Názory čitateľov


Názory k článku:
Najväčšiu kúpnu silu v EÚ mali vlani obyvatelia Luxemburska

16. 12. 2017   Omen
Trpasličí štát Luxemburg má v absolútnych číslach väčší kumulatívny zahraničný dlh (verejné + súkromné financie), než gigantická Čína ...
To sa to žije - na dlh :)
Otázka je - ako dlho ???
16. 12. 2017   Lolo
No v Luxemburgu, ako malom europskom danovom raji, na rozdiel od ovcanov v ostatnom danovom pekle, si to asi mozu dovolit.
Otazka je, ci je vhodne porovnavat aj take krajiny, ako je Vatikan, Andorra, Gibraltar, pripadne Britske ostrovy, ako je Man, alebo Jersey. Este Monako, by bolo zaujimave porovnavat, aj ked nema moc spolocne z EU, okrem toho, ze tam peru peniaze a byvaju tam aj Geissenovci.
Uplne najzaujimavejsie je, ze najvatsiu kupnu silu a najbohatsi ludia sa objavuju nie v demokratickych statoch, ale v kniezatstvach a konstitucnych monarchiach, ktore nejako tazia bud polohou, alebo danovym systemom, na okolnych statoch, kde sice je zavedena priama demokracia, su odstraneny slachtici, ale zodpovednost za to, co pacha demokraticky volena politicka luza, na obcanoch.
Asi v konstitucnej monarchii, je rodova zodpovednost hlbsie zakorenena, nakolko politika monarchov, dava voac priestoru, pre legalnu defenestraciu, alebo pogrom, ktory ludia spachaju, ak ich slachta nasere privelmi.
16. 12. 2017   Lolo
P.s.
Tak ma napada, ze "Index ludskeho rozvoja*", ma Slovakistan, aj Luxembourg uplne skoro rovnaky.
Niekde ale bude zavazna chyba, asi to pri zavadzani a indexovani, niekde posrali.
Slovakistan
Index ľudského rozvoja (2015)0,845 (40.) – vysoký
Luxembourg
Index ľudského rozvoja (2015) 0,898 (20.) – vysoký
* https://sk.wikipedi a.org/wiki/Index_%C4% BEudsk%C3%A9ho_rozvoj a
1/1