Názory čitateľov


Názory k článku:
Zateplenie bytovej budovy musí spĺňať požiadavky energetickej hospodárnosti

21. 7. 2018   Lolo
Problem je, ze zateplene panelaky, su taka pasca na ludi.
Okrem zateplenia, by mal kazdy obytny priestor a priestor neobytny, teda WC, kuchyna, kupelna, mat rekuperacny zdroj cerstveho vzduchu.
Avsak prax je taka, ze v kupelni, WC, alebo kuchyni je nejake odsavanie, ale nieje tam pristup cerstveho vzduchu.
Rovnako spalne a obyvacie priestory, nemaju okrem otvoreneho okna, pripadne mikroventilacie na oknach, iny zdroj vzduchu.
A tym padom, cela izoterma, obyvana motrokmi, je prdinec, ktory v zime zavlha, alebo je tam vydychany vzduch a v lete zas vetranie je nezmysel, lebo stupajuci teply vzduch z fasady, sa po otvoreni okna, dostane akorat dnu.
Keby tie panelaky, alebo aj mnohe RD, sluzili, ako neobyvane sklady a izotermicke priestory na dlhodobu izolaciu, tak potom to vyznam ma.
Ale zateplenie, bez rekuperacnej cirkulacie vzduchu, je pre ludi len pasca na peniaze.
Nic to neusetri, ale musi to byt.
21. 7. 2018   M.V.
Tepelné izolovanie panelákov v kombinácii s pomerovými rozdeľovačmi vykurovacích nákladov spoľahlivo presvedčia ľahostajných o význame šetrenia, ale nedajú sa ani vtedy očakávať úspory v desiatkách percent. Potiaľ to niekde dosiahli, tak len preto, že po ich namontovaní každý zatvoril odber. Tí ktorí majú 6 podnájomníkovi a z toho jeden prihlásený to nemôžu urobiť, teda musia vykurovať byt všade.
1/1