Názory čitateľov


Názory k článku:
Proti systému: Švajčiarsko sa chystá hlasovať o tom, či bankám zakáže vytvárať peniaze

28. 5. 2018   WannabeeP
Švajčiari by sa mali pohnúť, lebo najneskôr do roka 2045 zanikne kapitalizmus a všetky atribúty štátu i štát samotný, vrátane bánk a peňazí.
Stane sa to po skokovej zmene - Technologickej singularite, ktorú odštartuje Umelá inteligencia (AI). Tým bude naplnený jeden z desiatich Marxových spoločenských zákonov - Zákon hodnoty.
11. 5. 2018   UFO
Sranda ako sa do vagnych formulacii daju skryt klamstva co zneju skoro ako pravda. Prikladom je bajaka o tom ako banky poziciavaju viac ako su vklady. Frakcne rezervy ale znamenaju ze ak ma banka vklad 100 EUR (pri povinnych rezervach 5%) moze pozicat 95 EUR. Teda nie viac ako vklad, ale menej, co je menej ako bazny clovek, tem noze pozicat kludne vsetky peniaze co ma, nemusi tvorit ziadne rezervy.
Ta story o viac peniazoch vznika az ked ten co si pozical tych 95 EUR ich znovy vlozi do banky. Potom ma banak novy vklad a suma vkladov je 195 EUR samozrejme aby to vyznievalo bombasticky a konspiracne toto uz sa nepozita za novy vklad. Ako vklad sa pocita len prvych 100 EUR ale pozicky sa pocitaju vsetky.
11. 5. 2018   fofo
Očividne si zamestnancom jednej z lupičských organizácií- teda bánk. Na svete je vytvorené obrovské množstvo fiktívnych peňazí napr. futures ,ale to určite vieš. Tak neklam !!!!!!!!!!!!!!
11. 5. 2018   Murkoslav
Klameš práve ty.
11. 5. 2018   misseno
Súdruh, položím nasledovnú otázku. Podla Vasej mienky:
Mam 100€, vlozim ich do banky.
Banka pozicia 90€ - viac menej na spotrebu(kto by si poziciaval ked urok z pozicky je vyzsi ako urok na vklade).
Zaplatím majitelovi za dom 90€, a on ich vlozi do banky. Nech vlozi co i len 50€ z tých 90€. Atd, atd.
A hups, máme novo vytvorenych 50€. Matematicky je lahko dokazatelne, ze maximálny multiplikacny efekt z vladu 100€ pri povinnych rezervach 10% je faktor 10. Staci si precitat ani nie ucebnice ekonomie pre stredne skoly, stačí nejký jedoduchý článok/referát z webu ohladne bankovnictva frakcnych rezerv a máš v tom možno jasno. Žiadna vysoká matematika, zakladna škola postačí. Systém frakčných rezerv vedie k bublinam v ekonomike, a k zbytočnej infalcii.
11. 5. 2018   Maro
Pozri UFO, percenta beznej populacii nikdy nesli.
Frakcne rezervy 5% znamenaju, ze banka musi mat uvery kryte vkladmi do vysky 5%.
Cize z vkladu 100 eur urobi banka 2000 eur uverov. Ak neratame derivaty , pripadne to ze jedna banka da druhej tento uver ako vklad a ta to vykazuje ako vklad a na zaklade tohto vkladu( ktory je vlastne uz uverom) vytvori dalsie peniaze...
17. 5. 2018   Jozef Mak
UFO, keby si vedel, ako sa uctuje suvaha banky, tak by si pochopil, ze nemas pravdu.
Je to presne tak, ako je napisane v clanku. Ak ma banka vo vkladoch 1.000 EUR, tak pri povinnom kryti napr. 5% moze pozicat 20.000 EUR. Teda, zvysne penize vytvori zapisom do uctovnej knihy. A to tak, aby sa aktiva rovnali pasivami. Ono totiz, ak banka peniaze pozicia (aj ked ich realne nema), tak ako protihodnotu ziska dlzny upis, t.j. zavazok dlznika svoj dlh splatit. Cize suvaha ostane v rovnovahe.
Takto komercne banky vytvaraju peniaze. Vola sa to system frakcnych rezerv.
11. 5. 2018   xxx
Dufam, ze im to vyjde. To by bola krasna facka do tvare banksterom.
11. 5. 2018   annonn
ocividne tomu vobec nerozumies
11. 5. 2018   žid
Očividne si zamestnanec banky, alebo máš len poškodený mozog.
19. 5. 2018   a
vela veci potom prestane fungovat, napr projektove financovanie firiem a podobne. firmy, ktore realizuju vacsie projekty budu mat drahe pozicky a nebudu ich schopne zrealizovat. napr ak ma firma 10 milionov obrat, a robi projekt za 2 miliony, tak toto zvycajne neutiahne z vlastnych penazi, ale ide z pozicky a na konci projektu pozicku splati a ostane nejaky zist. ak toto nebudu moct svajciarske firmy robit, resp. ak to budu mat velmi drahe, tak pojdu dole vodou.
7. 6. 2018   sabretooth
Jasne ze firmy dostanu pozicky, ale nie vsetky. Proste banky sa pri ich poskytovani budu musiet riadit realnym odhadom rizika, pretoze budu moct poskytnut iba obmedzeny objem prostriedkov, a nie ako je tomu teraz - ze daju pozicku takmer kazdemu (co sposobilo viacere krizy).
Predsa vsetky prirodne zdroje su obmedzene. Takze aj objem peniazi, ktore predstavuju nahradu hodnot, by mal byt dosledne limitovany. A ano, chapem ze vacsina institucii je proti tomu, pretoze si zvykli na to, ze hocikedy dostanu uver. Obzvlast banky tym stratia podstatnu cast moci, tak je logicke ze sa tomu brania. Ale logicky by nemali mat taku moc vo svojich rukach - na to su predsa narodne/centralne banky, ktore za to zodpovedaju.
Rozhodne Vam poviem za seba, ze ak tento navrh prejde, tak podstatnu cast mojich uspor prevediem na CHF, pretoze som si takmer isty, ze voci ostatnym menam Svajciarsky Frank vyrazne stupne.
1/1