Názory čitateľov


Názory k článku:
Bumerang pracovnej sily: Ekonomické dôsledky pravdepodobného návratu pracujúcich domov

8. 9. 2017   M.V.
Téma je veľmi vážna a raz padne na krk župám sako ťažké závažie, pretože pracovné príležitosti sú skôr v bratislavskom regióne a prevyšuje aj tému takzvanej dopravy zadarmo. Neviem nič o tom, koľko ľudí pracovalo dlhodobo v zahraničí bez sociálneho poistenia, čo bude tiež téma neriešiteľná zmenou poisťovne.
7. 9. 2017   anonym
Vacsina mladych a sikovnych sa nevrati, nema dovod, nejde len o platy, ktore nikdy nedosiahnu urovne tych zapadnych, ale aj o prostredie, socialne, kulturne, spolocenske.
Slovensko je v tomto za opica, primitivna krajina, vychodoeuropska postsocialisticka skorumpovana periferia s vysokou koncentraciou primitivizmus. Vracat sa do takeho hnoja nie je dovod.
7. 9. 2017   CARD Close
Odhadom pracuje v zahraničí približne 200 000 slovákov. To je číslo, ktoré určitým spôsobom znižuje nezamestnanosť. Politici sa tým pýšia, ako by to bolo ich zásluhou, ale je to skôr hanba pre republiku. Pretože šikovný ľudia odchádzajú do zahraničia. Darebák by sa tam neuživil. Ten odpad priblbých tupcov, ktorí sa naučili iba kradnúť zostávajú na slovensku v politike. Kde inde by im bolo lepšie korporátnym psychopatom.
Uvádzajú, že náklady na jednotku pracovnej sily na slovensku je 10,40 €/hod. V nadnárodnej spoločnosti na slovensku máme náklady na jednotku pracovnej sily cca. 35 €/hod. Možno to bude v niektorých firmách aj viac, o čom nepochybujem.
Grafu výšky dane v jednotlivých krajinách nerozumiem, nie sú uvedené žiadne jednotky. Akú vypovednú hodnotu má niekoľko modrých stĺpcov. To je také ficové vyjadrovanie hodnoty a výsledok je ani koza ani cap.
7. 9. 2017   M.V.
Čo sa dnes učí na takzvaných vysokých školách, keď počúvame, že absolventov vysokoškolských štúdií treba rekvalifikovať!? Vysokoškolák sa má celoživotne špecializovať a nie rekvalifikovať na manuálne (?) pracujúceho alebo potom treba urobiť numerus clausus - takto to už nejde. Posledný vypredaj vysokvalifikovanej pracovnej sily z kvalitných škôl sa skončil už pred 10 rokmi, ľudia sú už v penzii a vraj aj napríklad lekári majú tento problém vo všetkých atestačných odboroch. Elektronizácia zdravotníctvo nevyrieši. Takéto témy nezaznejú vo verejnoprávnych médiách a všetko sa točí o integrovateľnosti tých, ktorí nevedia ani malú násobilku. Jadro nech nás poteší.
7. 9. 2017   Lolo
Problem migrujucej pracovnej sily, nieje ziaden fenomen, ani jav, ktory je nevyspytatlelny, je to proces ziskavania obzivy, pre mobilnych motrokov.
Niesu to nomadi prace, ale mobilny proletariat a pracovna sila, ktora ak to nazveme migraciou, nieje spravna definicia.
Doondiate podmienky zivota v krajinach, ako su vychodne kolonie EU a Slovakistan nevynimajuc, vytvaraju tlak na ludi, ktori maju aspon minimalnu jazykovu vybavu, aby pracovali tam, kde dostanu nieco viac, ako almuznu, alebo 60 eur nejakej socialnej davky.
Problem ktory meju vlady a kleptokrati, vo vychodnych koloniach je, ako zdanit a olupat tychto mobilnych proletarov o peniaze, ktore zarobili mimo rodnej hrudy.
Preto vznika tato migracia a vystahovalectvo, pretoze ludia ak pracuju na volnom trhu prace, by radi vyuzivali aj socialne vyhody, ktore za svoju pracu v zapadnych imperiach mozu dosiahnut.
Ak sa vratia domof, budu perzekuovany niekolkokrat po sebe. V rvom rade navrat do kolonie, alebo dominia, je trauma sama o sebe, prijmove moznosti budu vysmechom ich schopnosti a naklady na zivot exponencialne narastu, vyhladom na potrebu nielen pristat na nafukovacke niekde na pobrezi, ale nutnost si zaplatit byvanie a vsetky naklady spojene zo zivotom, na rozdiel od tych, ktory stratli pasport a maju len tenisky, ajfoun a spravnu farbu pleti.
1/1