Názory čitateľov


Názory k článku:
Konečne relevantné údaje: Keď dáte ľuďom základný univerzálny príjem, stále budú pracovať

26. 2. 2018   Bnyk
Podla mna v USA nič nebráni tomu aby vyplácali ludom v priemere trebárs aj 100 000 dolárov mesačne, ved je očividné že výška amerického dlhu nemá absolútne žiaden vpylv na americkú ekonomiku, a teda si môžu tlačiť pre seba penazí kolko len chcú, tým pádom celkom nechápem na čo sú im vlastne exekúcie, kdeže penazí majú aj tak ako pliev? :-)
26. 2. 2018   anonym
Je treba zit v usa , a na vlastne oci porovnat a posudit. Biely ludia utahany z prace vycerpany ,m aafroamericani vypaseny co nechodia do prace ,lebo maju dostatocne podpory od lady. Kriminale su plne cernochov z 85 % su len cernosi a latinos.Tak dobre biely bude makat cely zivot na ciernych ,na stare kolene biey ma zdr.problemy zatial cierny si uziva dochodok do neskoreho veku.
19. 2. 2018   anonym
základy ekonomiky nepustia : vyrábať budu všetko stroje a pre koho keď nebude odbit čo z namená s pejeme k socializmu alebo komunizmu teda koho to bola idea celé desaťročia kumu alebo tu bude obrovská kríza pre ludstvo následky keď nebude čo jesť a bývať speje k vzbure zvrhnutiu vlád k obrovským nepokojom môžme si všimnúť ako je to v slovakistane kde vedčina pracujúcich prežíva keď sa vzburia následky budú také ako asi 48 roku minuleho storočia a znárodnenia budú nevyhnutné a ostatné násletky nenechajú na seba dlho čakať taká je skutočnosť morho
19. 2. 2018   M.V.
Pre mňa je táto téma absolútne nepochopiteľná, kď si spomeniem ako sa v minulosti myslelo na budúce mladé generácie, aby našli miesto v živote, aby mali zodpobvednú prípravu na povolanie a štart do života. Pekne sme sa sekli. Ale čo počúvam? Len nepracovať, len zábava na iných miestach som sa dočítal, že nech starí skapú pri pásoch, štátni zamestnanci sú asi zbytoční (započítavajú k nim aj lekárov, učiteľov, hasičov, poslancov miestnej samosprávy) a dôchodcovia sú najväčším nepriateľom nepodmieného príjmu. Invalid má mať nepracovný príjem, ale aj tí musia odpracovať istý počet rokov v závislosti od veku inak je to cesta k úplnému rozkladu štátu. Vo mne to budí pocit, že sú to peniaze na drogy a kriminalitu.
18. 2. 2018   MMe117
demagogicy a silne manipulativny blabol. na aljaske je rocny prijem na domacnost viac ako 73000 dolarov! cize ten prispevok tvori 11% prijmu. Samozrejme ze to nema ziadny vplyv na zamestnanost, lebo tam sa z takeho garatovaneho prijmu bez zamestnania vyzit NEDA. To je ako keby na slovensku dali garantovany prijem 100euro mesacne. Uplna blbost, nedokazuje to vobec nic o motivacii ludi pracovat ak by im stat nieco garantoval. Ucel je jediny postupne ludi vmanipulovat do presvedcenia ze garantovany prijem je dobry. Urobit z ludi ovce kompletne zavisle na state.
18. 2. 2018   Lolo
Univerzalny zakladny prijem, mame aj vo vychodnej kolonii EU, nazyvanej Slovakistan.
Poberaju tuto formu mzdy v podobe pasivneho prijmu napriklad Romovia. Na rozdiel od motrokov, ktory nedosiahnu vdaka svojej aktivite, na pasivny prijem a musia pracovat aktivne, avsak nemaju prijem taky, aby sa mohli mnozit, poberatelia pasivneho prijmu, zijuci v osadach a vylucenych enklavach a komunitach, znizili naroky na byvanie, pripadne znizili naroky na kulturu zivota na tolko, ze robia len to, co im prinasa urcite bonusy v ich pasivnom zivote. Zameriavaju sa teda na kvantitativnu reprodukciu, pretoze kazdy prirastok do rodiny, zvysuje bonitu, pre cerpanie pasivneho prijmu.
Ak bude takto fungovat zakladny univerzalny prijem, je mozne, ze pre siroke masy dnesnych motrokov, svitne sanca, na rozmnozenie genofondu.
18. 2. 2018   salamista
Prácu ako zmysel života a mzdu ako zdroj prežitia
18. 2. 2018   fan Rumpeľ
Ľudia si zaslúžia istoty.A že väčšinu práce zvládnu roboty? To je výborné - najmä za predpokladu, že roboty si nebudú nárokovať na nadštandartné príjmy pre svojú "výnimočnosť". Aj keď aj naďalej bude práca šľachtiť človeka, bude to už šľachtenie iné a naozaj ušľachtilé. Keďže človek je tvor rôzneho razenia, je žiadúce, aby pracovali len tí, ktorí budú chcieť zo svojej práce "vytrieskať" najmä tú šľachetnosť. Teda práca by nemala slúžiť na vlastné obohacovanie. Keďže jej bude pre občanov stále menej a menej.Takto prinútime sebcov, aby sa stali povinne lenivými.
18. 2. 2018   Andy
Tento univerzalny prijem ma svoju zmysluplnost. Vychadza totiz z toho,ze statny rozpocet, vo svojich vydajoch, ma vydaje, z ktorych dobre dve tretiny nie su ziadnou pridanou hodnotou. Este vydaje na skolstvo mozno povazovat za pridanu hodnotu, plus silove zlozky (ochrana, bezpecnost). Obrovske vydaje idu na rozne davky, dochodky, prispevky. K tomu, na toto prerozdelenie je potrebny cely aparat pracovnikov,ktori opat poberaju pausalne plat. Ak sa zoberu argumenty privatneho sektoru, ako onen nastup robotizacie a tym vyrazne znizovanie manualnej ludskej prace, tak sa opat len regrutuju prijemcovia penazi zo statneho rozpoctu v podobe davok z uradu prace. Ak sa to cele spocita, vyjde z toho, ze univerzalnym prijmom by sa vyrazne zostihlil statny aparat (majme na pamati, ze mame 350 tisic statnych zamestnancov, udrzala by sa aka taka socialna uroven najnizsich vrstiev (treba mat na pamati, ze mnoho ludi sa dopusta kradezi prave kvoli nedostatku penazi). Je pochopitelne, ze sa takyto ekonomicky model tazko vnima, ale to je v skutocnosti preto, lebo je do toho zahrnutych az priliz vela emocii. Zo psychologickeho hladiska, ludia su rozni. Mnohi budu napriek zakladnemu univerzalnemu prijmu pracovat, tvorit, seberealizovat sa. A na druhej strane, budu taki, ktori sa uskromnia a nebudu vobec robit. Treba pochopit, ze nemozno sa na ludi pozerat cez prizmu akehosi trestania, t.j. "kto nerobi, nech aj hladom skape". Je to velmi skresleny pohlad. Dnes napr. vela ludi v skutocnosti akoze pracuje. T.j. robia pracu bez pridanej hodnoty, za ktoru beru peniaze. Pre pochopenie, ako ked sef povie, "tu vykop jamu, pre zasadenie stromu". Na druhy den dostane pokyn, "nebudeme zadit, zahadz ju". Dotycny pracoval a dostal za to fin. odmenu. A v skutocnosti, z pohladu pridanej hodnoty, neurobil nic. Nic sa nebude lisit od toho, ktory spal v posteli a dostal rovnaky prijem. Treba pochopit, ze je to cele o mentalnom nadstaveni na novy ekenomicky model. Za dalsie, najvacsou vyhodou univerzalneho prijmu je, nedotykanie sa trhu. Akekolvek regulacie typu danovych zliav, alebo zatazenia, napr. vo firmach, kde je silna robotizacia, a pod., sposobi silnu deformaciu trhu. Robotizacia nevznika preto, lebo niekto sa nudi, tak vymysla, ale preto, aby odburala najnakladnejsiu polozku vyrobneho procesu a to je ludska pracovna sila. Je to v skutocnosti zial, zlozitejsie, lebo na druhej strane, eliminacia pracovnej sily bude mat za nasledok, vracanie vyroby do svojich domovskych sidiel.
2. 4. 2018   Tom
Konečne rozumný a vyargumentovaný príspevok.
1/2staršie