Názory čitateľov


Názory k článku:
Marxov Kapitál: Predpovede o kapitalizme sa čiastočne napĺňajú

20. 2. 2018   Katka
Všetko, čo sme sa za socializmu učili v škole o kapitalizme, sa ukázalo ako pravdivé. Kapitalizmus je vykorisťovateľský systém, v ktorom úzka záujmová skupina, vlastniaca výrobné prostriedky, bohatne z predaja pracovnej sily sociálne slabších vrstiev.
V kapitalizme silnejší parazituje na slabších. V minulých storočiach, keď parazitovala šľachta na poddaných, viedlo to k nepokojom a povstaniam, v kapitalizme k protestom, vzburám a k revolúciám.
1. 3. 2018   anonym
Áno Katka! Učili sme sa, že v kapitalizme je človek vykorisťovaný človekom, len nám v tej dobe zabudli povedať, že v socializme je to naopak.
10. 2. 2018   anonym
chlapci mali Ste to čítať lepšie kapitalizmus je hrstka bohatých ostatný sú otroci ktorý vykonávajú akúkoľvek náplň práce za mzdu na prežitie s ktorej nezbohatnú o to ide novodobé otroctvo !!! 21 storočí , prvý socializmus zažilo nemecko po vojne sa učili od nich totalitáci i v súčasnej dobe pre nich je na prvom mieste pracujúci až potom zamestnavateľ asi prečo je to tak hovoria fakty prečo to nie je v slovajistane pretože u nás nie sú zamestnavatelia ale otrokári z bohatlíci ktorý poznajú len seba a takú máme vládu i poslancov preto slovakistan je samokrajinka morho
12. 2. 2018   Lolo
No ano drahy Anonym, ale dnes potom nemozeme z hrobu vytahovat Marxa, ani Lenina, dokonca ani komunizmus.
Lebo prve, co sa stalo pod vedenim komunistov a najma bolsevikov po revolucii, bol plynuly prechod do otrokarskej totality.
To znamena, ze ak sme zili 40 rokov pod vedenim komunistov v CSSR, tak obdobie po roku 1948 malo rovnaky priebeh upevnovania moci a nastupom stalinistov, sme tu mali gulagovu spravu na tazbu Uranu a pracovne tabory PTP.
To znamena, ze po pade "komunizmu" sme sa nemohli vratit v case do kapitalizmu, ale pokracuje otrokarstvo v modernom sate, pod vladou byvalych komunistov, alebo ich deti.
9. 2. 2018   Lolo
Bohuzial, K. Marx tiez asi cital G. Le Bona.
Nieje davno, co sme mali tuna v byvalom zapadnom protektorate ZSSR, dokonca skolu Večerná univerzita marxizmu-leninizmu.
ale nezda sa mi, ze by absolventi tychto skol, urobili nieco vyznamne pre to, aby predisli porazke 40 rokov vlady komunistov a budovania socializmu, zahnivajucim kapitalizmom.
Mnohy z absolventov, nadsene budovali kapitalizmus.
Dnes sa sice naplnaju ciastocne predpovede marxovho kapitalu, ale je to na figu, lebo proletariat sa uz davno vo vsetkych krajinach spoji, avsak na miesto internacionaly, maju internet.
A revoluciu robit mebudu, ani strielat z aurory.
Inak paradoxne je a to Marx netusil, ze najtvrdsi kapitalizmus, je vzdy pod vedenim komunistov /vid Cina, n. Korea/ alebo najsurovsi socializmus a ciastocne komunizmus, sa buduje pod vedenim liberalov, kapitalistov, alebo oligarchokracie.
9. 2. 2018   antik
už som si stiahol z netu Marxov kapitál.Len ten čas mi akosi nevychádza.Tam popisuje Marx ako americkí židovskí bankári vyvolávajú hospodárske krízy a ďaľšie fintičky,čo mu porozprávali jeho súkmeňovci.Najlepší je že vraj tretí diel / z piatich/ .To je momentálne nezohnateľný bestseler v nemecku.Keď sme na vysokej škole pretrpeli trojsemestrálnu skúšku z marxistickej filozofie a viem z toho dokopy "hovno"tak na staré kolená by som si aj rád prečítal na čom ten Marx 15 rokov "hútal".A že kapitalistická veľmoc je zadlžená u čínskych komunistov.A že komunistická Čína má najväčší ekonomický rast a západné "vyspelé štáty " sa snažia votrieť do ich priazne. Tu niečo nie v poriadku s tým čo nám politici nahovárajú.Stačí sa len pozrieť na tejto stranke vpravo na ten stlpec ,že najčítanejšie články. Britská ekonomika je v horšom stave..Akciový trh v USA prudko klesol.Stredoeurops ke akciové trhy oslabili...Kua a čínsky export dosahuje vysoký rast.Čo to ten Marx písal o kríze kapitalizmu.Tuším si to budem musieť prečítať :-))
10. 2. 2018   Lolo
Bohuzial niesom absolventom VUML.
Kpaital som cital davno a prilis mu nerozumel.
Potom som ho cital na stare kolena a netvrdim, ze chapem vsetkemu, ale je to nieco ako kritika politickej ekonomie.
Vzhladom na to, ze to pisal v dobe 1867, /1 diel/ ked kapitalizmus u nas este prakticky nebol ani v divokych snoch, ale feudalizmus sa transformoval a zacinal z rolnikov bezzemkov, vytvarat robotnikov a proletariat, je jasne, ze tie myslienky si museli este par desiatok rokov pockat na naplnenie podstaty jeho diela.
Ale podstatou je, az po 50 rokoch vydania jeho rveho diela, sa skoncila I sv. vojna a az potom skoncila monarchia definitivne.
https://nazory. pravda.sk/analyzy-a-p ostrehy/clanok/433931 -kapital-odchadza-mar x-zostava/
1/1