Názory čitateľov


Názory k článku:
Konečne relevantné údaje: Keď dáte ľuďom základný univerzálny príjem, stále budú pracovať

18. 2. 2018   Murkoslav
Zase majú obyčajní ľudia viac rozumu ako nejakí vedátori. Vedia, že univerzálny príjem je chorá vec.
Nie sú ľudia ako ľudia. Nie v každej krajine budú ľudia naďalej pracovať po poberaní tejto "podpory". Okrem toho, nebude to z čoho financovať. Jedine, že by tá suma bola nízka a stačila naozaj doslova len na základné prežitie človeka. V časoch keď sa štáty pomocou privatizácie zbavili a zbavujú štátnych aktív ktoré produkujú zisky a tým príjmy do štátneho rozpočtu, nemá čo pritekať do štátnej pokladnice. Korporácie sú zaregistrované v daňových rajoch. Najmä u nás je to vypuklé s neexistenciou štátnych firiem. Západné štáty ešte majú toho viac, i keď postupne privatizujú aj oni. Kto má potom financovať štát ? Daňoví poplatníci ? Ktorí a z čoho ? Tí s univerzálnym príjmom. Nejako je to zamotané. A to len preto, lebo svet dovolil aby sa obrovské aktíva presunuli do rúk niekoľkým jednotlivcom. V takomto systéme nepomôže nič. Treba zmeniť systém. Vrátiť štátu možnosť tvoriť zisk cez štátne firmy a prinútiť korporácie platiť dane.,
18. 2. 2018   fero z BA
Možno na ľudí to platí, no na Rómoch nie.
19. 2. 2018   sando
Nnajprv by ste si mali niečo o tom naštudovať. Základný príjem má byť hlavne nástrojom zmeny postoja k práci. Ľudia sa budú môcť rozhodnúť pracovať v tom čo ich baví, lebo nebudú musieť pozerať na slabo platené pozície že sa neuživia. Vískumníci, Vedci , budú mať možnosť venovať sa pokusom a nie chodiť do práce kvôli obžive a podobne. Bola by to revolúcia, ktorá by spoločnosť dostala ďalej na vyššiu úroveň.
18. 2. 2018   anonym
Zasmial som sa.
Vidíme to na na našich poberateľoch dávok, ako budú pracovať.
18. 2. 2018   embel1950
Na Aljaške majú fond 60 miliard, chudobné Slovensko má štátny rozpočet asi jednu tretinu z toho fondu, teda je otázka kto by mal dávať také peniaze z čoho a komu? Lenivým darebákom, ktorí sa nechcú ani učiť ani robiť? Denne čítame, že miliarda do Sociálnej poisťovne je už neúnosné zaťaženie a že ľudia by sa mali živiť medzigeneračne, odbory žiadajú zastropovať vek odchodu do dôchodku, politici sa vzpierajú a neviem teda, či si vôbec uvedomujeme chudobu, ktorá je na Slovensku?
18. 2. 2018   anonym
Slovensku sa bude robotizacia este dlho vyhybat, pretze tu maju otrokov, ktori makaju za smiesnu almuznu, stroje by im vsetko len zbytocne predrazili...
18. 2. 2018   Fanatix
No my tu na Slovensku dostávame garantovaný príjem na prežitie, podmienka na jeho vyplácanie je len to, že musíme chodiť do práce a volá sa to mzda.
18. 2. 2018   vlado
Moj nazor je ze v urcitych odvetviach vyroby, nastane pokles zamestnanosti a bude ciastocny problem zohnat pracujucich. Tento problem sa da vyriesit zvysenim mzdy, s cim urcite nebudu suhlasit zamestnavatelia. Na druhej strane garantovany prijem rozviaze ruky ludom, ktori maju popri praci hobby a tento konicek tymto padom mozu pretransformovat do plnohodnotnej prace, kedze nebudu musiet na prezitie chodit do prace, ktora ich nenaplna a chodia do nej z financneho donutenia. Osobne som za garantovany prijem. U seba osobne nevidim dovod prestat pracovat, skor praca bude uvolnenejsia a zabavnejsia, kedze sa zbavim tlaku pokrytia svojich zivotnych nakladov.
novšie2/2