Názory čitateľov


Názory k článku:
Neuveriteľné plytvanie: Jednoduchý krok, ako zredukovať potravinový odpad

19. 11. 2017   ainemunys
Takže, napr.: mesto Trenčín sa zaviaže znížiť odpad - vyhadzovanie potravín v anglickom obchodnom reťazci Tesco o 50%.
Hurrrááá !!! A máme to vyriešené !
K vulgarizmom sa neznížim !!!
Ale tvorovia, čo ste "toto" napísali, uverejnili, mali by ste si to každé ráno prečítať a po každej vete sa pozrieť na seba do zrkadla .... :-(
Už vôbec nehovorím o tých, čo to spôsobujú (zákonodarcovia, politici, oligarchovia a mnohí ďalší, ...).
14. 11. 2017   bobprasak
Ked vidim, kolko ludia nakupuju, vyzera to tak, ze maju vsetci 4 zaludky. Samozrejme, ze polovicka konci v kontajneri. Ale treba zacat od seba, kupit len to, co spotrebujeme. Nevyhovarat sa na retazce, kapitalistov, vonkajsie okolnosti....Nikto vas nenuti kupovat viac, ako zjete, len vasa sprosta hlava.
13. 11. 2017   Lolo
Kedysi sa neplytvalo, lebo ludia mali doma zvierata, ktore zvysky potravy skonzumovali a vyrobili hnoj a maso.
Ale v mestach sa produkoval odpad vzdy.
Problem je, ze v dedinach okolo BA, je nemozne chovat svinu, aj zajace su na obtiaz a o sliepkach a kikirikajucom kohutovi sa vedu kludne susedske vojny na sudoch.
Taka 700tisicova Blava aj a najma z CPckarmi, by uzivila blizky vidiek do vzdialenosti 50 km od centra.
Podobne ako Vieden uzivi male farmy v okolitych dedinach a mesteckach.
Lenze po 40 rokoch zdruzstevnenia a 27 rokoch developerskej aktivity v okolitych statelitoch, kde vyrastli horizontalne panelaky, ale pozabudlo sa na cesty, skoly, skolky a obciansku vybavenost, ale aj kanalizacie, nieje mozne chovat osipane a hydinu, takze sa vyhadzuje a plytva.
Dokonca aj kompostovanie doma v zahrade, je problem, lebo to smrdi.
Takze sa mozeme vykaslat na jednoduche kroky a aj na tie zlozite, lebo Blava nema ani funkcnu bioplynovu stanicu.
Obuli sa do nej ekologovoia, pretoze spalovanim bioplynu vznikaju aj sirove zluceniny a to bolo trnom v oku dobroserom.
www.bratislava....
A kedze houna sa neoplati vozit daleko, tak sa metan odpari z kalovych jimok do atmosfery aj zo sirovodikom a nikomu to nevadi.
Taka Blava by vyprodukovala z houien svojich obyvatelov a navstevnikov, ci CPckarov asi 25MW elektriny a rovnake mozstvo tepla. Ale to je evidentne nepdstatny udaj, slnieckari oblubuju Rusko-Germansky plyn zemny a ine ciste zdroje energii.
13. 11. 2017   anonym
kto najviac plytvá u nás potravinami sú obchodné reťazce,ktoré miesto menšich kúskov zeleniny predávajú obrovské hlavy kapusty,kelu,zeleru čo je pre bežnú rodinu nespotrebovateľné množstvo a nemá na výber.No a potom čerstvé pečivo,chlieb, sladké a slané pizze ,koláčiky pečené pred záverečnou,čo sa
nepredá,ale radšej vyhodí ako by si to za 1 cent mohli kúpiť tí najchudobnejší.A reštaurácie,bufety -na západe nepredané navarené jedlá dávajú ZADARMO chudobným.Ale Slovač tam ešte nedorástla,tá je stále nenažraná
13. 11. 2017   dlhoklamanyobcan
Je to vec politickej byrokracie, rozdat potraviny nie je vobec jedoduche, povacsine je to priamo zakazane, pokus o ziskanie povolenia na taku cinnost je boj s veternymi mlynmi, neviem kde si sa stretol, ze potraviny po zaverecnej niekto rozdava, skus byt konkretnejsi. Pochopitelne ak prevadzkovatel chce byt ekologicky mohol by prebytok rozdat, ale na to potrebuje povolenia, ktore sa niekde ani nevydavaju, od milion uradov, prebytky sa dokonca nesmu ani skrmovat, radsej sa vymyslaju mesokostne mucky a podobne prionove sracky a ked sa do toho zapocita este pracovna sila ktora to vybavuje administrativne a potom vykona samotnu distribuciu, tak pochopitelne, ze radsej prevadzkovatel objedna vacsi kontajner. Nechcem byt konspirator, ale mozno politici radsej nedovolia take rozdavanie, nech si kazdy kupi a zaplati a hlavne s DPH a nech sa vyhadzuje a platia sa dalsie dane a poplatky za odpady, ako by mal niekto nieco dat a dostat zadarmo, ekonomicke zaujmy a hlavne dane su podla mna hlavnou pricinou, lebo tovar treba tocit a nie rozdavat, za tovar sa tocia peniaze a pri kazdom obrate si stat vezme dakych 20% niekedy na daniach a odvodoch sumarne skasne aj viac ako je hodnota samotneho tovaru, tak preco by si politici zastavili kohutik na tok penazi, z ktoreho vedia sikovne ulievat na sukromne ucky v danovych rajoch.
13. 11. 2017   Szekeres
no, konecne si sa dostal aj k ..resume: TZi, ktori maju moc nechcu aby sa to zmenilo. Vyhovuje to tak, ako to je. Ze sa to obcas vytiahne aby v mediach mlatili okolo toho prazdnu slamu, je ...iba vdacna vata na vyplnenie volneho casu v ramci brainwashingu. Toto je sice o inom, ale..Situacia v mediach je zase taka, ze nemaju cim vyplnit priestor. To, co by si posluchaci/divaci/c itatelia ziadali a co by bolo spolocensky prinosne maju zakazane publikovat. Na druhej strane nejaku "cinnost" predstierat potrebuju. A nevedia co napchatg do priestoru. A tak sa im vdacne hodi kazda...slama, kompost, ...fekalie
13. 11. 2017   anonym
Za to, ze sa u nás vyhadzuje viac, ako v okolitých krajinách môžeme poďakovať našim politikom a ich legislatíve. Zodpovedné za tieto zákony je ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky.
14. 11. 2017   Szekeres
nie som si isty, ci ma zodpovednost na krku jednoznacne uvedene monisterstvo. Mam pocit, ze casto sa uvadzaju ako prekazky limity stanovene hygienou, co by zase navadzalo na zodpovednost min, zdrav. a td atd. Ale ma to jeden spolocny menovatel. V konecnom duosledku o tom nakoniec rozhoduju vysokopostaveni ludia zijuci v prepychu, nezriedka obezny, vyvyzajuci si tucne zadky v aztach, ktorym samozrejme nelezi na srdci, ze vyhodene jedlo by mohlo zasytit nudznych. Tito top statni uradnici/politici nemaju najmensi zuaujem nieco menit na zabehnutom statu quo
13. 11. 2017   nespokojn yzákaznik
Presne tak lepšie by som to nenapísal,,ukazujú len svoju neschopnosť a hlúposť a ešte sa tvária, že proti niečomu bojujú heee aka demagogia.To iste robí aj metro namiesto toho aby do výpredaja dali rozumnú cenu radšej to daju do lisu fakt trápne. A tu sa idú rozdrapovať ako sa strašne plýtva,,ty vole ved je to vaša vizitka "obchodníci".
14. 11. 2017   ja
Trochu si protirecis. Velke obchodne retazce, co najviac vyhadzuju potraviny a jedlo nepatria Slovači, ale zahranicnym podnikateľom.
1/1