou zdvihol žalúdok ?
Naozaj sa cchceš napchať do plechovky, kde aj maličká dierka od mikrometeoritu spôsobí nevratný únik vzduchu a teda výpoadok tvojho mozdu najneskôr za tri minuty ? Na vesmírnej lodi Zemegula si môžeš dýchať koľko chceš, lebo gravitácia vzduch nikam nepustí a aj zabezpečí potrebný tlak a zloženie plynov, takže netreba kompresory a hromadu ďalšieho poruchového vybavenia.
Že zemegula nie je nijaká "vesmírna raketa", lebo je pomalá a otvorená, ako balkón ?
No už len rýchlosť otáčania okolo vlastnej osi je na povrchu nadzvuková (konkrétne 40 000 kilometrov za púhych 24 hodín !) a okolo slniečka krúžiš dokonca rýchlosťou viac, než 100 000 km za hodinu - to je prosím 40x rýchlejšie než úsťová rýchlosť projektilu zo samopalu vz. 58 (sorry - útočnej pušky :)
To Musk nerozchodí :)
A že to nemá strechu - no hej - ale aj vývoj živočíchov ukázal, že exoskeleton (chrobáky a sčasti korytnačky) je horší, ne kostra zakrytá mäkkým a zraniteľným tkanivom (hovorím aj o tvojom tele ;)
So what ?
Chceš na Mars ???
Tak si vlez holý do mrazáku, vysaj z neho vzduch a pribal si nejaký vyhodený radioaktívny izotop Co60 z vyradeného defktoskopu.
Príjemná zážitok - a ak chceš aj venušu, tak si nalej do krku vriacu kyselinu sírovú a do zadku strč rozžeravný kutáč :)
1/1