Názory čitateľov


Názory k článku:
Žiť eticky v konzumnom svete je takmer nemožné

17. 7. 2018   Jahoda
Jedine Islám je správna, morálna, etická cesta životom. Dobre sa píše v článku že," tý ktorý najviac kričia po zavedení práva šaria ho nemajú zavedení ani doma u seba, v svojom srdci". Pán Boh dal pravidlá a tie treba dodržovať. Oko za oko, zub za zub, smrť za smrť ale vždy bude lepšie odpustenie, milosrdensvo. Až v Súdny deň to bude jasné všetkým.
17. 7. 2018   slovo
Sorry , ale BLBOST !!!!
Je na kzdom z nas, aky zivot si vyberie - to ostatne su len vyhovorky a blablabla
17. 7. 2018   Okoloidúci
Ono je to trocha širšie - v skutočnosti nie je možné žiť úspešne v kapitalizme - čiže tzv. "demokracii" (a komunizmus je fikcia).
Lebo každý úspech jedného je vždy neúspechom druhého - aj keď občasto nie je až také jednoduché vysledovať. Je to však - bohužiaľ - ako zákon zachovania energie.
Bez ľudí by totiž žiaden úspech ani bohatstvo neexistovali - úspech aj bohatstvo sú len reláciou jednotlivca k ostatným (napríklad na Marse bohatstvo ani úspech neexistujú).
A tak - ak sa niekomu z kopy podarí vytiahnuť viac, iným chýba. Teraz ma pravičiari napadnú pohádkou o pracovitosti - lenže nie každý je rýchly, šikovný, múdry, krásny, nadaný, talentovaný zdravý, alebo aspoň má bohatých rodičov, aby mohol študovať ne prestížnej US vysokej škole.
No aj tí chcú žiť ...
Pekný slovenský príklad nepoškvrneného - a predsa superúspešného - podnikania je ESET. Mal by ale také príjmy ak by bol Microsoft dodával bezvadný produkt - tak ako to zákon nekomromisne vyžaduje od každého iného produktu a podnikatela - len od SW firiem nie ?
Asi ťažko ...
Pravda le je, že príroda je práve taká. Nekompromisná, netolerantná a bez súcitu - prežijú len najlepšie prispôsobení, ktorí neporušia zákon, že musíš všetko zožrať, čo ťa nezožerie !
Ale nie je práve civilizácia tou zázračnou zbraňou, ktoou človek zlomil tento brutálny zákon a zvíťazil nad ním ???
Takže pozor s tou prehnanou "ochranou" prírody ;)
17. 7. 2018   Jockey
Typicke kecy komunistu...
1. kapitalizmus sa nerovna demokracia, pokym kapitalizmus je ekonomicky system, demokracia je politicke zriadenie
2. uspech jedneho musi vytvarat neuspech druheho - typicky "omyl" komunistov uz tolkokrat vyvrateny ekonomami, ze je skoda o tom hovorit... (ty zakon zachovania energie - a co ta samotna ludska praca? to nie je (nova) energia?)
3. a ostatne len typicky balast o nicom...
17. 7. 2018   @@@
"uspech jedneho musi vytvarat neuspech druheho " ale toto je pravda ....to tvoje je nezmysel lebo keby toto nebola pravda tak nikto by nemohol byť tak bohaty akym je dnes ...lebo plati že žiaden človek by nedokazal pracovať za desiatich tym padom žiaden človek by nemal dokazať byť tak bohaty ako su najbohatši ludia na svete ....tym padom spravodlivosť tu neexistuje je len vytvarana taki ludmi ako si ty ktory chcu neetickosť a nespravoldivosť systemu ospravednovať a napisať ako si napisal aj vyššie "typicke kkecy komunistu" a pritom on piše všetko spravne ....a ty pišeš nezmysli lebo v kapitalizme žiadna čestnosť spravodlivosť ani moralka nie je a ty si toho sam ukažkou
17. 7. 2018   Lolo
Zit eticky v konzumnom svete, ma svoje pravidla.
Teda etika sa vytvara podla pravidiel konzumu.
Etika je filozofická disciplína, ktorá sa zaoberá ľudským správaním, skúma morálku alebo morálne relevantné konanie a jeho normy. Slovo etika pochádza z gréckeho ethos, čo v preklade znamená zvyk, názor, charakter, spôsob myslenia. Etika je disciplínou praktickej filozofie. Etika je teoretické štúdium hodnôt a princípov, ktoré usmerňujú ľudské konanie v situáciách, keď je možný výber. Etika sa člení podľa toho, čím (akým prostredím) sa zaoberá, napríklad medicínska etika, etika v obchode, ekonomická etika. Etika vyčleňuje etický kódex. Je to súhrn pravidiel správania sa v danej spoločnosti. Sú to vlastne základné pravidlá slušného správania a keďže tie sú v každej profesii iné, mení sa podľa profesie aj etický kódex. Zjednodušene by sme mohli etiku charakterizovať ako vedu o morálke.
Etika je subor zvykov.
Napriklad vo vychodnych koloniach, mame po niekolkych zmenach etiky a prevodiel etickych v tom trocha gulas.
Ale trvale hodnoty, ostavaju vzdy len tie zakladne a su odvodene od krutej prirody, kde sa vsetko zerie na vzajom.
https://sk.wiki pedia.org/wiki/Etika
17. 7. 2018   @@@
ale moralne v kapitalizme nie je nič !!!! ...ani spravodlive ani čestne ani poctive ...su to len kecy pre naivnych aby tomu uverili a ti nahore ich potom lahšie odrbali o peniaze vďaka ktorym viac zbohatnu .....a tu moralka skončila lebo sa predala za prachy
17. 7. 2018   jay22
Zaujimavy clanok, tak nejak dal dokopy aj moje myslienky z poslednych rokov. Je pravda, ze kazdy by chcel zit na bezpecnej a cistej planete, stazuje sa na korupciu, ale potom u lekara nevaha dat uplatok. Po opijasi za volantom zase uplati policajta a ked ma moznost veci ovplyvnit v prospech svojeho kamarata/ rodiny, spravi to. Ked niekto povie, ze neje maso, aj ked mu kedysi chutilo, namiesto toho aby ho ostatni obdivovali a brali ako priklad, je nazvany sk*rvenym klickozrutom, ked jazdi na bicykli po meste, tak sa musi bat o zivot kvoli bezohladnosti a hned je z neho hipstersky k*k*t. Stadovita vacsina proste nie je pripravena na to, ze niektori jednotlivci sa snazia o etickejsi sposob zivota.
1/1