Názory čitateľov


Názory k článku:
Keď príde leto, chladnička vypovie: Nové spotrebiče nič nevydržia, ktoré sú najdôveryhodnejšie značky?

6. 8. 2017   anonym
Chladničku mám Bosch, zatial funguje 2 roky.
Od SONY si nekupujte nič, je to šunt. Mne sa už pokazili 3 výrobky tesne po záruke. Od SONY už nikdy nič, ani zošit na písanie.
5. 8. 2017   Lolo
To su kraviny, lebo ucinnost spotrebica, ako je chladnicka, alebo mrazak, pripadne sporak, alebo zehlicka, sa roky prakticky nemenia. Zakladom je nejaky motorovy kompresorovy vymennikovy system, alebo odporovy ohrev.
Co sa meni a to dramaticky, su napriklad na chladnicke tesnenia dveri, ktore starnu a niekedy izolacna hmota degraduje.
Ale ked ludia vedia, poradia si.
Mrazak a chladnicku, treba umiestnovat do vetranej pivnice, pripadne panelakovy ludia, mozu kludne mat staru chladnicku "zimnu" na balkone, staci ju obalit dodatocnym polystyrenom a omientnut, takyto spotrebic, ak je umiestneny na neslnecnej strane, usetri v prechodnom a zimnom obdobi zhruba len 1/4 energie, kolko zozere chladnicka umiestnena v byte.
Skor by som sa zamyslel, nad tym, preco stupaju naklady nie na spotrebovane kWh, ale za rezervovany prikon.
Kedysi stacila na jeden byt, jedna faza a jedna vstupna poistka 16A, 12A poistka na zasuvkove okruhy a 4A poistka na osvetlenie.
Dnes, ucinnost spotrebicov je na urovni A++++ a co ja viem co, no na jednu blbu bytovu domacnost, musi byt minimalne 25A 3f istic a este aj ten vypadava, ak pustime vysavac a mikrovlnku spolu.
Kazda moderna gazdina /puca panelakova/ musi mat elektricku 4 platnicku, najlepsie indukcny, alebo pozitronovy ohrev, ale gulas varit 3 hodiny, alebo kralika piect dve hodkz v trube a vyplata je prdeli.
Dnes je doba rychleho ohrevu a dlheho skladovania houien v chladnickach a skladovanie zamrazenych polotovarov.
Dnes sa uz nevari. NAkoniec kludne mozu zakazat vsetky domace spotrebice, malo by sa jest moderne streetfoodovo a este ku tomu len biosragory a zaviest listkovy system na zradlo, pripadne aj benzin a bude vymalovane.
Uz aj tak zijeme ani nie v kolonii EU, ale v Eurogulagu.
Budeme sa raz dusit mukou, ktoru nam budu posielat ako humanitarnu pomoc.
5. 8. 2017   MV
Na chladničky a investičné predmety do domácnosti by mala byť záruka 5 rokov, malo by existovať štátne skúšobníctvo lebo nikto nepočíta s takým rýchlym odpisom pri mzdách 5e/hodinu.Spotreba 400 Kwh/ ročne len chladničkou by zničila bežných ľudí, byty majú spotrebu asi 1,4 MWh/ ročne, rodinné domy asi 4 MWh/ročne. Okrem toho my v účte za elektrinu už platíme aj bez spotreby ani neviem za čo a komu tak je to so šetrením.
5. 8. 2017   anonym
To čo tu píšete za názory?
Kompresor chladničky papá odveky cca 140W. +-
No a tak na spotrebu ako celku vplývajú ďalšie parametre.
No a moja 25 ročná CALEXka je taká tichá a ešte rozumne úsporná, no na novú nemám a ani nemám žiaden dôvod meniť.
To ticho keď ide alebo sa vypne, že ani neviem - nepočujem kedy, to je k nezaplateniu.
A tie nezmysly o A+++ si nechajte pre malé deti...
5. 8. 2017   trader
Spotrebu pri A+++ si mozes odmerat a porovnat so starou o rovnakom objeme.
Mam to odskusane.Mam Bosch A+++ uz 2 roky -312L a mal som predtym 320L Calex A+.
Spotreba je menej nez polovicna.
Na meranie sa da kupit pristroj za 15 eur.
6. 8. 2017   xyxy
Bosch a Liebherr su najdrahšie chladničky v cenách 500€, 700€, aj vyššie. Osobne by som nedal toľko peňazí za chladničku.
Teraz máme doma kombinovanú chladničku: Electrolux ERB34330W (energy saver). Má 1 kompresor, stála 359€, chladí a mrazí dobre. Kúpená bola v júl 2011, v august 2015 sa pokazila. Podľa mňa vydržala veľmi málo za tú cenu. Porucha bola nasledovná. Na kompresore je prišróbovaná taká skrinka cca. 10x10cm, v ktorej sú elektronické súčiastky. Prívodná šnóra z el. siete ide najskôr do tejto riadiacej skrinky až potom do samotného kompresora. V tejto riadiacej skrinke boli vyhorené súčiastky. Opravár povedal, že pri búrke niekde do el. vedenia uderil blesk,vzniklo prepätie a odpálilo elektroniku. Výmena tejto skrinky s el súčiastkami stála 140€. Teraz mám napojenú chladničku cez predlžovačku s prepäťovou ochranou. Zatiaľ ide, ale som zvedavý, že dokedy. Pýtal som sa opravára akú chladničku má on. Povedal mi, že Whirlpool.
11. 8. 2017   vlado
Prepäťová ochrana v predlžovačke je neúčinná. Si pozri, čo stoja funkčné prep.ochrany.
5. 8. 2017   classic chess
Druhá stránka životnosti: načo výrobok s výdržou 25 rokov, keď po 10 je z hľadiska vývoja a efektívnosti nahraditeľný novým. Pridaná hodnota: nový výrobok dáva prácu ďalším ľuďom. Problémom je iba návratnosť surovín takého výrobku do výrobného cyklu. Ak sa vráti 60-80% surovín do nového (aj iného) výrobku do 2 mesiacov, tak skrátená životnosť má význam.
5. 8. 2017   Blind Man
Mám starú dvojmotorovú Calexu už 25 rokov a dúfam, že ešte nejaký ten rok vydrží.
5. 8. 2017   mari
isteže veď to je účelom vyrábať brak, ktorý zvyčajne po dvoch rokoch (och aká náhoda!) používania a garancie vypovie poslušnosť. nuž ako hovoria bratia briti just spend spend spend :-(
1/1