Názory čitateľov


Názory k článku:
Lenivý bude vždy lenivý: Univerzálny základný príjem má podporiť chuť do podnikania

17. 1. 2018   benetri
Osobne súhlasím a myslím, že je to dobrý nápad, smerujúci nielen k úsporám pracovnej sily, ale i k lepšiemu hospodárskemu výsledku štátu.
Náhrada všetkých dávok, v ktorých sa možno nevyznajú ani štátni úradníci, jednou jedinou univerzálnou dávkou, ale pre všetkých bez rozdielu, umožní zlikvidovať stovky rôznych zákonov, predpisov, noviel a tým sprehľadniť celý systém. Rovnako sa stanú zbytočnými všetci pracovníci, ktorí sa nejakým spôsobom zaoberajú priznávaním a prerozdeľovaním týchto dávok.
Všetci by mali dostať rovnako, možno deti nejakú nižšiu dávku, ale mala by postačovať na základné výdavky, vrátane bývania. Ak to niekomu bude stačiť, dobre. Ale ak nie, stále má možnosť sa zamestnať a svoj príjem si zvýšiť. A nehrozí, že by v prípade straty zamestnania skončila rodina na ulici. Len by sa asi musela uskromniť.
Každoročne valorizovaná dávka podľa rastu inflácie by naviac zaistila prežitie i bezdomovcom a aj tým, ktorí k práci kladný vzťah nemajú, ale napriek tomu sa musíme o nich postarať. Rovnako rôzni invalidi, či chorí ľudia potrebujú k prežitiu istý príjem. A aj dôchodcom, či mladým rodinám a osamelým matkám by tento nepodmienený príjem pomohol.
Myslím, že v súčasnosti by mal byť tento príjem stanovený na 300 eur na dospelú osobu, s odstupňovaním na maloleté deti. Do pančuchy si tie peniaze temer nikto nedá, každý ich skôr, či neskôr minie. Zvýši sa tým ale príjem štátu napr. z DPH, či spotrebných daní, ale i z odvodov zo zisku podnikateľov.
Komu bude málo, ten bude zamestnaný. A dôchodcovia nebudú žiť ako žebráci. Myslím, že to veľa obyčajným ľuďom pomôže a aj štát na tom získa.
Potom už bude záležať len na tom, kto bude mať na tento príjem nárok. Pretože ak by sme mali nabrať imigrantov a týmto spôsobom ich začať podporovať, nuž neviem.
16. 1. 2018   lollo
podla mna je to dobrý trend aj u nas keby dali kazdemu cca 200 euro ci robi ci nie. stat usetri na uradnikoch na uradoch lebo ich nebude tolko treba nebudu podpory socialne davky, materské nic.
aby bola motivacia ak budes robit 10 rokov zdvihne sa ti na 300 euro ked 20 rokov na 400 euro a mas dochodok.
a ked ti nestačí 200 euro tak pojdes do práce a máš možnosť si zarobiť. ked daju ludom 1000 dolarov to už je moc to ich len podporuju v lezaní na gauči lebo 2 dosrelí 2 deti 3000 dolarov parada.
13. 1. 2018   nespokojeny slovak
Ten co vymyslel tento pridel penazi ,zabudol najednu vec. Sedenim doma pred TV a nemat ziadny pohyb ,to je cesta do pekla na srdcove ochorenie .To znamena ze pribudnu ludiaco viac budu pobyvat v nemocnici.
10. 1. 2018   Otto
Technologie a nárast globálneho pracovného predaja spolu s nárastom imigrantom, ktorí budú najchudobnejších vytláčať, nám ukazuje len jedno. Budeme viacej pracovať cez internet, prevažne intelektuálne. A kto to nezvládne bude trpiet.
Migrantov budeme aj tak musieť sociálne podporovať. Na to sa pripravte alebo nam budu prinášať velke kriminálne problémy.
13. 1. 2018   nespokojeny slovak
Je treba vsetkymi prostriedkami zabranit sackovaniu migrantov do europy. Krestansky muzi a zeny ako vojaci su odveleny bojovat v Syrii proti Daesu, bud umieraju alebo su zraneny ,pridu domov a maju psychicke poruchy , na druhej strane sa vitaju migranti ako ubozaci a neschopny bojovat vo svojeje vlasti? Nasi mozu umierat ale migrantom je tu podavany full servis?
7. 1. 2018   WannabeeP
Komunizmus je prirodzenou budúcnosťou ľudstva a ani korund to nezmení. Najsilnejším pudom človeka je pud sebarealizácie, takže hlásanie, že lenivý zostane vždy lenivý je blud. On taký zostane len v neslobodnej spoločnosti. Komunizmus je spoločenstvo slobodných ľudí.
9. 1. 2018   Otto
Ak nezamestnaný nema prácu, a ostáva bez peňazí, nastávajú pre neho neskutočne problémy, ktore najskôr sposobí sebe, alebo svojej rodine. Nôž pod krkom, čo ak nenájde prácu, ho kvoli rôznym faktorom dostáva na uplne dno. A čo je natom, že pozerajú filmy?Proste je dosť možné, ak by mal aspon na základný plat, kukal by film. Je to neznesitelna prestava pre ludí, ktorý nemajú možnosť sa zamestnať nikde na svete. Ako dôchodcovia. Ale to neznamená, že čoskoro sa mu to nezuunuje, a nezačne hľadať inú sebarealizáciu, od kreatívcov až po iné. Dnes sa pomocou internetu dá vzdelávať. Vravím, prečo nie? Radšej ho nechať trápiť chudobou a tvoriť daľšie nemorálne problémy pre neho.
6. 1. 2018   Ano
Nepotrebujeme prijem bez prace, potrebujeme slusne platy, 6-hodinovy pracovny tyzden a 4 - 3-dnovy pracovny tyzden. Ako zamestnanci. Podnikatelia? Pracuju na svojom, nech robia, kolko chcu. Ak by boli podmienky taketo, museli by zamestnavat viac ludi na rovnake mnozstvo prace. A obmedzenie porodnosti, povinne sterilizacie po prvom dietati, co je pre ekonmiku zle, ale pre planetu nevyhnutne.
9. 1. 2018   OTTO
Z Poľska prúdi veľa produktov od rôznych podnikateľov. A vy idete a kúpite - lebo cena. Lebo dokázali vyrobiť lacnejšie, ako v Číne. Teda niekde niekto trpel pre tento lacnejší produkt. Nemusíme všetci vyrábať plastové produkty, drogeriu či nabytky, oblečnie. Trh je celkom sýty. Potrebujeme PRODUKCIU INTELIGENCIE. Zamestnanosť je prirodzený ukaz podnikania. Podnikatel, ak vytvorí dobré pracovné miesta, mal by byť velebený a podporený.
17. 1. 2018   benetri
Máte pravdu, Európa je v porovnaní s ostatnými kontinentami doslova preľudnená. A ešte sem navážajú migrantov - to je nie dobre. Ale riešiť to nejakými sterilizáciami, dokonca povinnými, to by som nesúhlasil. Každý nech má toľko detí, koľko vie slušne vychovať. Od čoho máme sociálky? Nech chodia a kontrolujú!
Skôr by sa mal prijať zákon, že kto sa riadne nestará o dieťa, bude potrestaný. Pri jednom dieťati nejaká podmienka, pri druhom alebo ďalšom nepodmienečný trest a súčasne povinná sterilizácia zo zákona (ale otca aj matky). Pretože z takých detí vyrastú opäť len rovnakí rodičia, ktorí sa tiež nebudú o svoje potomstvo starať. Verím, že pôrodnosť by išla aspoň u niektorých obyvateľov rapídne dole.
Inak - tá nepodmienená dávka je tiež spôsob nielen na prežitie.
5. 1. 2018   @@@
nrozumiem prečo si niekto mysli že všetci chcu byť podnikatelia ....ved v žiadnej krajine na svete nie su všetci podnikatelia dokonca ani polovica v usa len 15% z pracujucich ludi su podnikatelia v EU najviac podniaktelov z pracujucich je v grecku a to 25% a potom v taliansku 21% ....a grecka a talianska ekonomika na tom až tak dobre nie je potom je otazne či velky počet podniaktelov v štate je prinos alebo to až taky prinos nie je ....pozeral som čisal aj za nemecko je zaujimave že za poslednych 6 rokov počet podnikatelov v nemecku dokonca klesol aj ked len mierne klesol ale za poslednych 6 rokov počet zamestnancov rapidne stupol takže to že ked bude v štate čim viac podnikatelov tym sa budu mať všetci lepšie alebo sa ekonomike bude lepšie dariŤ je naivne
6. 1. 2018   fero z BA
starať sa sám o seba je vlastne podnikaním. Robiť ako námedzný robotník pre iného znamená len byť totálne závislý
9. 1. 2018   @@@
v ktorom štate vo svete je aspon väčšina obyvatelov podnikatelia ???
9. 1. 2018   Otto
Pretože žiadna veľká nadnárodná firma si neželá toľko konkurencie, malých ľudí - podnikateľov valcuje cenami Čína alebo Usa, občas Poľsko. Prirodzene ich nieje toľko, lebo to by sme museli mať neskutočnu inteligenciu, ktorá okrem produktov dokázala produkovať aj mentálne orientovanú produkciu. Okrem toho štáty majú tendencie podnikateľom maximalne podrážať nohy.
5. 1. 2018   ano
Nebol by problém, ak by hodinová mzda v tom istom štáte nebola taká rozdielna. Keď jedenzamestnanec zarobí pri 8 hodinovom pracovnom čase za hodinu 3 Eurá a iný v zamestnaní 15 Eur, tak to nie je v poriadku. Bez ohľadu na vzdelanie, rozdiel by nemal byť taký veľký, pretože je demotivujúce pracovať za 3 Eurá na hodinu hrubého. A presne takéto pozície je ťažko obsadiť, nie je o ne záujem z dlhodobého hľadiska.
5. 1. 2018   korund
ale, ale ... som alergický na tarajov a plačkov. "... je demotivujúce pracovať za 3 Eurá ... " - toto je predsa základ motivácie pre rozumného, s hlúpym sa ani nebudem zdržiavať. Hľadá spôsob ako zvýšiť výkon, kvalitu, ... a o tom je pokrok ľudstva. Príklad opaku z komunizmu : : idú 2 sliepky po korze a zastavia sa pri „mliečáku“ kde sú vo výklade 2 vajcia. Jedno za 1 Kčs a druhé za 1,10 Kčs. Prvá sa našuchorí a povie „ to za 1,10 je moje vajce“ a druhá len lakonicky poznamená „snáď si za 10 hal. riť neroztrhnem – a tu je tá pravda právd. Demotivácia ako hrom.
6. 1. 2018   spirit710
povrchová argumentácia a zjednodušenie problému ceny valca a ceny prace )) lebo ak je vajce väčšie je aj náročnejšie ho zniesť pozerať na krátkodobý zisk je hlúposť lebo roztrhnutá riť nože ozaj znamenať rýchli koniec kariéry ))) z výšenie nákladov na výrobu vajec lebo bude treba novu sliepku )) ukážka toho može byť výroba tankov v nemecku počas druhej svetovej vojny velke silne pekne ale drahe na druhej strane male efektivne ale lacne ruske tanky možeme polemizovať o tom čo bolo lepšie no vysledok je jasny vyhrali rusi a pritom si nenatrhli riť
9. 1. 2018   Otto
Treba preskúmať vždy systém predaja. Dnešný systém predaja je dnes pre mnohých výrobcov neefektívny. Mnohé družstvá skrachovali, pretože mlieko predavali za par centov, kým si Tesco pytalo euro. Pýtam sa prečo. Treba sa zamyslieť, či naozaj nie su meista na zlepšenia.
9. 1. 2018   Otto
Nikoho to nemotivuje ist pracovať za malu mzdu. Radšej budu sedieť doma. Specialne ak najom je 500 euro a strava plus ine dalsie 300 euro... ako je taký človek motivovaný ísť pracovať ked mu nič ani neostava z výplaty, čo ho vlastne motivuje, keď mu nič neostalo, nič neušetril? pracuje len aby prežil? To považujeme, za správne?
5. 1. 2018   M.V.
Úplný nezmysel rovnako ako sú opačné predstavy o totálnom pracovnom nasadení dôchodcov, aby "len nenatrŕčali ruky." Ten, ktorý je odhodlaný darebáčiť, nech si nájde zamestnanie povedzme na 20 hodín mesačne lebo ozaj neviem ako inak by povaľač prispel do poistných fondov a kto by ich mal za neho platiť celý život.?
1/2staršie