Názory čitateľov


Názory k článku:
Prečo je spoplatnenie plastových tašiek zlé pre našu peňaženku aj životné prostredie

8. 4. 2018   simon
ja pouzivam tkane tasky v podstate neobmedzene. Pri igelitkach nemam az taky problem s tym, ze su vyrobene z plastu a pouzivaju sa castokrat jednorazovo, ale ze koncia castokrat poletovat po okoli a hyzdia krajinu. Trva roky kym sa rozpadnu a casto ich vidno vo vodnych tokoch. Tento clanok okrem toho nespomina materialy, ktore su na jedno pouzitie, ale su biologicky odburatelne. Pride mi to ako PR clanok.
7. 4. 2018   Peter
Treba konopné či lanové tašky ako by bolo až by vládol zdravý rozum a je po probléme .
7. 4. 2018   Lolo
Po konope, sa zdravy rozum nedostavi.
Ani nie tak koli THC, ale koli tomu, ze v tej taske ludia nadalej budu nosit plastove obaly z obchodu.
A tie vazia mnohonasobne viac, ako "igelitka"..
Mali by zakazat plasty na celom svete.
Ale nieje tolko stromov, aby sme robili vsetko z papiera.
9. 4. 2018   Granát
Toto je ale prvý krok. Postupne je možné zbaviť sa aj obalov na samotných potravinách.
7. 4. 2018   nazor
nikto ma nedonuti vzdat sa igelitovej tasky kvoli tak absurdnemu tvrdeniu o skodlivosti na zivotne prostredie!!! su ovela vacsi a nebezpecnejsi znecistovatelia ako igelitove tasky
7. 4. 2018   Lolo
To su vsetko kraviny na entu!
Problem tasiek z igelitu neexistuje.
Problem je v obaloch z plastu a najma kombinovanych obaloch, ako je tetrapack, kelimky polypropylenove, ktore maju aluminiovy vrchnak a uplne najvatsie zlo, su obaly PET- Polyetyléntereftalá t.
Problem je v tom, co si v skutocnosti z obchodu odnasame a kolko vazi v skutocnosti obalova technologia potravin a vyrobkov v nich. Obal, ako taska na prepravu tovaru, ma zlomkove % vahy obalov, v ktorych su zabalene vyrobky a tieto vyrobky nieje mozne vynat z tychto obalov, lebo sa jedna o najmensie nedelitelne spotrebitelske balenia.
Spoplatnenie "igelitovych" tasiek je kravina, rovnako ako emisne normy aut, alebo katalyzatory DPF.
Igelitove tasky problem netvoria.
Problem tvori logistika a obalova technologia vyrobkov.
Vsetky obaly, by mali byt zalohovane, z moznostou odovzdania na mieste nakupu, rovnako aj igelitove tasky.
V pripade zalohovania obalov a to najma tetrapacku, PET flias a obalov z potravin, by sa ale po svete prepravovali desiatky a stovky ton plastov, co by zamorilo nasu planetu este viac, ako zamoruju planetu odhodene plasty.
7. 4. 2018   Lolo
Dalsi problem je, ze existuje separacia plastov, ale malo sa vie o tom, ze plasty su spalitelny odpad, obsahujuci obrovske mnozstvo energie v podobe spalneho tepla. Toto vedia dobre v spalovniach a moze sa nam vyskytnut problem, ktory sa vola napriklad "Viedensky syndrom", ze dokladna separacia plastov, od zmesneho odpadu, sposobi nemoznost spalovania domoveho odpadu a bude nutne po separacii domacnosti, opat odpad premiesavat z plastami, aby vobec spalovna, mohla fungovat, lebo inak bude pre spalovanie nutne, pridavat take mnozstvo plynu zemneho, alebo odpadoveho mazutu z ropy, ze sa stane spalovanie nerentabilnym a skladkovanie to opat nevyriesi..
Cely vtip ale spociva v tom, ze tie obaly z plastov, su v podstate vyborny obchod.
Zakaznik, ktory si kupi nieco v obale, zaplati za obal a obsah v obchode..
Nasledne musi obal vyhodit a vyhodeny obal sa dalej spracovava, podla miestnych tradicii. Niekde sa stane mernym energetickym teplom, ktore si zakaznik opat zaplati v uctoch za energie, alebo si zaplati v miestnych daniach a poplatkoch, za jeho likvidaciu.
Potencialova polozka plastu, prechadza mnohymi cyklami, kde sa nabaluju neustale vysoke poplatky a najma dane.
Dobre je to vidno, na sposobe zdanenia prijmu, pre FO, pri vykupe srotu.
Ak totiz odnesiete separovany vykupovany odpad, papier, zelezo, hlinik, med, alebo cokolvek, co sa vykupuje, zo sumy ktora vam je vyplatena, odvadza ten, kto vam vyplaca peniaze, 20% dan z prijmu.
Takze stat, alebo kleptokracia, ma osetrene dokonale kazdu operaciu z druhotnymi surovinami tak, ze nikdy skratka nepride o dane.
Ako uplnu degradaciu trhu zo surovinami, obsiahnutymi v odpadoch, je uplny zakaz vykupu druhotnych surovin, kedy sa straca potencial zisku FO, takze odpad vyhodi kdekolvek, aby neriesil spoplatnene odovzdanie na skladku.
Popri tom, REACH a dalsie odpadove cykly, vyberaju dan z odpadu skor, ako sa tovar zabaleny a jeho obsah, dostanu na trh..
7. 4. 2018   Filumena
Každý rok si na jarmoku kúpim textilnú tašku s vkusným motívom a rok mi vydrží. Nosím ju stále v kabelke, nezaberie veľa miesta, je ľahká a bezpečná - neroztrhne sa. Robím to tak už roky a nepotrebujem k tomu žiadny výskum.
7. 4. 2018   Lolo
Filumena draha a tie plastove obaly vyrobkov, co prenasas v platenej taske v ktorych su zabalene vyrobky, spalujes v rodinnom krbe, alebo z nich vyrabate oblecenie, pripadne obuv?
Problem si vyriesila len v tom, ze 0,001% obalovej vahy, vyrobkov, si neprepravila v PE obale. samotne balene vyrobky obsahuju plastu viac, ako ta prepravna taska.
9. 4. 2018   Lofo
Ty Lolo. Ale keď bude Filumen stovky miliónov po celom svete tak sa neuveriteľne zníži záťaž na životné prostredie. Začni už uvažovať než niekoho začneš "hejtovať". Tie tvoje hlúpe komentáre na všetko sú už smiešne.
9. 4. 2018   Lolo
Smiesne mozno.
Ale na riesenie problematiky obalov a igelitiek, staci jednoduche zavedenie zalohovania obalu.
QR kod, vratene peniaze, za obal, lepsia motivacia nieje.
Zaroven spoplatnene vrecia na odpad, podla typu, kolok, QR kod na vreci, ktore sa kupi ako odpadova vlozka do nadoby a jeho vyvezenie nebude spoplatnene, zaplatene bude jeho nakupom.
Smetiari sa pobiju o tieto vrecia, bude to pre nich zdroj prijmu.
Nic co by vo svete nebolo bezne, alebo nove.
Ale zijeme v kolonii, alebo dominiu EU.
Nehejtujem, len podavam podrobny rozbor pouzitia platenej tasky, ktora prenasa inak zaigelitovane a plastove flase, ktore obal ako taska neriesia
7. 4. 2018   dusan
jednoduche riešenie nevyrabať!!!! a ludia do obchodou by boli nuteny nosit vlastne tasky/čo neosahuju plast/ !!! TOTO JE UPLNE JEDNODUCHE RIEšENIE!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!
7. 4. 2018   palo
suhlasim.v praxi ked pozeram kazdy pouziva tasky ako doteraz,len si priplati.
7. 4. 2018   Lolo
Nepriplati, cena obalov vyrobkov je zakalkulovana v cene vyrobku.
Obal ako taska, zlomok ceny a vahy prepravovanych obalov koncovym zakaznikom. Zakaznik plati za odvoz odpadu, bez ohladu na to, ci odpad produkuje, alebo odpad neprodukuje.
Odvoz odpadu je plateny pausalne.
1/1