Názory čitateľov


Názory k článku:
Ekonómovia: Globalizácia mení svet, národy sa nebudú deliť na pivárov a vinárov

15. 12. 2017   Lolo
Globalizacia znamena len tolko, ze vo vychodnej kolonii EU, ako je aj slovakistan, pivovary patria Japoncom, alebo Cinanom.
Je uplne jedno kde sa pivo vyraba, dolezite je, kto ho zaplati a vyslope.
A u vina je to skoro rovnake, akorat sa neda vyrabat z prasku a vody, aj ked by si to mnohy priali.
Vino sa prevaza a pancuje, ci miesa, podla potreby miesta predaja.
Kvalitne odrody su narocne a ak by aj u nas rastli, vyzaduju obrovsku mieru starostlivosti, ktoru koncovy konzument domaci, nemoze zaplatit a vyvazat v malom nieje mozne, lebo v konkurencii svetovej je to kvapka v mori. Navyse napriklad Malokarpatska oblast, je znacne ovplyvnovana sezonnymi vplyvmi a nie kazdy rok je uroda, ktora sa da spracovat na kvalitne vino.
Za to chmel u nas moc nerastie, alebo sa skor pestuje v malom, avsak sa nevyuziva tak, ako napriklad Zatecky chmel. A jacmen na slad, to je celkom stabilna surovina, ale sladovanie a vsetky postupy okolo toho, su technologicky nesmierne narocne, potrebuju priestor a energie. Takze ak aj bol nejaky pivovar v Blave, tak zo sladovne spravia nejake nakupne centrum, alebo to nechaju vyhoriet a zburaju, ale slad sa tam vyrabat nebude.
Vsetko sa vozi cel cely svet v prasku, lokalna znacka, ako maju napriklad v CZ Budvar, alebo Plzen, na to proste nemame. A nemame vlastne ani na to pivo, lebo kultura u nas nepredpoklada stravovanie a chodenie na pivo. U nas sa chlastalo vzdy tvrde, kto by sa na kopanice nosil z malo obsahovym alkoholom, ako je pivo.
Je to v tradicnej logistike, pripadne archeoekonomii, folklore atd. Keby baca mal na kolibe pit pivo a cely den cikat po gruni, tak sa na to moze vykaslat. Hriato, alebo skratka stamperlik tvrdeho, sa da vyniest aj na Gerlach v ploskacke, alebo cutore.
Dnesne ficurky a globalizacia, nezmenia nic na tom, ze pokriene trubky, aj ked su trestne, nezabrania slopakom, ist si vypalit do Hungarie a doniest domov kvalitny destilat, alebo si skratka kupia flasu liehoviny a doma sa strieskaju, bez narokov na sirsie spolocenske vazby a socialne prostredie typu "pivnica".. Internet napomaha globalizacii statusu a internacionalite slopania doma potichu.
1/1