Názory čitateľov


Názory k článku:
Liehovarníci sú proti návrhu na legalizáciu súkromného pálenia alkoholu

9. 6. 2018   Lolo
Kto sú to tí liehovarníci?
Je to nejaký kartel, alebo trust?
Lobisti?
Alebo len skupina podnikatelov, dobre zarábajúcich na slopanici?
9. 6. 2018   bingo
LIEHOVARNICI polibte nam prdeeel!!!!!
9. 6. 2018   M.V.
Kde to všetko ide? Liečebne rastú ako z vody, následky alkoholizmu sa tak nejako do osvety asi nehodia. V románe Mila Urbana Živý bič to všetko končí podpálením liehovaru so slovami: "Aj tohoto sa nám treba zbaviť."
9. 6. 2018   fero z BA
prvý krok k totálnej alkoholizácii krajiny, keď môže byť ale marihuana, tak môže byť aj pálenka ------- len za čo bude krajina liečiť alkoholikov a feťákov? Takéto masy sa ale najľahšie ovládajú
8. 6. 2018   Qerulant
Je pochopiteľné, že sú proti - veď prídu o príjmy.... Myslím si však, že domácich liehovarníkov treba povinne poučiť, aby nevyrobili metylalkohol! Ináč je to OK!
8. 6. 2018   Lolo
A ty si v zivote uz nejaku palenku ovocnu destiloval?
Metylalkohol je pritomny v kazdej ovocnej palenke, snad okrem vinovice, vo vsetkom ovocnom.
Aj keby si doma palil, v starej konve na mlieko, chladil v medenej rure v starom kastroli, tak pokial predkap nechas natiect do hlavneho prudu a pridal dokap, tak to bude mat metylakoholu tak malo, ze v zakladnom etylakohole sa to strati.
Ale pit sa to dat nebude, bude to hnus prvotriedny, kysly a odporne pachnuci po acetone.
Metylalkohol tecie prvy, ako predkap, ten sa vylieva do prec.
Jedine keby si sa z predkapu napil, mohol by si oslepnut.
Ale doma je to aj tak malo prvadepodobne.
Palilo sa v lavori a vsetko pomiesane, aj metylakom, sa pilo a nikto neoslepol.
Zakladom chuti akostneho destilatu, je vzdy aspon male % metylalkohlu. Je to dolezite, pre chut palenky, samotny zaklad neumozni, aby ti metylak ublizil.
Aj prva pomoc pri otrave metylalkoholom, je podanie etylalkoholu.
Domaci liehovarnici, su uz bud mrtvy od staroby, alebo maju strach, lebo u nas su zakony nastavene tak, aby kazdy, kto chce slopat, platil vysoke spotrebne dane z kolkovanych patokov.
Dobra domaca slivovica, je nedostatkovy tovar.
O pravej borovicke, ani nehovorim.
Ako bolo spomenute, preco narod alkoholikov, nieje v uliciach, toto je dolezitejsie podporit, aby to preslo, ako nejake pochody za uz nezijucich ludi.
Cim viac budeme slopat, tym budeme viac volit politikov, co nam to dovolili..
Ak to bude mozne, tak aj na Orave, budu volit Bugyho, SMK, na miesto Sloptu, alebo Kotletu, pretoze ani jeden im nedal moznost, palit si doma samohonku.
Madari to maju, EU, EK pinda ako najata, ze je to protieuropske. Madari popijaju a nic sa nedeje. A ich politici su doma na vyslni, opakovane voleny.
kedysi platilo, dajte ludom chlieb a hry, u nas plati, dajte ludom doma palit slopanicu a pracu v Blave..
8. 6. 2018   anonym
konečne správne konanie domáce je domace je to správna konkurencia a alkohol bude lacnejší a dostupnejší pre chudobu mám zato i výroba pohonných hmôt bi mala biť povolená súkromnikom
9. 6. 2018   anonym
Je to jasné, si alkoholik, neovládaš gramatiku,tebe by sa pačilo bezbreho páliť. A potom keď niekto oslepne ako v Česku,pomôžte mi všetci. S trúba.
9. 6. 2018   anonym
Ešte keď niekto užíva alkohol nie je alkoholikom užívam ho 45 rokov ešte som stále zamestnaný nerobí mi to problém domáca pálenka najme slivovica je úžasná ale ti to nemôžeš vedieť teba zaujíma pravopis asi si učitel ale isto nie si preto si alergický na ludí ktorí majú iný názor , myslenie preto sa prebuď ber život taký aký je súkromnici na pálenie budú mať povolenia i Tr. zodpovednosť teda nemiešaj jablká z hruškami podľa tvojho vyjadrenia myslenia došiel som k záveru si ťažko chorí psychopat trpiaci syndromom domyšlavosti všetko vidíš čierne chcel bi si iných poučovať čo je dobré a čo zlé kto má čo robiť tvoja choroba je vo vysokom štádiu si vysoko nebespečný pre celú spoločnosť mal bi si biť svojprávny čo asi nie si jasne to preukazala tvoja mysliaca trubka preto hod sa nekolko krát o zem je možné pomôže ti to rozmýšlať o sebe tvoje myslenie je na urovni sopliaka my negramotný podnikáme bohatneme a taký vymletý psychopat nás chce nazíva trubov navštív psychyatra aj z rodinov asi to máš dedičné dement
10. 6. 2018   Lolo
Mylis sa, drahy anonym!
V RBM, sa zaoberali dlhe roky, naturaciou denaturovaneho liehu, pomocou sava, alebo chlornanu sodneho.
Tak sa vyrobil z denaturovaneho etylalkoholu nie dobry, ale ciastocne pitny lieh, ktory sa dochutil esenciou a predaval sa ako pitna liehovina.
Az jedneho dna, niekto v Bruseli rozhodol, ze okrem denaturovaneho liehu, sa do ostrekovacov moze pouzivat metylalkohol, synteticky, alebo rafinovany.
Ten netreba denaturovat, staci pridat horcicovy extrakt, aby sa nedal pit.
Nasledky su jasne. Niekto prehnal savom ten 1000 litrovy barel metylaku a spravil ho chutnym, pomocou esencie a predavali ho ako liehovinu.
Nasledky su jasne.
Pri domacom paleni z ovocia, toto nehrozi, lebo vyroba metanolu, je znacne nerentabilna, ovocne kvasy ho obsahuju relativne malo, aby sa clovek otravil.
Metylalkohol sa odparuje skor a ide v prvom cykle v predkape, ten sa nepije, ale vylieva.
Pri druhom paleni, sa luter riedi vodou a zvysky metylalkoholu, sa opat vypustia v predkape.
Cisty metylalkohol sa doma z ovocneho kvasu prakticky vyrobit neda.
Cisty metylalkohol sa rafinuje zo zberov predkapov palenic a liehovarov.
Inak sa vyraba synteticky.
8. 6. 2018   Lolo
Najvaznejsi dopad na spolocnost, to bude mat taky, ze ludia na miesto srackovych liehovin, t.j. krumploveho liehu a esencii, zacnu chlastat domace kvalitne ovocne destilaty a liehosmradi, miesaci esencii, do kvapaliny na ostrekovace, pojdu do pecka.
Aj palenice, alebo pestovatelske palenice, mozu ist papa, lebo ich rektifikacne kolony, budu zyvat prazdnotou.
Domaca samohonka, dobry kvalitny kvas z ovocia, si samopalic predsa nepokazi v nejakej rektifikacnej kolone.
NAvyse moonshineri co vedia palit, palia ovela kvalitnejsie destilaty, aj lacnejsie, ako sa daju bezne kupit na trhu.
Je to vidno aj v Hungarii, kde bez dane, mozu doma palit 100ltrov na osobu 40% destilatu a ich brandy a ceresnovica, alebo baracpalinka, su svetozname.
O slivovici ani nehovoriac.
Mne je vzdy smutno, ked chodim okolo spustnutych sadov a ovocnych zahrad, kde bz kazda majovka ceresna, alebo visna, dala uz pred koncom juna, aspon 10-20 litrov domacej kvalitnej ceresnovice. Nehovoriac o jesennom kalvadose, alebo kvaitnom vypalku z menej cukornateho vina, alebo otelaka.
Hospodarstvo trhove, nemoze stat na statnom monopole liehovarnikov!
TAk ako stat nema monopol na vyrobu piva, dnes prevazne vlastneneho Japonskymi vlastnikmi, rovnako ako vinarstva, nema stat vo vlastnych rukach, pomohlo by to drobnemu ovocinarstvu, lebo na palenku netreba mat vystavne ovocie, stacia aj planky, alebo menej kvalitne druhy, co by ani na kompot neboli dobre.
Ale kazdy dobry skutok, bude po zasluhe potrestany, toto pochybujem ze prejde, na to ludia do ulic asi nepojdu, ako koli odvolavaniu priemera, alebo spomienku za mrtvzm novinarom, ci Filipincom,
Toto sa bytostne tyka ludi na vidieku, co maju z coho a cim palit doma. V mestach sa chlasta dovozovy alkohol a Balvaci cez weekend doma, na vychode, aj tak slopu len Saris, Gemer, alebo Topvar, aj ked je Japonsky.
Na ovocinarstvo nemaju cas. Cez tyzden tvoria v Blave zapchy.
9. 6. 2018   bingo
a Ty si odkial,Ty Blavak?
1/1