Názory čitateľov


Názory k článku:
Stiglitz: Eurozóna zúfalo potrebuje reformu, najväčšou prekážkou je Nemecko

11. 7. 2018   euro
v konečnom dôsledku je celá eu len zlý projekt na zotročenie malých štátov a národov! a platy a dôchodky v nemecku, francúzsku... a slovensku, bulharsku... sú toho len dôkazom!
5. 7. 2018   xxx
Konecne niekto povedal co si myslim uz roky. Euro je odsudene na zanik ak bude ECB, EU, pokracovat v sucasnom trende. Nemecko sa nechce vzdat opratov ktorymi drzi ostatne staty Eurozony. Greci mali sancu ale pustili do gati( chceli si nechat Euro ako menu) Taliani maju dost zlata ( rezerva novej Liry) ale asi su tiez makky. Uvidime kto to zacne. Nemecko keby opustilo Menovu uniu, tak by sa urcite lahsie dychalo ekonomicky slabsim clenom, jam patri aj Slovensko. A Ficov pokrik ze Slovensko musi byt v jadre??? To je magor, ako mozme mat spolocnu menu sNemeckom? Co mame Nemecke platy, Nemecke zakony a dane??? Euro nas podrbalo tak ako Grekov, Talianov, Spanielov... Jedine ze Slovaci vedia setrit, vyziju aj z minimalnej mzdy a nerozhadzuju sa nad svoje pomery. Ale dokedy este to takto utiahneme? Nemecku sa nepodarilo vojnovo dobyt Europu, ale ekonomicky ju uplne znicilo a stale nici. A taka demokracia aka je v EU, na taku sa mozme pekne vy.rat.Francuz s Nemcom sa dohodnu co a ako a ostatni musia suhlasit, lebo ak nie tak budu sankcie, skrtenie eurofondov a pod... Horsie ako za komunizmu a za ery CCCP.
Do 5 rokov nebude ani Euro ani EU v takom stave ako je teraz, bud sa zreformuje, alebo zanikne. Otazka je co bude so Slovenskom (jadrom Eurozony )?
4. 7. 2018   Member
Nech si Italikovia znížia platy a efekt bude ten istý, ako keby sa vrátili k líre.
3. 7. 2018   fero z BA
nezmysel ---- ceta k prosperite vedie len cez tvrdú prácu krajiny ako takej (tvrdá práca krajiny nie je muklošenie robošov za pásom).... všetky neschopné krajiny hľadajú príčinu svojej biedy vždy len v niečom inom, ale nie u seba.... typický príklad je SR, zlodejská krajina, ktorá pri takomto vedení a prístupe vždy ostane chudobnou a je jedno, čím bude platiť ..... nesplniteľný ideál je platba zlatom alebo mena postavená na zlatom štandarde
3. 7. 2018   Lolo
Vynimocne z chalaniskom suhlasim.
Ale Germanska diktatura, pomocou eura, pripadne formy protektoratov, nad krajinami, ako je Grecko, alebo v poloprotekturami, ako je Taliansko, alebo spanielsko, su prilis silne, navyse Germania uz ma dnes svoje Eurokolonie na vychode, takze je to silne puto, nebyt Merkelbaby, ktora to trochu kazi, je to zaklad tisicrocnej rise.
3. 7. 2018   misseno
- všetci jednoduchší si vždy nájdu jednoduchú príčinu - Merkelbaba
- kedysi v minulosti vzdialenej i velice blízkej sme tu mali na výber: židov, maďarov, čechoslovakistov, havel, amerika nesmie chýbať atd.
- vždy za naše problémy može niekto iný, ani len náznakom nie my
- to isté platí pre taliansko(španielsk o, grécko, francuzsko atd)
- maximálne prebirokratizovaný štát
- neunosný "sociálny" štát
- vysoké dane
- vysooooké štátne výdavky na chod štátu
- vysoké ročné deficity a celkov vysoký štátny dlh
- pred eurom to juh europy riešil inflačnou menou, a vysokými deficitmi
- posledných 5 rokov, mala cela europa vďaka buducej hyperinlfacii jedinečnú možnosť urobyť štrukturálne reformy a ťažké obdobie prečkať vďaka minimálnym úrokom na svojich dlhopisoch.
- čo urobili politici za krochtania plebsu? Prežrali to! Ekonomiku neokakáš, a odkakajú si to občania keď nevyhnutne príde dlhová kríza(viď vývoj urokových sadzieb na dlhopisoch za posledné mesiace). A tam už nebude čas na mierne a pozvolné riešenie, tam to bude fukot. Ale keď plebs tak rád počúva rozprávky od politikov/jánošíkov dostane čo mu patrí.
1/1