Názory čitateľov


Názory k článku:
Ekonomická sloboda, politika a životná úroveň: Prečo sa inde môžu mať ľudia lepšie ako my

22. 4. 2018   supervizor
Bezbrehý liberalizmus síce pomáha ekonomike, ale škodí spoločnosti, ktorú časom rozdelí na zopár extrémne bohatých a extrémne chudobnú väčšinu.
A ako to vyzerá v americkom raji? Podľa údajov Central bank Federal Reserve z roku 2013 je polovica občanov USA na tom tak zle, že v prípade nevyhnutej potreby by nemohli vydať okamžite sumu 400 dolárov bez toho, aby predali časť svojho majetku, alebo si požičali. Až 55 percent domácností v USA by v prípade výpadku príjmov len za jediný mesiac, nemali ako zaplatiť nájomné a ani ďalšie pravidelné mesačné výdavky na stravu, telefón, elektrinu, atď. A to percento ľudí rok od roku narastá.
16. 4. 2018   vladosak
Este by bolo zaujimave porovnat kolko firiem a fabrik ostalo v rukach Estoncov. Ak sa zisky vyvazaju podobne ako u nas zapadnym majitelom firiem, tak nic nevyhrali
15. 4. 2018   @@@
vždy je to o tom ako sa n veci pozerame niekto vidi jednu stranku iny zas druhu stranku niekto vidi v usa len to dobre len to genialne len to bohatstvo iny vidi aj chudobu a to plati všade ....članok estonsko vychvalil ako sa len da ....ta odvratena stranka toho je že najlepšie sa maju ludia v hlavnom meste a okoli kde žije takmer polovica estoncov a tento region ma 145% hdp na obyvatelstva estonska ostatne regiony mnohe nedosahuju ani 70% hdp na obyvatela estonska .....dalšia vec tato koncentracia ne jedno mesto je na jednej strane super ale len pre určitu čast štatu to je vidieť aj na slovensku ba a rozdiel zvyšok slovenska .....dalšia vec je na jednej strna vyzera krajina super hdp na obyvatela je o 12% vyššie ako na slovensku ale mzdy o 28% vyššie ako na slovensku ak dokonca porovnanem hdp na zamestnanca tak to na slovensku je dokonca vyššie ako v estonsku ....po dalšie blizkosť estonka k finsku ved hlavne mesta maju od seba len 80km ....teraz niekto si povie ved aj ba a viedna je blizko ....no ano a ba je ten v rebričku hdp na obyvatela na porpednych miestach v EU len problem je že v ba nežije tretina obyvatelov slovenska ako v estonsku a nežije polovica obyvatelov slovenska v ba a okoli ako v estonsku prave toto je ten tahač ekonomiky a možno ani nie tahač ale len zamerania ne jedno mesto ktore prosperuje zatial čo zvyšok krajiny by na to malo iny pohľad ....mnohokrat uspech krajiny chceme niekomu prisudiť tak ako neuspech ale nie vždy je to tak že zatym su politici lebo len debil si može myslieť že keby švajčiarsko bolo v strede afriky tak by prosperovalo tak dobre ako teraz ked je v obklučeni najbohatšich krajin europy a v podstate tomu bohatstvu nemalo kde ujsť ......a ešte jedna vec uspech malej skupiny v štate može často stať na neuspechu zvyšku ludi v krajine alebo napisane inak na zotročeni inych v krajiny ukažkov je napriklad USA kde je to dokonale vidieť ale z USA sa nam prezentuje len to dokonale a ludia zvyšok nedokonalosť necchu vidieť len by to vytvorilo zly obraz tak to media ani nikdy neponukaju a preto radšej prinašaju filmy relacie reality šou a podobne veci len z tej pozlatenej stranky
15. 4. 2018   Lolo
Preco?
Lebo neboli kolonizovany a zvyknuty na sferu vplyvu tak, ze si nevedia predstavit a vybudovat vlastnu chudobu a nezavoslost.
V oblasti kde je dnes vychodna europska kolonia, nazyvana Slovakistan, uz v stredoveku, tazili zlato a ine kovy Germani.
Ked tazba upadla, vykaslali sa na chudobnu krajinu.
Bolo tu tak malo ludi, ze vladari museli znovuosidlovat tuto krajinu a lakat sem ludi, schopnych aspon ciastocne existovat, pod podmienku ulav a privilegii, aby sa to tu uplne nevyludnilo.
Vid Valsska kolonizacia.
https://korzar. sme.sk/c/4544543/vala sska-kolonizacia-na-u zemi-slovenska.html
Neskor Madarizacia, nasho uhorska a neskor industrializacia este v casoch Rakusko-Uhorska..
Potom rozpad monarchie, 1 sv. vojna a nasledovala prva republika, opat kolonia, ale pre nasich bratov spolocny stat.
Medzi tym dve svetove krizy, hovadsky dobry zaklad, pre novy maly stat..
II sv, vojna, parada, boli sme na osi zla, zatial vedla utiekla vlada a urobili im Germani protektorat.
Potom 3 roky nic zaujimave a komunisti nam popucili nasu slobodu na 40 rokov, zapadny protektorat ZSSR..
No a co mozeme cakat, ak nie kolonialnu, alebo dominialnu politiku, od nasich politikov z narodnej zrady, co riesia len ako navliect tuto formu kleptokracia a montazneho otroctva, do havu eurodemokratury?
15. 4. 2018   fero z BA
aj my by sme sa mohli mať oveľa lepšie, ak by sme po 1989 komunistov definitívne vyhnali z funkcií...... chováme ich dodnes a výsledok je na svete
22. 4. 2018   supervizor
Veru, jedného z bývalých perspektívnych kádrov máme aktuálne za prezidenta. A papalášske a maniere ho ani po rokoch neopustili.
15. 4. 2018   Kritik
Príspevkom sa oficiálne a nad všetky pochybnosti dáva na známosť, že sa rozhodne máme horšie ako všade inde. Tie rôzne štatistiky, vyjadrenia, pozitívne správy, sľuby a všetko okolo toho sú týmto príspevkom totálne zmietnuté a pravda vyplávala na povrch ako olej na vode.
Teraz nech sú múdri skorumpovaní vládni politici, tie ich vyhlásenia sú týmto príspevkom po práve znehodnotené na mlátenie prázdnej slamy.
1/1