Názory čitateľov


Názory k článku:
Hanba menom Made in China

9. 12. 2017   TeslaPiešťany
Murkoslav a Lolo - ste sprostí, až bučíte :) Len tak - pre zaujímavosť - skúste si niečo kúpiť - samozrjeme cez internet - v rámci blízkej EU - napríklad v Česku - alebo, povedzme z GB na Slovensku. S prekvapením zistíte, že tu je stále stredovek - lebo to proste nejde. Zato z Poľska, či hoci aj Litvy to ide. Ovšem dosť kostrbato. A potom to skúste cez aliexpress. A zrazu s prekvapením zistíte kde je 21. storočie :( Mimochodom elektroniku dnes vyrábajú už len Číňania - lebo výroby najprv presunuli Američania do Japonska, neskôr Japonci do Kórei a posledne Kórejci do Číny. Nemyslím teraz montáž televízorov - ktorú zvládajú aj slovenské cvičené opice - ale skutočnú hi-tec: výrobu integrovaných obvodov posledných generácií. O tom už europania nemajú ani páru - ako to vlastne funguje ... (ako náš pán prezident, ktorý to vyštudoval, ale potom sa radšej dal na úžeru - lebo to je dnes hlavné know-how EU aj USA :(((
9. 12. 2017   Lolo
Preco myslis, ze sme sprosty?
Ja som prosty od prirody.
Ale sprosty tazko, dementny mozno.
Ja vobec netvrdim, ze sa v Cine nevyraba vsetko.
Vsetko sa ale v Cine uplne nevyraba.
Vojenska elektronika sa tam sice tiez vyraba, ale najkvalitnejsia elektronika a cipy, sa robia v krajinach ako je Iran /procesory/ USA vykonovove VF polovodice, procesory navadzacich systemov = India..
A v RF tiez nezavreli fabriky, ako bola Tesla Piestany.
Tesla Piestany vyrabala vo svojej dobe kvalitne polovodice, napriklad pre vojenske ucely, urcene vo svojej dobe obvodovu radu WSH, zakazkove specialy. Dodnes sa daju najst vo vyhoretych, alebo havarovanych vojenskych raketach z onej doby, na streniciach v Kazachstane a podobne.
Ale Tesla ako celok a Piestany rovnako, podlahli po roku 89 dezindustrializacne j vlne, ktora sa prehnala celou vychodnou europou.
Ako pracovna sila sme boli relativne drahy, relativne zaostaly a relativne tazko zotrocitelny.
Dnes ako vychodna kolonia EU, sa stavame rukami montovni, ktore sa nazyvaju honosne priemysel.
Vsetky vyzkumne ustavy, ktore mali oporu vo vyrobe a vyroba mala oporu a kooperaciu vo vyzkumnych ustavoch, je prec.
Zmizlo to, rovnako ako zelezna opona.
Potreby sa zmenili a nemame ani polnohospodrstvo a zivocisnu vyrobu. Ked sme trcali v ohrade, integrace a lacna vyroba elektroniky a to ani vojenskej specialnej, by nas od hladu nezachranila.
8. 12. 2017   Murkoslav
Na čínskej lacnej pracovnej sile, na absencii ekologických zákonov, či absencii sociálneho systému v Číne, profitujú najmä tzv. "západní" investori resp. bankári. Radi zainvestujú, vyrobia v Číne a dovezú do USA či EU tovar. Pekne zaryžujú na rozdieloch cien. Číňania sa tiež tešia že majú biznis. My sa tiež tešíme z lacnejších cien tovarov... Ale len do času, keď zistíme že sme všetci v EU nezamestnaní, pretože všetko sa vyrába v Ázii. Potom zbadáme, že sme si mali ponechať vlastnú výrobu. Aj keď za drahšie, ale všetci by mali prácu.
8. 12. 2017   Lolo
Made in China, nieje hanba, je to globalna znacka, nevalnej kvality, na spotrebny tovar, vyrabany velmi lacno, vdaka lacnej pracovnej sile, silnej podpore pre export a dotovane zasielateske sluzby, ci postove sluzby.
Je to podobne, ako tranzistorove radia v 60 rokoch, made in Japan, alebo digitalne hodinky..
Problem je, ze prisna totalitna veduca komunisticka strana Ciny, robi vlastne najtvrdsi kapitalizmus v globalnom svete.
Na maximalne maximum, vyuziva zdroje prirodne, dostupne zdroje energie a maximalne aj vyuziva zdroje ludske.
Odmenou za to im je uspech o akom sa Mao ce Tungovi, ani nesnivalo, ked zacal kulturnu revoluciu.
Uspech ale stoji na velkej kope mrtvol.
statisticky ale je to velky uspech, ak nehladame ludske utrpenie.
1/1