Názory čitateľov


Názory k článku:
Kariérny sen v ohrození: To, čo sa deje na pracovnom trhu negatívne ovplyvňuje ekonomiku

25. 4. 2017   cafe germain
To je ako s nemeckou automobilkou v hlavnom meste. Do svets správy typu:
„V bratislavskom a martinskom Volkswagene, žilinskej Kii a trnavskom PSA Peugeot Citroën pracuje spolu 17-tisíc ľudí. Podľa informácií Pravdy odmeny ide vyplatiť každá automobilka.“ // „Za rok 2015 bola priemerná hrubá mzda zamestnanca bez započítania manažmentu 1795 eur,- povedal Vladimír Machalík, hovorca Volkswagenu Slovakia."
Ale že z tých 17-tisíc ľudí sú možno 2/3 nezamestnanci týchto automobiliek, nedostávajú odmeny a dokonca aj k tým platom majú na hony ďaleko, to už sa tu v médiách nepertrakuje.
Úrady práce majú nielenže plno ponúk s titulom Práca pre VW (v súčasnosti uvádzaný plat 700-900 EUR hrubého), ale dokonca tam natískajú ľudí.
Tam sa dozvedia podmienky „firiem“ : fyzická výroba pre VW v nonstop prevádzkach deň-noc-víkendy-svi atky, za mestom (nutnosť zdĺhavého cestovania či už do DNV, Lozorna a pod), a základný zmluvný hrubý plat 525 EUR!!! Všetko ostatné v tých hrubých 700-850 EUR max (ani nie 900) sú "príplatky" za nadčasy, nočné, či dokonca nepreručenú dochádzku. Ak je človek čo len jeden deň z mesiaca u lekára, OČR, pohreb, (PN...), tak má nejakých 80 EUR mesačnej mzdy dolu.
Tak kde sa každomesačne stráca u každého pracovníka, tých 1800 EUR mzdy bez managementu, keď spomínané miesta sú presne tá hlavná práca pre VW - výroba? Zhltne to ani nie agentúra, ale volá sa to že "firma" s konkrétnym názvom (je ich XY), ktorá "pracuje" pre VW. V skutočnosti pracujú len tí nasilu dotlačení ľudia, ktorí aj z Bratislavy prevozia tretinu platu na cestu z a do práce (ak majú k dispozícii svoje auto - MHD nehrozí, iba ak by človek precestoval tam a späť 2-4 hodiny tam a späť za jednu smenu).
Potom tu bude súdruh učeň (minister rodiny, sociálnych vecí a práce) a predseda vlády, po straníckej línii ešte pravidelne velkohubo nadávať svojím občanom, že sú nevhodní na prácu, a tiež leniví nastúpiť do automobiliek s 1700 EUR platmi. A to dehonestujúco kričia práve tí, čo sú celoživotne odkázaní na miesta s najlepšie vyplácanými niekoľkotisícovými štátnymi dávkami (nič nevyrobia, na nič nezarobia, a k mzde majú všetok komfort za ďalších mesačných 5-10000 EUR zadarmo = politici).
25. 4. 2017   cafe germain
Už sa tiež verejne nepochvália, že "profesionálne kvalifikovaní a platení úradníci", s úlohou zabezpečiť občanom adekvátne umiestnenie na trhu práce, až príliš angažovane posielajú ľudí len na takéto nábory -často aj s určitým dosiahnutým vzdelaním a dlhoročnou kvalifikáciou, ktorí sú trebárs už aj vo veku 40-50+ momentálne bez práce, a nikdy neboli profesne robotníkmi, a ani v nočných prevádzkach. A hlavne, za akých podmienok ich natískajú do kadejakých agentúrnych firiem, blízkych politickým pajácom. Prečo im neurčia čo len rocha podobné zamestnania, alebo im nevyberú zamestnanie priamo v automobilke? Lebo také miesta asi už ani priamo vW nemajú.
No za 1800 EUR a s odmenami, by tam iste radi nastúpili tisíce tuzemcov, ak by boli fyzicky schopní ustáť to tempo + nápor, a nebránila im v tom ani iná situácia (že sú celoročne buď v robote, alebo cez deň spia, a teda defacto zmiznú zo svojej rodiny, či zo svojich sociálnych kontaktov).
P.S. V Nemecku už pred 30 rokmi samotní Nemci odmietali pracovať priamo u nich v automobilovej výrobe za 2500-3000 mariek mesačne, a tu nás v hlavnom meste idú našincov nútiť otrocky muklovať, v roku 2017 za 500- prinajlepšom 600 EUR v čistom, so spomínanými parametrami.
25. 4. 2017   Szekeres
richter je najvaecsia svina a mafian v jednom! Kazdy, kto musel prist do styku s jeho svicenymi opicami v tychto UUPLNE ZBYTOCNYCH uradoch rezortu to musi vidiet
25. 4. 2017   Szekeres
situacia je este horsia, ako ju popisujes. Myslim, ze dozrel cas si zaobstarat zbran
25. 4. 2017   Lolo
Nuz a tak si tu v tej vychodnej kolonii EU, zvanej Slovakistan zijeme, piseme a nic sa nezmeni.
A ked sa nam nebude lubit, tak dochodcov prestanu vyplacat a otrokov nahradia Rumunmi a Srbmi, ktory sem pridu pracovat radi, lebo im to staci a este si aj domof donesu.
My pojdeme do Rakuska, Rakusania do Germanie, Germanci Do Britanie, Briti Do USA a bude stahovanie narodov, ako ya Stalina..
25. 4. 2017   havilland
Takí Rumuni sem môžu cestovať za prácou bez legislatívnych prekážok už teraz, takisto ako ostatní záujemcovia z členských krajín EU. Že má VW problém so zamestnaním pracovníkov na ich miesta, ale "radšej nie priamo cez nich" (= za pár grošov), to o niečom svedčí. Do nemeckej automobilky by predsa mali so záujmom za prácou cestovať všetci občania EU, hoci aj Belgičania, Dáni, Rakúšania...
Lenže ani v Rumonsku sa nenaješ na obed za 1 EUR, nezájdeš do kina za 50 centov, nekúpiš oblek za 15 EUR, nezaplatíš nájom za 30 a prenájom za 150. Nie sú tiež blbí, prísť sem za 500-600 E čistého, hoci by niečo ušetrili na bývaní niekde na ubytovni v areále (netreba denne cestovať 30-50 km ako Bratislavčan), kde sa vraj s obľubou mlátia frustrovaní ožraní, či nafetovaní robotníci. Drogy im v automobilkách údajne pomáhajú aj udržať sa v tempe na nohách.
29. 4. 2017   cafe germain
Tak včera nám ešte uverejnili slovenské mzdy zo zdroja platy.sk, a údajne Automobilový priemysel, výroba dopravných prostriedkov = 3298 EUR; tak vážení, v kontexte vyššie opísanej výroby, kam miznú tie platy (od hrubých 525 EUR + príplatok 80 EUR za 100% dochádzku v mesiaci + za nadčasy)? No asi presne na tých, čo majú čas vypĺňať tieto formuláre (Slováci, Nemci, Česi... z kancelárií a manažmentu, priamo zamestnaných pod automobilkou) https://m.smedata.s k/api-media/media/ima ge/sme/5/24/2499725/2 499725_625x.png?rev=3
29. 4. 2017   cafe germain
(nemajú tu funkčné komplet linky, tak takto) ix.sk/eGDR0...
25. 4. 2017   DanBEE
Externizácia = zotročovanie. Je tažké niekoho neplatiť a denno denne stretávať na pracovisku. Ale ak iní neplatí, tak to som "nevedel" a preto má to netrápi.
Takže niekomu prihodim, aby mi zohnal otroka, a aby ja som mal kľudné svedomie....
25. 4. 2017   Lolo
Ono je to podobne situacii, kde kedysi podniky, aby prilakali ludi, poskytovali bud ubytovanie, alebo stavali kralikarne. Lakali ludi z vidieka do miest, alebo do fabrik, ci uradov, aby zabezpecili chod podniku, alebo uradu.
Dnes ludom daju peniaze, za ktore si musia byvanie zabezpecit sami a v pretvavajucej dynamike nostalgie, mnohy podliehaju iluzii, ze je vhodne, ak priamo nie dolezite, si kralikaren kupit, hoci aj na uver, cestovat potom po zmene zamestnania kilometre, alebo si kupit RD v podobe horizontalneho panelaku, dakde v satelite mesta, kde vsetky sluzby, treba riesit chodenim do mesta.
Pritom najvyssie naklady spojene z dopravou, pripadne cas, ktory ludia precestuju, peniaze ktore daju na splatky toho co vlastne ani nepotrebuju, ak by usetrili, tak by mohli minut ucelnejsie, alebo si posetrit na starobu, pripadne by mohli vytvarat rodiny aj z detmi.
Ale toto asi nieje moderne.
Karierny sen maju povatsinou len CPckari v Blave v statnej sprave.
25. 4. 2017   anonym
Nasinec potrebuje vlastnit nehnutelnost nie z nostalgie ale prave pre nizku mzdu, aby mal daku istotu v tej starobe. Ak by byval v podnajme nikdy by tolko penazi neusetril aby si na stare kolena mohol zabezpecit kludne dozitie. Naplatil by splatky za vlastnu nehnutelnost ale by platil najom, vysledok by bol taky, ze zo svojho mizerneho platu by minul tak ci tak podstatnu cast na byvanie, ale v pripade najmu by nemal zajtrajsok ani o zlomok percenta istejsi ako vcerajsok. Ak zarabas nemacky plat, tak si mozes dovolit aj nemecke socialne spravanie, ale ak zarabas menej ako 2000 brutto tak si radsej kup byt alebo lepsie dom na hypoteku a nebudes v dochodku byvat pod mostom a uplne osklbany. Ja kazdopadne tolko nezarabam a tak som si tiez zadovazil nehnutelny majetok, ktory na hodnote nestraca preto to nie su prejedene peniaze, par rokov som sa uskromnil a aj deti sa naucili, ze nemusia mat vsetko hned na co si len spomenu, to je tiez dost vychovne. Cinske prislovie hovori, "Ak chces aby tvoje deti dosiahli v zivote uplatnenie vystavi ich obcas aj hladu a zime." Netreba to brat tak doslovne ale napriklad aby mal kazdy skolkar vlastny i-phone to povazujem za chybu v systeme. okrem toho, ze ked teraz pridem o pracu, alebo keby som odisiel na dochodok mam uz kde hlavu skryt aby na mna neprsalo a navyse aj deti sa potesia ked po sebe zanecham daky majetok ktoreho cena neustale narasta len casom a v poslednej dobe celkom astronomicky a aj keby sa trhy uplne rosipali pokial zas neride daky Marxista ktory nariadi dalsie znarodnovanie, tak to stale bude moj kus zeme a moja jaskyna kde sa ukrijeme pred simov aj keby najomne byty prerazili uz dnes poriadne nadsadeny strop. Neverim kecom bankarov a pravnikov, ze to je nehospodarne, oni o tom vsade pisu ale tiez si kupia co najblizsie k centru diania pozemocek hoc aj vinicu :-) lebo raz tam budu mat svoje istoty. Kedze im ide len o zisky tak nikdy nebudu radit korektne, vzdy len s cielom obohatit sa, su to vychytrale krysy.
25. 4. 2017   Lolo
Otazka je, ci clovek, ktory vlastni nehnutelnost, ktoru splatil a pouzival vo svojom aktivnom zivote, vyuzije aj na dochodku a utiahne prevadzkove naklady z almuzny, ktoru dostane..
Lebo maringotka je tiez riesenie..
1/1