Názory čitateľov


Názory k článku:
O pekárske remeslo je veľmi slabý záujem

15. 7. 2017   Lolo
Pekarske remeslo, je out.
Chleba sa nepecie, ale vznika synthezou sraciek v hypermarketoch.
Toto su ludia ochotny jest, pretoze je to lacne.
Kto chce, moze si skusit chleba upiect aj doma, ale ceny surovin, energii a umyvania, prekrocia niekolkonasobne cenu chleba kupeneho synthetickeho.
Domace pekarne na chlieb, su pozierace elektrickej energie a penazi, chleba to nieje, ale aspon sa tomu podoba. Problem je kvasok, ale najma pouzite suroviny.
Aby chleba chutil, treba obilniny a muku, ktore prakticky nieje mozne zohnat. To sa v hypermarketoch nepredava a ak, tak kilove drobne balenia, ktore opat ako surovina, mnohonasobne prekracuju ceny kupeneho bochnika syntetickeho. Zitna, razna, alebo jacmenna muka, v 50kg vreciach, sa neda skladovat doma v panelaku, lebo cely byt, bude vyzerat ako pekaren. Ludske obydlia a struktura domacnosti v podobe obyvacich kuchyni, vylucuje moznosti domacej vyroby chleba. Lebo ak niekto si mysli, ze nasype do domacej pekarne na chleba nejaky prasok a prileje trocha vody a vyrobi chleba lepsi, ako ten synteticky z hypermarketu, tak sa myli.
Vyroba chleba v domacich podmienkach, je narocny a spinavy proces, ktory zlikviduje v kratkom obdobi podobnych experimentov, velke mnozstvo elektroniky a pristrojov, ktore na splatky predrazene, donutia rodiny hladat obzivu v kontajneroch.
Muka a prach, zalepia v prvom slede vsetky ventilatory v doamcich milacikoch, ako je placata TV v kuchyni, pocitac, notebook, dodrbe to samochodny vysavac, ktoremu sa zalepia metly a vytieracie nastavce, zacnu sa mnozit mucne paratity a pliesne, ak sa mucny prach dostane do miest, kde sa necisti pravidelne. Po umyvani a oplachu riadov a naradia na miesenie cesta, sa dodrbe aj umyvacka riadu, lebo sa cestom z nepsenicnej muky, zalepia filtre a preplachovacie cerpadla.
Za tuto cenu sa asi chleba doma piect neoplati a domaca pekaren, je skor zly vtip.
Takze budeme zrat to, co mozeme kupit a nejaka mala a stredna remeselna pekaren, ako je napr. v Castej, bude pre Blavaka len nakladna uhlikova stopa, rodinnym SUV, alebo crossoverom, po chleba, na ktory uverovy a zauverovany otroci aj tak v Slovakistane nemaju prostriedky. Vatsinou aj tak budu mazat majku na rozky z hypermarketu.
1/1