Názory čitateľov


Názory k článku:
Európske akcie zaznamenali ďalší pokles

9. 2. 2018   J.Vinduška
New York 8. februára (TASR) - Wall Street vo štvrtok prudko oslabila. Kľúčový americký index Dow Jones odpísal viac než 1000 bodov. Dobré výsledky firiem a pozitívne správy z ekonomiky totiž opäť podporili obavy zo zvýšenia úrokových sadzieb.
Dow Jones klesol o 1032,89 bodu alebo 4,15 % na 23.860,46 bodu. To bol tretí pád indexu o vyše 500 bodov za uplynulých 5 dní.
Širší index S&P 500 stratil 100,58 bodu alebo 3,75 % a uzavrel na 2581,08 bodu. Technologický index Nasdaq Composite sa znížil o 274,82 bodu alebo 3,90 % na 6777,16 bodu.
Finanční analytici sa pokúšajú pochybnou argumentáciou "zdôvodniť" prečo k takýmto dramatickým výkyvom prišlo. Ešte dnes na EU študenti "biflujú" zákonitosti fungovania finančných trhov. No už dobré dve desiatky rokov je to márna snaha. Ako by aj bolo možné objektívnymi zákonmi zdôvodňovať pohyby v oblasti, kde emisie a kontrolu obehu finančných prostriedkov má pod kontrolou doslova hŕstka klanov vlastniacich transnacionálne finančné korporácie a jeho kontrolné centrály. O akých objetívnych zákonitostiach možno hovoriť tam, kde vrcholným ukazovateľom rozvoja je HDP, ktorá vyjadruje vo svojej podstate iba rýchlosť, s akou sa v ekonomike pohybujú financie. Správa Rímskeho klubu z decembra 2017 pritom uvádza alarmujúcu informáciu, dokladajúcu hĺbku kríze systému liberálneho kapitalizmu, že 98% /!!/ finančných transakcií má spekulatívny charakter. Pritom spekulatívny kapitál, nahromadený okrem iného aj procesom "kvantitatívneho uvoľňovania", má v "daňových rajoch" uloženú peňažnú rezervu v odhadovanom rozsahu podľa RK 21 - 32 biliónov dolárov, ktorú sa márne pokúša výnosne investovať. Ak k tomu prirátame fakt, že dolárová zadlženosť USA v júli 2017 prekročila 20 bil. dolárov, EU cca 12 bil.dolárov a v podstate nesplatiteľne sú zadlžené aj firmy a obyvateľstvo, je zrejmé že systém je krajne labilní a plne pripravený dramaticky reagovať na subjektívne impulzy. Dôvod pre takéto zásahy rýchlo narastá tak, ako sa stupňuje konflikt elít okolo finančného kapitálu, krytého neoliberalistickými predstavami a elít okolo výrobného kapitálu, brániaceho sa obmedzovaniu produkcie a spotreby, ktorý sa kryje tradicionalistickým konzervativizmom. Preto, bez ohľadu na umele upokojujúce "vývojové trendy", niet dôvod na optimizmus a hlboká kríza môže byť zámerne spustená kedykoľvek. Je veľmi pravdepodobné, že dnes môže ísť o deštrukčnú reakciu štruktúr vnútri amerických elít na správu o zneužití právomocí FBI a ministerstva spravodlivosti pri vyšetrovaní údajnej role Ruska v prezidentských voľbách v USA, ktorá mala diskreditovať Donalda Trumpa a utvoriť podmienky pre jeho odvolanie. Správa utvorila bázu na zahájenie konania proti vinníkom a zákulisným inšpirátorom a teraz sme pravdepodobne svedkami ich varovania, obrany a hrozby potenciálneho rozvratu finančného systému - a, ako sa ukazuje, nie iba v USA.
1/1