Názory čitateľov


Názory k článku:
Peniaze pre všetkých: Základný garantovaný príjem vychádza lacnejšie, než by ste predpokladali

26. 9. 2019   hoax
je to blbost.. kto to zaplatí ? zase len ten kto bude vytvárať hodnoty .. a snivajte o tom ze niektory čistý prijímatelia raz budú .. aj tvorit .. houby .. ekonomicka hovadina .. namiesto takýchto pitchovin by mali radsej uvazovat nad nizsimi danami ..aby mali ludia chuť pracovať ..
26. 9. 2019   anonym
Su to falosne iluzie, ludske zdroje, sa daju recyklovat, to vieme uz od IIsv. vojny, bud budu vyrabat v podzemi, potrebne technologie, potrebne pre danu dobu, alebo z nich vyrobia mydlo a tienidla na lampy.
Je to skor pravdepodobne, ako nejaky zakladny garantovany prijem.
26. 9. 2019   anonym
Mal by ho dostávať každý s výjimkou ľudí vlastniaci majetok napr. nad 500 000€
Bohatým sa tak či tak všetko vráti, len v inej podobe.
28. 9. 2019   jim45
Ty si zaryty komunista. Ano ale hned tam dajme nejake vynimky, aby ostal priestor na korupciu, lebo z coho budu zit nasi ludia.
28. 9. 2019   anonym
V tom prípade je komunista aj Musk. On sám vyhlásil, že k tomu prisť musí. Ak k tomu nepríde, príde čas kedy si to 90% chudoba od toho % či dvoch vezme nasilu.A tie nálepky si odpusti.
26. 9. 2019   rak
pohlad statu je taky ze rodina so 4 detmi musi vyzit zhruba zo 750 eur na mesiac.
750/6/30,4=4,11 eura na den a osobu. minimalny dôchodok 460 eur. 460/1/30,4=15,13 na den a osobu to len tak na porovnanie ako sa maju u nas dochodcovia zle.
26. 9. 2019   Moniker
Ako funguje zakladny prijem dobre vidiet na nasich potmavsich spoluobcanoch, ktori ho uz dostavaju (aj ked sa to momentalne vola inak).
Ti sa fakt hrnu do prace, aby sa zdokonalovali a aby sa z cistych prijemcov stali cisti prispievatelia. :-D
26. 9. 2019   anonym
Vychádza veľmi draho.
Zvyšuje infláciu.
26. 9. 2019   jim45
Preboha ved sa najprv aspon trochu pozri o co ide, kym zacnes nieco pisat. Statny rozpocet by to nestalo nic, prave naopak.
26. 9. 2019   jim45
Autor clanku je uplne mimo. Povodna myslienka zakladneho garantovaneho prijmu /ZGP/nemala absolutne nic spolocne s nejakym uspokojovanim potrieb. Ma to byt vylucne antibyrokraticke opatrenie a zdoraznujem - nesmie stat statnu pokladnicu nic, prave naopak po usporach na statnych uradoch, ma do statnej pokladnice este nieco priniest. Garantovany prijem uz dnes existuje - je to pomoc v hmotnej nudzi. Len je tak zbyrokratizovany, ze len komplikuje obcanom zivot. A zjednodusenie vedie priamo k navrhu ZGP. Po zruseni socialneho uradu by nasledovalo zrusenie uradu prace, socialnej poistovne a nakoniec aj zdravotnej poistovne. Tymito usporami by ZGP narastol na mozno aj 300 eur, mozno aj 600 eur a nezatazil statny rozpocet ani jedinym centom.
ZGP ma aj logicke vysvetlenie. Je to odskodnenie statu za cas straveny na uradoch a za chyby statnych organov, ktorych vidime neurekom a stoja obcanov velke peniaze.
26. 9. 2019   @@@
suhlasim s tebou ....na socialne davky slovensko v minulom roku dalo menej ako 200 milionov eur pričom na mzdy uradnikov na urade prace štat vyhodil len na mzdy 160 milionov a dalšie miliony na chod uradov prace plus k tomu štat prevadzkuje cez urady prace akusi aktivnu politiku trhu prace ktora je často len dobry biznis pre kamaratov a ta ročne slovensko stoji 280 milionov eur ak si to zratame tak dokopy je to 640 milionov eur pri počte nejakych 170tisic nezamestnanych to vychadza na nejakych 3700 eur ročne na jedneho nezamestnaneho a to je cca 310 eur na nezamestnaneho ...čo je zaujimave že aj keby sme navrhli aby sa urady prace zrušili a zrušil sa aj biznis pre kamaratov cez aktivnu politiku trhu prace štat by nakoniec ešte k tomu aj ušetril ak by nastavil system tak že každy nezamestnany bez ohladu na všetko ostatne by mohol brať mesačne 200 eur ...štatu by to ušetrilo ale vela byrokratickych nezmyslov čo sa tyka nezamestnanych a plus k tomu toto by pomohlo aj zamestnanym a to preto že firmy by museli mať väčšiu motivaciu pri hladani ludi ako maju dnes lebo dnes mnohe firmy len zneuživaju urady prace ktore im nasilu posielaju ludi a potom firmy nemaju zajem riešiť problemy zamestnancov ktorych maju lebo zamestnancom povedia ked sa vam nepači môžte isť urady prace nam dodaju dalšich ludi pod natlakom takto štat poškodzuje aj nezamestnanych ale najmä poškodzuje dnes zamestnanych ludi lebo kvoli tomu im viac nerastu mzdy a ani sa nezlepšuju pracovne podmienky pre zamestnancov ....a prave lepšie pracovne podmienyk a mzdy su motivaciou pre pracu potom bude jedno že ta socialna davka bude 200 eur aj tak potom ludia budu chodiť do prace lebo budu vedieť že v praci ma vyššiu mzdu a dobre pracovne prostredie ....ešte jedna vec k tomu nedavno som vidiel jeden dokument jednalo sa o tom ako su štastny ludia v praci po celej EU a slovensko najmä vychodne slovensko dopadlo dosť zle ked na vychodnom slovensku menej ako 30% zamestnancov je spokojnych zo svojou pracov
26. 9. 2019   jim45
Ako tak pozeram na tvoje cisla, po zavedeni ZGP a zruseni zbytocnych uradov by vyska ZGP dosiahla aj 800 eur, mozno este viac. Samozrejme netreba to prehanat, ale treba brat do uvahy, ze po zruseni zdravotnych poistovni by si kazdy hradil zdravotnu starostlivost sam, ale mohol by sa poistit sukromne. Rovnako sukromne by sa mohli obcania poistit aj na nezamestnanost a dochodok. Ale stat by uz do toho viac nezasahoval. Hladanie prace by prevzali miesto UPSVaR sukromne personalne agentury.
26. 9. 2019   buko1
Lenže po zrušení všetkých tých úradov by sa okamžite zvýšil počet nezamestnaných zhruba o 100 000 ľudí.
26. 9. 2019   jim45
Ti ludia nic neprinasali, odvody neplatili. Ak budu nezamestnani, bude to stat stat ovela menej. Po uplnom zavedeni ZGP a naslednych opatreni bude treba viac sukromnych poistovni socialnych dochodkovych aj zdravotnych, nove agentury prace a koniec - koncov aj priemysel ziada dalsich ludi, detto policia a armada. Tej nezamestnanosti by som sa nebal.
26. 9. 2019   M.V.
O tejto otázke sa diskutovalo už 100 na tretiu krát. Čistý komunizmus, čistá demotivácia pracovať. Už dnes by každý chcel byť v televízií, mimovládke, mladí radikáli niekedy hovoria, že tých neúspešných treba strieľať. Kto bude pracovať v baniach, železiarňach na stavbách alebo 24 hodín v nemocniciach, kde majú ťažké stavy aj mladých ľudí pod 18 rokov po mozgovej príhode, nádoroch? Možné je iba lepšie využitie potravín a nič viac. Napokon čo získajú tí, ktorí budú , neustále sa vzdelávať, okrem inflačných peňazí? Trochu detailnejšie: Hustota obyvateľstva je dnes v Afrike 38 ľudí na kilometer štvorcový, Európa 76 ľudí na kilometer štvorcvový, Slovensko, ktoré nemá už ani na zemiaky nad 100 ľudí na štvorcový kilometer.
26. 9. 2019   huste je to
presnejšie 100 východniarov na štvorcový kilometer Bratislavy. a bude horšie.
26. 9. 2019   @@@
v priemere ludia z vychodneho slovensko v ba zarabaju viac ako domaci bratislavčania :P
26. 9. 2019   nadpriemerni
to je presne odpoveď prečo je ich 100 na jeden štvorcový kilometer Bratislavy. lebo za režimu ťahali až do Prahy, dnes in stačí aj BA.
26. 9. 2019   jim45
Nevyznas sa poriadne v problematike a uz vynasas velke sudy. 130 eur na mesiac, ktore by si po zavedeni ZGP dostaval by nemotivovalo pracovat? Ved to nie je ani na najom.
26. 9. 2019   @@@
vysvetli mi jedno aka je motivacia u človaka pracovať lešpie alebo prinosnješie ked pracuje len pre prežitie a majitel kedže vie že danny človek inu mmožnosť nema potom ho len takto využiva a vykoristuje ....potom sa všetci stažujete aki pristup k praci maju ludia na slovensku ale to je ta tvoja motvacia zodrať ludi aj z kože len aby firmy mali zisky manažeri odmeny a bežny zamestnanci velky k..... nie je nahodou prave toto najdemotivnejši pristup ktory odraza ludi od prace ???
26. 9. 2019   xxx
Súhlasím, len chcem dodať, že najdemotivujúci prístup je podľa mňa konanie politikov, na čele s NR SR, teda poslancami (politikmi), tesne nasledované výkonnou mocou (tiež na čele s politikmi) a súdnou mocou (pomaly tiež na čele s politikmi).
27. 9. 2019   M.V.
Veľa amerických spisovateľov muselo pracovať v obyčajných jednotvárnych povolaniach a predsa vedeli nájsť cestu k tvorivej činnosti. Keby som bol zametač ulíc, zaujímal by som sa o sociálnu fotografiu a cez ňu by som dával naliehavé otázky. Možno to treba skúsiť v Austrálii, ale aj tam od píky, žiadne nápady s prepustením všetkých štátnych zamestnancov, nehovoril by som, že treba zvaliť celý štátny aparát a s ním aj štát.
26. 9. 2019   lolo
aj u nas by mohli zaviest ale 200 euro kazdemu to je na prezitie dost ked je rodina maju 200 x počet členov... dost na prežitie.
a aby boli ludia aj motivovaný niečo robiť (a platit dane) a nebyť len poberatelia ak odrobíš 10 rokov dostanes o 100 viac ked pojdes do dochodku po 30 odpracovaných rokoch mas 500 euro.
pre podnikatelov tiež musíš byť v zisku aby sa ti to rátalo a vyplácať si plat ...
1/2staršie