Názory čitateľov


Názory k článku:
Spotreba tepla na Slovensku medziročne rastie

21. 8. 2017   Topic
Zo zivota. U nas v baraku namontovali digi merace, predtym to boli tie odparovacie. Potom na schodzy so spravcom sa ludia zacali stazovat, ze v spolocnych priestoroch, na chodbach je teplejsie ako v bytoch. A spravca vravi, to preto, ze ste prestali kurit v bytoch. Takze fixnu zlozku zaplatime, hoci sme ju ucelne nespotrebovali. Variabilnu uz individualne.
21. 8. 2017   MV
Súhrnné čísla nehovoria nič o spotrebe tepla v domácnostiach, nie vo firmách, školáh, čo je celkom iná kapitola. Montáž pomerových rozdelovačov nákladov, ľudovo meračov tepla na radiátory v panelákoch zvýšilo racionalitu spotreby a pomohlo. Zbytočné sú teórie o prestupe tepla a zvlášť v panelákoch vežiakového typu, kde sú všetky byty rožné. Výrobcovia tepla a nielen oni by mali najradšej faktúry, kde sa počíta len z plochy bytov a každý musí platiť, či spotreboval alebo nie. Úplne postačuje 30% nemeraná zložka v platbách a každý si musí uvážiť, či vykuruje vždy celý byt. Studené jarné počasie pochopiteľne náklady zvýši.
21. 8. 2017   Szekeres
v takmer kazdom cinziaku sa najde vaecsi pocet chamtivcov (vaecsina), ktori radi prekuruju a chodia po byte v trenkach v januari, na ucet racionalnej mensiny. A na tomto sa nic nezmenilo, lebo takychto chamtivcov je takmer v kazdom cinziaku vaecsina ati ta prehlasuju na bytovej schuodzi a presadia si, ze fixna zlozka bude 60 % a merana 40 a este aj to sa im mali...
21. 8. 2017   rex
Problémom nie je prekurovanie. To je subjektívny pohľad. Ak máš byt v strede a vypnutý radiátor miestnosť ti vykurovať sused prestupom tepla medzi stenami. Z pohľadu suseda tak vzniká bezdôvodné obohatenie na tvojej strane. Optimalizovať spotrebu je možné len znížením tepelnej straty bytového domu. Je potrebné si uvedomiť, že teplo na vykurovanie je merané spravidla na päte domu a dokonca TUV ani radšej tu nespomínam. Celá diskusia o prerozdelení platby pomerovým meračmi je len na odpútanie pozornosti. Poštvať jednu skupinu proti druhej. Ľahšie sa takto potom dosiahnú ciele, ktoré ale nemusia byť v súlade s očakávaniami jednej ani druhej skupiny.
21. 8. 2017   MV
Príklad s podlhovastými panelákmi je odôvodniteľný, ale tam sa musia ľudia dohodnúť na podiele nemeranej zložky, hoci pochybujem aj o zorganizovaní uznášania sa schopného zhromaždenia, možno písomným hlasovaním by sa to dalo. Osobne vidím viac problém v neobývaných bytoch, kde sa naozaj nekúri, pretože určitý tepelný komfort si v byte vyrába každý. Preto som radšej spomenul vežiaky, tam to prefúka aj nad korekčné koeficienty z vyhlášky.
20. 8. 2017   anonym
tak je to i v zdravotníctve otroci stále málo platia nestačí im štyri percentá s platu chcú pet a to platbu určenú zo zákona pritom za lieky sa platia nenormálne ceny kde sú kde miznú miliony záver je jasný zo zdravotníctva sa stal výhodný biznis preto navrhujem štát nemôže nutiť pracujúcich platiť pre tieto zárobkové inštitucie percentami splatu je to v rozpore z demokratickými zásadami platbi musia biť dobrovolné z vôle pracujúceho v skutočnosti je to sistém za účelom aby sa na tomto sistéme na ukor platitelov ohohocovali preto je jasné že chýbajú peniaze v zdravotníctve povolenie podnikať súkromnim osobám v zdravotníctve má za nasledok terajší stav ktorý je jasné bolo učinené v tomto sistéme k lahkého zarobku preto je potrebné zo zákona zrušiť akékolvek podnikanie v zdravotnictve súkromným podnikatelom ktorý ako vidieť odčerpávajú obrovské finančné zdroje čím je ohrozenie zravia obyvatelstva následne je nedostatok lekárov pritom vyštudujú za peniaze platitelov daní a miznú v zahraničí záver pracovať môžu kde chcú ale prvé musia zaplatiť svoje vzdelanie až potom môžu pracovať inde mám zato je to fér musím konštatovať od 89 roku sa nenašli politici ktorý bi si zaslúžili toto pomenovanie slovakistan nie je štát ale samokrajinka v ktorej žijú len otroci pracujúci od rána do noci aby prežili a žobráci čo je jasným dôkazom penzisti dostávajú dôchodok s ktorého sa nedá vyžiť musia pracovať do smrti teda kapitalizmus nikdy nebol a nebude socialny !!!pretože slubi sa slubujú a blázni sa radujú hahahahahah hofg morho
21. 8. 2017   MV
Takže koľko tepla spotrebováva zdravotníctvo racionálne a kto ho má v kapitalizme platiť?
21. 8. 2017   Szekeres
aha, uz to vidim, chcel si reagovat na iny prispevok...OK
21. 8. 2017   Szekeres
MV, upresni vetu, v ktorej sa anonym zmienuje o teple spotrebovavanom v zdravotnictve. Lebo, ja som taku v jeho prispevku nenasiel..alebo si sa pomylil a chcel si reagovat na iny prispevok?
21. 8. 2017   MV
Nie, nepomýlil som sa,hovoríme o príspevku pod nikom anonym ide mi o kontext s témou a o to, že v zdravotníctve sa platí nielen za lieky, ale aj vykurovanie a to je téma článku s ktorou obsah takmer nekoreluje. Keby v zdravotníctve nesmel byť zisk ako píše anonym, tak by sa tam ani nevykurovalo. Na Kramároch v Detskej nemocnici mali problém s oknami, mali zimu napriek horúcej kotolni.
20. 8. 2017   Lolo
Regulacny urad reguluje, ked sa tepla doda menej, je dovod na zvysenie ceny, vdaka "primeranym nakladom" na udrzbu a prevadzku, ktore nesuviseju z objemom dodaneho tepla, alebo energii a rozuctovavaju sa pusalne.
Ked spotreba stupa, tak cena moze stupat tiez, pretoze stupaju naklady na vyrobu tepla.
Ak spotreba stagnuje, cena moze stupat preto, ze treba premietat ekologicke a investicne naklady na dodavku tepla.
Ak dlhodobo klesa cena plynu, elektrickej energie a ropy, treba dohanat jej cenu spotrebnymi danami, alebo premietanim dalsich nakladov, ktore zabezpecia, ze dodavatelia akej kolvek formy energie, zachovaju trvale udrzatelny rozvoj a trvale stupajuci zisk.
Ak cena komodit stupa, musi sa premietnut realna cena, do cien spotrebitelov, plus primerany zisk distributorov.
Je to vsetko vdaka fizykalnym zakonom o tom, ze ziadna energia, sa neda vyrobit, ani znicit, jedine premienat.
To distributori, bankstri, oligarchia a politici, pochopili celkom ako prve, pretoze premienaju prirodne zdroje, na peniaze od otrokov, ak nechcu pomrznut, alebo umriet od hladu.
20. 8. 2017   martaantasova@gmail.com
tak teplo sa meni hlavne na spisi a vychode slovenska inych oblasti sa to az tak netyka
1/1