Názory čitateľov


Názory k článku:
Káva so sebou: Ekonómovia vysvetľujú, prečo je nutné ju viac zdaniť

20. 1. 2018   Peter H.
Pokiaľ nebudú mať obce svoje zberné dvory, tak odpad bude stále končiť pri cestách, lesoch, vo vode,...
20. 1. 2018   Peter H.
Stačí sa pozrieť do kontajnerov na komunálny odpad! Plné papiera, PET obalov, skla a hliníkových plechoviek A pritom vedľa stoja zberné nádoby na separovanie!
10. 1. 2018   classic chess
Ja som si v živote nekúpil "kávu so sebou". Nie, vôbec nie kvôli ekológii (to ma ani nenapadlo). Ale preto, že kávu mám zafixovanú s pokojným posedením a chvíľou rozjímania o sebe a okolí....
10. 1. 2018   kavickar
a ja si zase rad doprajem kavu a nie emerikano a la tepla hneda voda v kelimku
9. 1. 2018   Lolo
Ale do prdele aj z globalnou ekonomikou..
Uplne v pohode staci, ak sa zavedu zalohovane obaly.
Kto nechce love naspat, zahodi na zem a najde sa vzdy niekto, kto to zodvihne a odovzda, dostane love.
Neverim, ze v dnesnej dobe, plnej supermodernych virtualnych platieb je problem, aby somrak nemohol dostavat love z odhodenych obalov.
Kto ma svoj esus, alebo hrncek, donesie si hrncek svoj a nemusi si pytat zalohovany obal.
Rovnako je to aj z PET flasami, vzdy sa najde dost ludi, co by kutali v smetoch, vytahovali flase a odovzdavali.
Problem je, ako to zdanit.
Lebo aj druhotne suroviny, dnes kto odnesie do srotu, musi zaplatit dan z prijmu 20%, ked dostane love z vykupu..
Potom aj cieleny zber zalohovanzch obalov, by musel byt zdaneny rovnako, ako zber druhotnych surovin, co je asi znacne kontraproduktivne, ale zarucene kleptopkraticky domyselne.
9. 1. 2018   miro
Obaly tu budú stále , najjednoduhší spôsob ako sa baviť je vyrábať ich biologicky odbúratelné, tzn technológie na výrobu biodegradovatelných polymérov tu sú takže ich len zaviesť do praxe a je vybavené
9. 1. 2018   Blind Man
Čo tu furt točíte o igelitových taškách zadarmo na Slovensku? Už sa za ne platí aspoň rok a pol. Uvedomte sa konečne a nevypisujte tu neoverené hlúposti!
9. 1. 2018   Peto
To ze sa obchody rozhodli spoplatnit jednorazove tasky neznamena, ze to bola zakonna povinnost. Rozlisuj. Po druhe, clanok sa prioritne netyka spoplatnenia obalov, ale snahy o zmenu spravania spotrebitelov s cielom znizenia poctu vyhodenych jednorazovych obalov. Staci sa pozriet naokolo a zistis co sposobuju.
9. 1. 2018   Mlady
ano, najjednoduchsie je zaviest dan a tym je to ok... namiesto toho, aby sa to seriozne riesilo.... vyberu sa za to peniaze, skoncia uplne inde, kde mali a ten problem tu bude i nadalej... pozname to uz velmi dobre, ako to funguje hlavne na slovensku
9. 1. 2018   malyleo
Na tom uplne hornom obrazku... to je Vladko Meciar? :)
9. 1. 2018   Lolo
Street food a fastfood, by mali byt zakazane uplne.
Je to len hlupa akceleracna a katalyzna prechodna utilita, modna vlna v urychleni ponahlania sa.
Problem je v tom, ze toto nam naservirovali predchodcovia ekonomov, co teraz horuju za zdanenie podobnych stravovacich navykov.
Ale mohli by sme ist dalej.
Ak si kupim majku a 3 rozky dam do mikrotenu, ku tomu dzus v tetrapacku, poldeci v plastovom stamperliku a jedno pivo v plechovke, tak naplnujeme rovnako podstatu skutkovu streetfoodu a uponahlanej doby, prezereme nepodstatny obsah sraciek na lavicke v parku, kde odhodime hlinikovu plechovku, kus polyethylenu a dokonale nerecyklovatelny tetrapack a ku tomu este alkoholom kontaminovany polykarbonatovy poldecak.
A mozeme ist dalej.
Kazdy nakup v potravinach, znamena, ze si nakupom odnasame celu spustu obalov, ktore prakticky nerecyklujeme, niekto ich uspesne spali, iny vyhodi do zmesneho odpadu a zhoria v spalovni, pripadne sa vyvezu na skladku. V najhorsom ich rozfuka vietor do lesa.
Tam by som videl velky problem a nie v kave v plastovom tegliku. Kava by mala byt zakazana ako v automatoch, tak aj vobec do pohotovostnych poharov.
Kazdy by mal mat pri sebe misku, aj hrncek a plastove pribory by mali byt zakazane uplne. Kazdy povinne bz mal mat v topanke nabrusenu lyzicu, alebo v batohu bundsewehr pribor.
https://www.res etar.sk/varenie/vojen sky-pribor-bundeswehr -nerez
Ak vas prichyti mestska policia bez erzac priboru a esusu, tak tyzden verejnoprospesnych prac by mal byt samozrejmostou.
Vitajte v globalnom ekogulagu!
https://www.alf atactical.cz/detail/1 9357/bundeswehr-origi nalni-esus.html
9. 1. 2018   P...
Ak sa to zvali na uponahlanu dobu, tak to lyzica v topanke nevyriesi. Vsetko je kazdeho osobnou volbou a zodpovednostou. Jedna vec je mat moznost recyklovat odpad (co mame) a a druha to urobit. Neviem preco sa tu viaceri tak striktne drzite kavoveho pohara, ked je clanok v podstate nazornym prikladom ako donutit ludi zodpovednejsie nakladat s odpadmi. Ako je uvedene, pozitivna motivacia je neucinna. Na zmenu spravania je zda sa potrebna ta negativna. Kto sa chce podielat na vyhadzovani jednorazovych obalov, nech znasa zvysene naklady (take, ake musi vynakladat obec/stat, na ich likvidaciu z krajiny).
9. 1. 2018   Lolo
Uplne staci zalohovat vsetky obaly..
To je pozitivna motivacia a uplne bezproblemova.
Staci na kazdom obale EAN, alebo QR kod, no a je to vyriesene.
Kedysi sme tahali v rukach zo samosky mlieko, pivo a malinovky a naspat sme ich nosili tiez. Dnes sa vsetci tak ponahlaju, ze nemaju cas si ani si zjest poondiaty rozok posediacky, bez toho, aby necumeli do mobilu.
Kludne im do toho mozu naondiet holuby a ano si to motroci nevsimnu.
10. 1. 2018   salamista
ja som chodil na mlieko s kandličkou, a nič som nemusel vracať, a bolo to vyriešené
a čo sa týka toho kávičkovania, treba výrazne obmedziť prebujnelú administratívu a iné podobné zamestnania, lebo bežný robotník, ktorý maká niekde vo fabrike, si sotva kupuje kávičku do toho poondiateho obalu, bohužiaľ takých je čoraz menej, kancelárske fleky sa množia neúmerne rýchlo
10. 1. 2018   Lolo
Ved preto zrusili v koloniach EU mliekomaty.
Ludia chodili z jednou flasou po mlieko a obchod sa nehybal. Jogurty a kefire si robili doma, upadal kelimkovo tetrapackovy priemysel a retazce stradali na pradaji ochutenych sraciek..
Podla odbornikov z veterinarnej komory, mliekomaty sposobili skodu, vyjadrenu v milionoch SKK.
1/1