Názory čitateľov


Názory k článku:
Ekonomická kríza prísť môže, otázkou zostáva kedy a v akej sile

15. 9. 2018   Nemverímužanisebe
Neviem, čo písala pani anlytička Poštovej Banky pred poslednou krízou, ale viem, čo v tej dobe písali anlytici nie menej významnej Citi Group.
A dokonca mám to investčné spravodajstvo pre VIP klientov aj odložene v archíve.
Písali všetko možné - konkrétne samé pozitívne veci a hlavne ani smietku o nejakých Collateral Debt Obligations - o ktorých v tom čase nikto nič nevedel (zjavne ani tie európske banky, čo to od našil americkýh priateľov s obrovským apetítom kupovali - z čoho sa niektoré mimochodom nevystrábili dodnes.
Veľmi prodobné to bolo s dot.com krachom o niečo dávnejšie.
Kvintesencia je, že kríza je preto krízou, lebo nikto netuší, kde to praskne.
Ak by však Číňania vyhlási embargo na vývoz do USA (hlavne elektroniky) a Brusel by zakázal kupovať akékoľvek US investčné produkty - tak možno by žiadn akríza neprišla. Teda aspoň nie z Wall Street (skadiaľ zatiaľ s železnou pravidelnosťou chodili - zaujímavé, že žiadna neprišla z Moskvy, no každú Rusi šeredne doplatili :)
Keďže EU zaviadla drastickejšiu kontrolú komerčných bánk než Hitler so Stalinom a Leninom dohromady, je prvdepododobné, že v EU bankovníctve jednoducho žiadna kríza vznikúť nemôže. Otázke však je, či nemôže vzniknúť v centrálnych bankách ? Lebo aj eštebáka by mal kontrolovať nejaký eštebák :)
1/1