Názory čitateľov


Názory k článku:
3 ekonomické mýty, ktoré nikdy nezmiznú

19. 3. 2018   sporit710
každa praca ma svoju cenu tože ju niekto zaradi na rebričku hodnot na samikoniec neznamena že neni potrebna alebo ju netreba robiť proste nenažratosť mocných nema hranicu tak nech si tu pracu robia sami)))
13. 3. 2018   Dano
Dobra hovadina.
Je jasne ze odbory mzdy zvysuju - v kapitalizme je praca komoditou a odbor je vlastne monopolizacia prace co jasne vedie k zvyseniu jej ceny, teda zarobku zamestnancov.
Ale toto su neoliberalne bludy - odstranme vsetky ochrany a veselo otrocme 16 hodin denne ako v 19 storoci na americkych zelezniciach, nazraty slubmi o makroekonomickych ukazateloch. Amazon uz to zavadza.
13. 3. 2018   tom
V nasom state je monimalka povinnost. Ak by sa zrusila, dotiahne zamestnavatel z rumunska rumunov. Da im 200 eciek cistom + noclach kde v 3 izbovom byte je 6 - 9 ludi. Samozrejme, ze za takych podmienok nepojde slovac pracovat. Prave pre toto potrebujeme minimalku. Ak by nemola, nebolo by prace na slovensku pre slovakov. Ten clovek asi nezil v europe a na vychode uz vobec nie.
12. 3. 2018   LII2
ano, globalne odbory ani minimalna mzda, nemozu zvysit realnu mzdu, ale lokalne, napr. na Slovensku to bude fungovat, lebo tu nemame uzatvorenu ekonimiku iba na SR, ale vyvazame, dovazame a robime v pobockach zahranicnych firiem, mame tu mzdy nizsie a vyprodukujeme viac ako sme ohodnoteni, nevieme si sami vypytat viac, tak minimalna mzda a odbory by to vedeli urobit za nas a vo firmach na to peniaze su, :-))
10. 3. 2018   MMM
To by ale museli v našej ekonomike platiť základné ekonomické zákony, napr. ak sa zvýši produktivita práce, tak sa zvýši aj mzdové ohodnotenie pracovníkov. Platí to aj na Slovensku? Aká je produkčná medzera medzi produktivitou práce a mzdou v jednotlivých veľmi dobre prosperujúcich firmách napr. automobilkách a ich dodávateľoch? Kde sa odlieva táto časť zisku, ktorá by sa mala vyplatiť zamestnancom podľa základných ekonomických pravidiel? Dobre by to posilnilo domácu spotrebu a tým aj výber daní, DPH, čiže bol by to pozitívny vplyv nielen pre zamestnancov, ale aj celý štátny rozpočet.
1/1