Názory čitateľov


Názory k článku:
Kapitalizmus a morálka: Kedy je lepšie stať sa monštrom než prísť o všetko

6. 5. 2017   sociopat
Kapitalistická spoločnosť je založená iba na peniazoch. Jej najvyššia priorita je zisk. Ostatné hodnoty sú potlačované aj silou. Tým je všetko povedané.
Kapitalizmus vytvára zvrátenú spoločnosť.
6. 5. 2017   saxo
Nemáš pravdu že kapitalizmus vytvára zvrátenú spoločnosť! Ak máš záujem sa niečo dozvedieť a pochopiť súvislosti skús si pozrieť prednášky Miltona Friedmana napr. https://www.youtube .com/watch?v=RWsx1X8P V_A
11. 5. 2017   working class hero
tak to si zabil, to je ako pozerat prednasky hlavneho ideologa ISIS o porozumeni medzi nabozenstvami
12. 5. 2017   saxo
Vtipne si vystihol myšlienku ideológie :). Alan Greenspan tiež uznal svoju chybu a zodpovednosť pred kongresom USA, že sa mýlil keď sa riadil pri rozhodovaní ideológiou (... izmus ) a nie faktami napr. že finančné trhy budú vždy fungovať efektívne https://www (dot) youtube (dot) com/watch?v=R5lZPWN FizQ.
Na druhú stranu mi ale nedá uviesť, že je nevyvážené dávať do súvisu ISIS s činnosťou Friedmana a jeho príspevku k rozvoju civilizácie ako argument, že sa mýli. Lepšie argumenty sa určite nájdu v knihe od C.S Lewisa: Rady skúseného diabla, ktorú môžem len odporučiť ako exkurziu do hlbín ľudskej duše.
5. 5. 2017   jojo
moralka v dnesnom svete :))) to je len mitus, ved cela kapitalisticka spolocnost je zalozena len na vykoristovani a okradani jednej sklupiny ludi dalsimi ludmi..., jedni bohatnu na ukor druhych ...
5. 5. 2017   ainemunys
Čo je morálne na kapitalistickom obchodovaní ???
Predražovanie liekov aj o 3000% ???
Uprednostňovani e kapitálu pred ľudskou bytosťou ???
5. 5. 2017   newman
Velmio zcestny clanok. Autor uz je monstrum sam.
5. 5. 2017   saxo
Súhlasím s tebou. Obyčajna trollovská propoganda pre obhájenie neobhájiteľného z pohľadu princípov na ktorých spočíva kresťanstvo. Pekné zdôvodnenie ... vraj postraumatická stresová porucha. Niekto ale može veriť v prísľub morálky, autorom odborne nazývaná porucha, daný pred stáročiami "Svoj zákon dám do ich vnútra a napíšem ho do ich srdca."
Už asi nestačia ani bezplatné vojnové počítačové hry na rekrutovanie nových vojačikov pre potenciálne vojničky.
5. 5. 2017   marmeláda
Presne to aj mňa napadlo ako prvé, že článok písal nejaký ťažký sociopat
5. 5. 2017   SCENT
Je zaujimavé, že niektoré úvahy článu k podpore slobody vzájomného obchodu, odstraňovaniu bariér a monopolov vychádzajú z overených historických skúsností napr. podľa Ludwig von Mises Institute cit. "Free Trade Is the Path to Prosperity".
Rozdiel je ale v detaile, autor článku nám okrem ľúbivých slov o slobode podvedome fixuje zdanlivo racionálnu ideu "je lepšie sa stať monštrom než prísť o všetko ... ". Na porovnanie moto podporovateľa slobody podnikania Ludwiga von Mises "Do not give in to evil, but proceed ever more boldly against it".
5. 5. 2017   MV
O akú morálku ide v Európe dnes? Zdá sa, že treba vyvolať vojenský konflikt S Ruskom prostredníctvom Ukrajiny, nastrčiť Slovanov, nech sa pozabíjajú a my skrytí v pozadí máme postarané o suroviny a priestor na 1000 rokov, inak vás zaplavíme barbarmi z Afriky. Ešte nebol ani zvolený za prezidenta vo Francúzsku a už sa vyhráža V4-ke ako s ňou zatočí a pritom v Paríži mu horia autá, vznikajú izolované ostrovy a vzťah k práci už nie je merítko, ktoré núti žiť morálne. Darebácke komunity nič iné nepovznesie a ani reči o ľudských právach.
1/1