Názory čitateľov


Názory k článku:
The Economist: Sociálny štát nie sú koláče bez práce, je zásadný aj pre kapitalizmus

20. 7. 2018   M.V.
Prístup k zdravotníctvu pre každého privandrovalca do Európy je pekná utópia v situácii keď sa všade redukujú lôžka , lieky sú drahé a arogancia k personálu má galaktické rozmery.
20. 7. 2018   Okoloidúci
Zmyslom existencie je práca ?
No možno pre automatickú práčku.
Každopadne zo živých organizmov jedine človek je posadnutý pracovaním.
Ale v skutočnosti ani to nie je pravda, lebo v minulosti bohatšie, či privilegované vrstvy s radosťou zverovali prácu otrokom (USA, antický Rím), či poddaným a nevoľníkom (terajšia EU a Rusko)
Historicky je dochovaná žiadosť istého schudobnelého UK lorda, ktorý žiadal královnu o rentu - "lebo by predsa bolo nedôstojné, ak by sa musel živiť prácou svojich rúk".
Aj hrdí indiáni, považovali prácu pre niekoho druhého za poníženie - a nie fú fakt vzťahy na niektorých pracoviskách nepodobné znásilneniu ?
Pritom riešenie existuje, lebo človeku sa podarilo vytvoriť novodobých otrokov - automatické stroje, ktoré by už dnes mohli vykonávať prakticky všetkú manuálnu prácu.
Lenže spoločnosť je zorganizovaná tak, že to nehrozí - lebo ľudia namiesto toho aby ťahali za jeden povraz hlavne bojujú proti sebe.
Hlavným zmyslom života je totiž ohúriť suseda (na ktotm mi v skutočnosti vôbec nezáleží), že som čosi viac než on, lebo si môžem dovoliť viac absolútnych sprostostí (tzv. "luxusný tovar") než on, hoci to poväčšinou ani nie je pravda.
Smutné je, že to nie je možné zmeniť a tak nielenže sa stroje nikdy nestanú otrokmi ľudí, ale čoskoro ľudstvo zotročia.
Najneskôr keď sa podarí vytvoriť skutočná umelá inteligencia (by the way aj ľudská inteligencia je umelá, lebo z molekulárneho pohľadu aj človek je len stroj)
20. 7. 2018   Lolo
To su pekne blbosti.
Nieje mozne unifikovat nejaku metriku a sposob riesenia univerzalne.
Lebo na jednej strane su staty, ktore mali desatrocia a mozno starocia kolonie a budovali od doby feudalizmu, cez ranny kapitalizmus, po vojensky imperializmus, svoje imperia, riesili od ultranacionalneho nacizmu, cez fasizmus, po komunizmus a najma imperialny komunizmus, biedu a utrpenie, zatial co ine chudobne krajiny riesili lokalne len nasledky konania imperii.
U nas po II svetovej vojne, sme budovali socializmus, ale nevybudovali sme nic.
Budovanie prebiehalo vo fazach vplyvu imperialneho komunizmu, od Stalinizmu, cez Chruscovsky liberlany socializmus, az po normalizacny neoStalinizmus, po koniec reforiem, perestrojky..
Toto dynamicke obdobie, trvalo len 40 rokov u nas.
Za poslednych 28 rokov, od ukoncenia perestrojky, sme presli cez privatizaciu, vstup do EU, NATO, prechod od SKK, na EUro.
Toto trvalo doteraz, len 3/4 doby vlady komunistov.
A nikam vyvojovo vyrazne sme sa nepohli, zmenila sa len sfera vplyvu.
Samozrejme mame technologie, internet, mobilne siete, hovadiny, ale samotny vyvoj nezaznamenal ziaden vyrazny rozdiel, akorat na miesto zapadneho protektoratu ZSSR, sme sa stali vychodnou koloniou EU, ktora ma pravomoci akehosi dominia.
To co nam vladne dnes, nieje socialna demokracia, ale socialna kleptokracia.
To co nam vladne z Bruselu, je byrokraticka imperialna hydra, ktorej vonkajsie prejavy su ponajviac sa podobajuce neofasizmu, alebo ideologii imperialneho fasizmu.
Monumentální čtvrť EUR leží na periferii Říma, většina turistů tam nikdy nezabloudí, a přesto stojí za vidění. Ukazuje megalomanské plány fašistického vůdce Benita Mussoliniho, které se částečně staly skutečností.
Fašizmus je najviac otvorene teroristická diktatúra najreakčnejších, najšovinistickejšíc h a najimperialistickej ších elementov finančného kapitálu“
https://sk.wiki pedia.org/wiki/Fa%C5% A1izmus
1/1