Názory čitateľov


Názory k článku:
Kríza horšia, než bola tá finančná: Geopolitické hrozby roku 2018

14. 1. 2018   Omen
Zabudli ste na kolaps USA. Lebo strata prvenstva to nie len tak: - že "bol som prvý a teraz som duhý". To tak nefunguje.
Je tu totiž hysterézia a ešte aj kladná spätná väzba.
Pre neznalých: "hysterézia" je to keď sa codí s krčaom povodu, ž kým sa ucho neodtrhne. Inými slovami, ten prvý zneužíva sovoje postavnie až za hranicu únosného (napríklad tým že jeho mena je svetovou rezervnou menou a tak sa v prípade jeho domácich problémov celý svet musí vyskladať na ich vyriešenie - viď hypotekárna kríza a zázračné Collateral Debt Obligations (domáca úloha - vo Wikipédii naštuduj pojem "Gaussova kopula").
"Kladná spätná väzba" je zase to, čo sa stalo v černobylskom reaktore - neželaný nárast výkonu samočinne spôsobil ďalšie narastanie výkonu - až kým to nevykypelo - a operátor reaktora to len mohol nezúčastnene sledovať zaujímavé divadlo, ktoré síce oštartoval, na stratil nad ním kontrolu.
Inými slovami, pád USA spôsobí samočinne hlbší pád, ktorý spôsobí ešte hlbší pád a tak ďalej - až na dno. Ľudovo "Cross Default".
To, že niet inej možnosti plasticky vykreslujú dávnejšie príbehy onakavajších mocností: pyšný Babylon, Egypt faraonov, antické Grécko, svatovládny Rím, gigantická ríša Ďžingischána, imperiálna Veľká Británia, či nedobytný Sovietsky Zväz.
A čo zostane ? Po úteku plutokracie niečo veľmi podobné Haiti. Takže Mexiko a Castrov nástupca budú musieť postaviť múr a obmedziť imigráciu ;)
13. 1. 2018   ainemunys
Najhoršia kríza je vojna, a je potrebné sa pozrieť na prsty (a klepnúť im po nich) tým ktorí na nej a nej "zarábajú" !!!
12. 1. 2018   Lolo
Ked sa pise o krize, tak ziadna nebude.
Ked sa vsetko javi ruzovo, tak vtedy je to naprd.
12. 1. 2018   Adam
štandardná Politika v posledných rokoch je ovládaná veľkými peniazmi ľudia si môžu voliť iba z ponuky ktorú dostanu.Presne tak to vyzerá aj na slovensku.Kto má väčší rozpočet ten vyhráva voľby a súperia vždy tí čo majú najtučnejšiu peňaženkua najlepších sponzorov.
1/1