Názory čitateľov


Názory k článku:
Eurotragédia: Prečo sa nádejný projekt jednotnej meny nevydaril

7. 9. 2018   Milan Baran
Ja som spokojný. Ak sa vám € nepáčia, pošlite ich na môj účet.
7. 9. 2018   apoliticky
vidno ze si baran... a zdochnes ako sprosty lakomy cap
6. 9. 2018   Jednookýmedzislepými
Mnoho ľudí si myslí, že voľakedy tu behali dinosaury.
Nebehali.
Nie preto, že by nevedeli behať, alebo preto, že by neboli.
nebehali tu preto, lebo tu vtedy bolo more.
Svet sa neustále maní, len my to nevidíme a fikcie, ako
"pozemky" považujeme za niečo stabilné, nemenné a večné.
(tí ktorým sa pôda prepadla do nejakej sink hole už vedia svoje)
Podobne je to so štátmi.
Obmedzený a natvrdlý pozorovateľ si môže myslieť, že také Nemecko, Francúzsko, či Anglicko zadefinoval Boh otec osobne, boli tu odjakživa a budú tu večne.
Neboli a nebudú.
Ani Československá Socialistická republika, či Zväz Sovietských Socialistických Repulík už nie sú a raz nebudú ani Spojené Štáty Americké, tak ako už dávno neexistuje žiadna antická ríša, ktorá svojho času pevne vládla svetu.
Naopak, dejiny Europy sú viac než 2000 ročnými dejín neustálych vojen o územia s neustále sa meniacimi hranicami.
Jeden trend je ale jasný, jednoznačný a evidentný - integrácia.
Dnešné štáty sú v skutočnosti len výsledkami týchto integrácií stále sa zväčšjúcich kmeňov, klanov, vojvodstiev, královstiev a republík - pričom niektoré si dokoca zachovali svoj pôvodný status a veľkosť (Monako, Lichtenstein, Luxemburg, etc.)
Je proto skoro isté, že integrácia bude pokračovať aj ďalej, keďže nie je dôvod, aby nepokračovala.
Treba si však uvedomiť, že s touto obrovskou sociliologickou silou sa nedá vyjednávať - podone, ako sa nedá vyjednávať s gravitáciou.
Je možne sa jej len prispôsobiť.
Lebo ak nie, ona si svoju cestu nájde.
A je jej ale úplne jedno, či pri tom znovu zahynú ďalšie milióny ľudí.
Alebo miliardy ...
(generálne štáby supermocnstí už dnes pracujú s gigamŕtvymi :(
6. 9. 2018   Lubos
Ked v USA ma 50 statov dolar ako menu , preco by 28 statov unie nemohlo mat euro. Funguje to v USA, moze to fungovat aj v Europe. USA maju z Europy a hlavne z Nemcov strach. Lebo Euro konkuruje dolaru , preto budu robit vsetko preto aby euro padlo. Ja fandim Euru, je to nasa europska mena.
6. 9. 2018   fero z BA
keď si človek pozrie prehliadku europskych politikov, tak je zázrak, že to dodnes funguje . I keď ja som všetkými za zachovanie eura a EU
6. 9. 2018   Robo
pozri si historiu europy a historiu spojených štátov ktorá ma ledva 200 rokov. od tradícii po jazyk kultúru či krv.
6. 9. 2018   Lolo
Je to jednoduche, euro, patri medzi nastroje transnacionalneho kolonizovania statov.
Grecko sa de facto, stalo protektoratom europskej unie.
Taliani maju velmi blizko k tomu, aby boli dalsim protektoratom EU.
Spanieli rovnako.
Este vatsi problem su krajiny vychodnej europy, u nas mame doslovne dominia a kolonie, patriace velkej Germanii.
Kolonie je závislé území nebo město bez vlastní vlády, které patří nějakému státu, ale není součástí jeho území. Od kolonií je treba odlišovat satelitní státy a dominia s vlastní vládou a oficiálně nezávislá, i když mohou být de facto ovládána jiným státem ...
https://cs.wiki pedia.org/wiki/Koloni e
Protektorát (lat. protectio – ochrana) je označení pro formu státního zřízení. Jedná se o formálně autonomní státní útvar, který je pod ochranou nebo přímou správou jiného státu, příp. společenství států. Protektoráty bývají zřízeny buď na základě mezinárodní smlouvy nebo pouze tak, že dosavadní suverénní stát strpí jeho jednostranné vyhlášení ze strany silnějšího státu. Jde o mezistupeň mezi kolonií a plně suverénním státem, protože vztah mezi ním a ochraňujícím státem je stále mezinárodněprávní.
https://cs.wiki pedia.org/wiki/Protek tor%C3%A1t
Spolocna mena Euro, je vyznamnym a lacnym hybatelom kolonizacneho a protektoratneho procesu ovladania statov.
6. 9. 2018   Jano
Američania s ich 40 mil ľuďmi na potravinových lístkoch by naozaj potrebovali, aby dolár bol jediným platidlom na svete. Okrem toho že majú plné ústa slodoby a demokracie, je európa jediná, ktorá ukazuje, že hranice a izolácia sú politickou stupiditou. Klasický propagandistický článok, ktorý sa objavue pravidelne.
6. 9. 2018   fero z BA
ak by v SR boli rovnaké pravidlá na vydávanie potravinových lístkov ako v USA, tak 80% slovákov by malo na to nárok
6. 9. 2018   fero z BA
dosť sa mi zastavuje rozum nad týmto článkom. Základný problém je, že politici vôbec môžu mať vplyv na akúkoľvek menu.... USA tým začali, keď dolár odviazali od zlata, čiže si umožnili tlačiť papieriky podľa ľubovôle. EU v tom plynulo pokračuje..... pokiaľ nebude výmenný prostriedok (peniaze) naviazaný na dačo fixné (napr.zlato), tak množstvo peňazí v obehu je závislé len od politických populistov a to je zárodok všetkých kríz........ čo už? socka chce socializmus a populisti im ho plnia......... a vznik EU ako prevencia voči vojne je geniálna myšlienka, ktorú treba podporovať, či sa to dajakým ficovcom, orbánovcom alebo iným populistom páči alebo nie
6. 9. 2018   simon
hromadenie a nedostatok likvidity(vdaka fixnemu mnozstvu v obehu) moze byt tak isto problem ako inflacia...takze pozor toto je zjednodusene tvrdenie.
6. 9. 2018   fero z BA
pri určitom nedostatku akéhokoľvek tovaru (likvidity) predsa stúpne jeho hodnota - je jasné, že je to zjednodušená rovnica, ale je to tak
6. 9. 2018   Lstrxx
Viazanosť na zlato ani ropu ani nič iné nemôže existovať, realne neexistovalo ani nebude existovať pretože, dolár bol naviazaný v minulosti na SĽUBY výmeny za zlato, ktoré padli v 1933 a 1971. Preto jedine fixné množstvo bitcoinov v obehu garantované zdrojovým kódom môže plniť funkciu fixného množstva obeživa v ekonomike.
6. 9. 2018   Jaro
Tak americanou musi to Euro riadne srat . Uz len ak by pomohlo zabranit vojne, tak splnilo svoju ulohu. Najlepsi by bol zrejme rozpad menovej unie, potom EU , potom nejaka ta vojne v Europe a potom novy Marshallov plan a vsetko by bolo OK.
6. 9. 2018   simon
obavam sa ze ano. Velmi daleko mame od protektoratov. Skor to ma blizsie k uzavretej ekonomike, zaroven otvorenej do vnutra vacsieho zriadenia. Co potom otazky o jednotlivych statoch usa? nie su tak isto iba castami kolonie? mozno aj europskej ciastocne, kedze existuje cula vymena v bankovej sfere medzi zakladajucimi clenmi EU a USA. Co potom vo vstahu k samotnym spojenym statom. Ich nevyrovnane rozpocty a jednotna mena su zakladom podkopavajucim ich suverenitu predsanie? Ano je to vzdanie sa urcitej casti suverenity, ale nazyvat to protektoratom, mi pride skor zla volba pojmu, pravdepodobne pretoze je to populisticke s cielom oslabovat EU. Neserie to uz iba rusov, ale aj USA.
1/1