Názory čitateľov


Názory k článku:
Nefinančné výhody pri večnej dileme: Kúpiť si vlastné bývanie, alebo radšej žiť v podnájme?

15. 11. 2017   alex
ak má panelový dom 55 rokov,tak je výhodnejší podnájom,ale kde potom pôjde,keď o 40 rokov sa panelový dom bude búrať?Kupovať byt v takomto dome je hlúposť.Búranie bude na náklady majiteľov.
15. 11. 2017   JohnyDee
Suhlasim, navyse ak tie panelaky oblepis polystyrenom tak uz fakt neviem ako sa daju odhalit nejake vacsie vady ked je to pekne v krabicke...panelak nekupovat v ziadnom pripade.
15. 11. 2017   fero z BA
otázka by mohla znieť:--- žiť ako asociál alebo bývať vo vlastnom? Len neschopný si nedokáže zabezpečiť vlastné veci a využíva cudzie
15. 11. 2017   Lolo
Ak by bolo asocialne zit v najme, tak vatsina bohatej zapadnej germanie, ale aj okolia, su vlastne asociali.
Pocas 40 ROKOV vlady cervenych svini, sme boli asociali nutene a rodiny co vychovali deti v najomnych bytoch, vychovali len asocialov.
A tymto asocialom dnes, ak chcu byvat, sa vnucuju saturacne kralikarne, horizontalne a vertikalne, aby nemohli utekat tak lahko, ako by potrebovali.
Slovakistanu a hlavnemu mestu chyba poriadne gheto, kde by ti, co sa chceli vymanit z asocialnych najmov, siahli po hypoteke a spadli do hypotekarneho otroctva a nakoniec nemaju ani byt, ci dom, ale nemaju ani na najom.
Ono je velky rozdiel zdedit kralikaren v panderlaku, no nieco uplne si taku kralikaren kupit.
15. 11. 2017   fero z BA
ale aj v tej germánii nežijú stredná a vyššia trieda v prenajatých bytoch, ale vo vlastných bytoch a domoch, samozrejme aj v nemecku je veľký pomer priemerných a podpriemerných príjmov a tí bývajú vo veľkej časti v prenájmoch
15. 11. 2017   rur
tito ekonomovia co tu pisu :D
Ziju evidentne u mamky a cakaju kym sa odprace do duchodu ...
Hypo v nitre, 100k, 300 splatka, 150 najom. V podmajme 500 mesacne. Fakt sa oplati podnajom, lebo v nemecku to tak je. Nemec 30 rokov maka, kupi dom v sedlakove a ma klud. Tu clovek 30 rokov zije, make a vime co si moze kupit ...
15. 11. 2017   TheFrog
Ten kto vie trocha pocitat (staci zakladna tried), si jasne vypocita preco je najom/prenajom lepsi ako vlastnictvo.
Priklad: Byt BA, 3 izby, cena 120k Euro. Najomne k tomu mesacne cca 250.
Ak si ten isty byt prenajmen, za cca 550 mesacne, realny rozdiel je 300 Euro. Do roka to je 3600 Euro - toto je teoreticky zisk majitela bytu, nepocitam dan, nepocitam ine naklady ako napriklad opravy ktore musi znasat majitel.
Aby sa mi vyrovnaly naklady na prenajom s investiciou 120k Euro - 33 rokov. Cize za 33 rokov dostanem 'naspat' to co som investoval ak by som byt kupil. A to za predpokladu ze budem financovat kupu v hotovosti, a nie hypotekov, tam by to slo na okolo 40 rokov ROI (Return of investment).
Dalsim dovodom proti kupe je uzka viazanost na specificku lokalitu, pretoze ked uz niekto kupi niekde nehnutelnost, hlada si pracu v okoli tejto nehnutelnosti. V pripade prenajmu sa zbalim a idem tam, kde mi ponuknu lepsie pracovne podmienky.
Dalsi faktor proti kupe je socialne okolo. Ked si kupim byt za 120k, a po par rokoch sa mi tam nastahuju problemovi susedia alebo sa zmeni okolie v ktorom sa nehnutelnost nachadza, stava sa z mojho 120k buty nepredajna nehnutelnost s hodnotou mozno polovicnou.
V pripade prenajmu toto riziko neznasam, sa proste zbalim a idem prec.
Dalsi faktor proti kupe - Alternativne vynosy. Ked zoberem 120k, a investujem ich s vynosnostou 4 % (realne aj viacej), rocne mi vyrobia 4800 Eur na uroku. Takze realne ako najomca vynalozim len 1800 Eur / rok na prenajom ( (12*550) - (120000x0.04) ) = 1800.
Este niekto si mysli ze vlasnit nehnutelnost je vyhoda ?
15. 11. 2017   Frantisek Nahnevany
A ten kto vie trocha počítať s matamatickou istotou môže prehlásiť, že podmnožina /pridaná hodnota/ nie je množina /cena, suma bez DPH resp. základ dane/.
15. 11. 2017   Szekeres
ano
15. 11. 2017   milan9
To čo píšeš je pravda, iba do nástupu na dôchodok. Potom tých tvojich 550 Eur bude tvoj celý dôchodok ( ak máš priemernú mzdu) a máš problém prežiť. Tvoj pohľad na bývanie sa dá použiť iba vtedy, ak by si mal dôchodok taký ako máš terajší príjem (tak ako je to v zahraničí).
15. 11. 2017   JohnyDee
Ak vies zhodnotit peniaze 4% a viac, preco nezoberies hypo za 0,05% pre mladych 50 tisic a k tomu 40 tisic za 1,2% spolu mas 90 tisic cudzich zdrojov za cca 0,55% a ked spravis 4% a viac tak ako tvrdis s vlastnym kapitalom ktory je idealne rovny alebo vyssi ako cudzi tak ti len rozdiel urokovych vynosov a nakladov zaplati znacnu cast hypo. A nechas tu nieco pre dalsie generacie. Pamatam si ze v roku 2001 sa dal kupit 2 izbovy byt na vychode za 2-3 tisic dolcov teraz idu po 30 tisic eur. Tak si kludne mozes platit najom. No nemas to vo svojich rukach tak ako vela ludi na zapade...
21. 11. 2017   ivagala4
Len si zabudol na jednu vec. Cely zivot platis za najom a ked si stary a chory nemas strechu nad hlavou (lebo ktoze Ti uz nieco prenajme, ked to z dochodku neuplatis) a nemas co predat, aby si si kupil miesto v domove dochodcov. Tak Ty si kludne plat najom, ja si kupim byt, lebo je to investicia do nehnutelnosti, co je priemerne rocne zhodnotenie 6-10%.
Vlastna strecha nad hlavou je zakladna zivotna potreba (Maslowova pyramida potrieb - neucil si sa?)
15. 11. 2017   Frantisek Nahnevany
A k tomu ešte prípadná platba tzv.DPH /tzv. dane z pridanej hodnoty/, ktorá de facto daňou z PRIDANEJ HODNOTY /DPH/ ani nie je.
15. 11. 2017   Lolo
Opat musim suhlasit z Aldom, lebo vlastnictvo nehnutelnosti, je velmi relativny pojem.
Vlastnictvo nehnutelnosti, najma na hypoteku, je nutne zlo v krajinach, kde najom je rovnocenny splatkam hypoteky.
V rozvinutych krajinach a bohatzch krajinach, je vlastnictvo nehnutelnosti nepodstatna polozka v dobe aktivneho zivota, lebo clovek sa dynamicky stahuje za pracou aj v ramci mesta, aby podmienky a naklady na dochadzanie za pracou, boli prijatelne a rozdiel je v tom, ze nevlastnenie nehnutelnosti, umoznuje ludom setrit aktivne a nezatazuje a nesaturuje ich na jedno miesto, ktore vlastnia.
Druha a velmi podstatna stranka veci je, ze naroky na byvanie a najma najomne byty, aby splnali nejake standardy, musia mat vyssiu uroven, ako nejaka kralikaren.
Aj sidliska sa riedia a redukuje sa pocet podlazi, riesia sa parky preriedovanim hustej zastavby a pod. vid byvala vychodna germania a vychodny Berlin.
U nas kvalita byvania a to, co ponukaju developkari, je doslova horsie, ako kralikarne za totality, malometrazne predrazene byty v oblastoach, kde bud nieje ziadna obcianska vybavenost, alebo je zastavba narvana do prehusteneho centra, pripadne v satelitoch nahustene horizontalne panelaky, ktore nemaju pripojne komunikacie, neexistuje hromadna doprava, neriesi sa obcianska vybavenost a ludia su len nomadi, prepravujuci sa z prace do budy a z budy do prace, zmindrakovany mesacnymi splatkami, deti musia vozit do skol do centra, lebo v satelitoch absentuje vsetko, co v centrach este preziva.
Keby si clovek potom mal rozmysliet, co je vyhodnejsie a nebol doslova existencne nuteny na kupu nehnutelnosti v nejakej diere, tak na najom by sa vykaslal.,
Uz len ak by mal byvat za rovnaky najom, ako je splatka hypoteky rok v nejakom sidlisku, novom, alebo starom, alebo rok dochadzat do satelitu a prepocitavat naklady, ktore ho vyjde byvanie, tak by riesil situaciu uplne inak.
Lebo je velky rozdiel vlastnit nieco za vlastne a vlastnit nieco, o co je mozne prist, ak nebude na splatky.
To je tryzna a psychoteror, ktory potom vedie ku uplnej apatii, napriek "vlastnictvu" cohokolvek nehnutelneho a je to horsie, ako najomne.
Na kvalitu poukazuju aj architekti, lebo to, co sa ludom predava na splatky, je predrazene a vatsinou velmi nekvalitne, vykatovane na kost, bez kontinuity na obciansku vybavenost a infrastrukturu dopravnu, len aby bolo a bolo to lacne, aspon tak, aby ludia na to hypotekou dosiahli, bez ohladu na mozne nasledky, ktore sa aj tak neriesia aj 20 rokov.
15. 11. 2017   Alda
Slovensko je typický případ zaostalé země.Spolu s Rumuny zde nejvíce lidí má vlastní bydlení.
Např. v Německu je to asi 50%,v ČR cca 70% a se Slovensku skoro 85%.
15. 11. 2017   fero z BA
prosím, neexportuj váš český pohľad na slovenské otázky. hovor a prezentuj si názory len za čechov
15. 11. 2017   JohnyDee
Kamo ty nemas asi ani zakladnu skolu. ved kto nema ani vlastnu nehnutelnost je prakticky na pozicii imigranta, ktory zacina od nuly.
15. 11. 2017   kakadu
Žiadne ekonomické ukazovatele nestoja zato,
aby človek žil v podnájme
a tým vydal svoju suverenitu na svojvôľu prenajímateľa.
15. 11. 2017   ALW
Preco myslis?
pri hypoteke si vydany na svojvolu banky a zamestnavatela.Ludi a si beru hypoteky "na kost" a tym padom pri mensom vykyve prijmu naju problem so splacanim. To podla mna vyznamne vplyva na psychiku. Preto radsej v praci cusia, aby neprisli o prijem, lebo sa boja, aby mali na splatky hypoteky. Pri prenajme sa toho bat nemusis. Mas mensi prijem = zobereies lacnejsi prenajom
Kazda z alternativ ma svoje vyhody a nevyhody a je na individualnom zvazeni, ktora ti momentalne viac vyhovuje.
Ak si zoberies prenajom, tak nie si k nehnutelnosti viazany, co vyrazne ovplyvnuje mobilitu cloveka za pracou.
15. 11. 2017   JohnyDee
Ano, preto som 10 rokov makal a cusal v praci aby som nasetril na dom. Ked som konecne nasetril a zacal stavat uroky spadli pod percento a tak mi moje vynosy z pasivneho prijmu a urokov zo zisku platia vyznamnu cast hypoteky. Je to iba o financnej gramotnosti a plane. Brat hypo hned po skole je samozrejme nestastne a riskantne riesenie. Odporucam sa financne vzdelavat a viac citat. Je k tomu dostupna literatura.
15. 11. 2017   Frantisek Nahnevany
K finančnej gramotnosti patrí o.i. rozlíšenie množiny /cena,suma bez DPH resp. základ dane/ od podmnožiny /pridaná hodnota/.
15. 11. 2017   anonym
Same picoviny ! Uroky pojdu hore a zobraci o vsetko pridu, o pracu, zenu , dom aj psa !
15. 11. 2017   Frantisek Nahnevany
Tak je.
15. 11. 2017   JohnyDee
hej oni mozno o to pridu, no ty to ani nikdy mat nebudes. hehe
16. 11. 2017   Szekeres
je lepsie nic nemat, ako mat a prist o to
1/1