Názory čitateľov


Názory k článku:
Univerzálny základný príjem je zlý nápad: Prečo k rozdávaniu peňazí nikdy nedôjde

13. 5. 2016   ľuboš
je to blbosť.
akurát sa zvýši inflácia.
13. 5. 2016   Bynk
Štúdia amerických vojnových veteránov, ktorí dostali zaručený príjem ukázala značný pokles v účasti na pracovnom trhu, keď sa program rozšíril na novú skupinu veterinárov.
Takže nakonec skončíme v slumoch úplne všetci?
13. 5. 2016   anonym
Páni univerzálny robot to áno príjem v súčasnej dobe nikdy nebude pozrieme sa kde žijeme má to biť nová europa je, nie je vo vlastnej krajine sme otrokmi pracujúci od rána do noci dôchodci sú žobráci z penzii ktoré im nepokrivajú náklady na život je to zariadené tak aby do smrti pracovali preto sú tak nízke dôchodky v náveznosťi vyše šesto tisíc ľudí pracujúcich žije zo dna na deň z deťmi a ostatný pracujúci prežívajú ešte som nevidel nepočul v kapitalistickej europe sa pracujúci majú dobre najme z bývalých štátov ktoré boli totalitné potrebovali nás a potrebujú načo podľa všetkého brojenie proti medvedovi neprinesie nič dobré budeme obeťov konfliktu obrátime sa na prach a je pravdepodobné prichádza koniec sveta keď že to bude padať všade kto je nepriateľom VeĽkého medveďa všetky štaty postality budú nesporne z ničené alebo následne svet západu budú prvé to už asi ťažko zistíme a preto základný príjem nebudeš potrebovať hofg
13. 5. 2016   Vlado Mlynar
To, že je univerzálny základný príjem zlým nápadom tvrdia len hlupáci, ktorí tuto myšlienku uchopili len povrchne. Je to jediný spôsob ako ľudia budú ľuďmi a nie otrokmi v rukách tých čo dnes peniaze pre-rozdeľujú. Človek ktorý nebude musieť pracovať aby prežil, bude môcť konečne tvoriť. Bude robiť to, čo ho baví a nie to čo robiť musí, aby prežil, či uživil rodinu. Bude si môcť dovoliť toľko detí koľkým bude chcieť dať lásku a nie toľko koľko mu sociálnymi dávkami zdvihne jeho životnú úroveň. Odstráni sa jeden zo zásadných nástrojov nerovnosti a nadradenosti. Tým, že marginálne skupiny ľudí ktorí robiť nechcú robiť nebudú musieť a ak nemajú dnes prácu, tak pre obživu kradnú, kradnúť a lúpiť nebudú musieť. Zásadným spôsobom sa zníži zločinnosť, nebude treba toľko policajtov, sudcov, dozorcov, a iných úradníkov, ktorý rozhodujú o sociálnych dávkach či iných prerozdeľovanýh peniazoch čím vytvárajú korupčné prostredie. Peňazí je na svete dosť a tlačí sa ich čoraz viac a viac sú len nespravodlivo prerozdelované! Vďaka tomu nemá z tohoto prerozdeľovania efekt spoločnosť, ale len stále tí istí jedinci ktorí sú v podstate zločinci.
13. 5. 2016   ja
myslienka by bola pekna ale nikdy sa realizovat nebude. Mozno si naivne myslis ze dakto prerozdeli bohatstvo rovnomernejsie ale snivaj dalej.
23. 5. 2016   palo
o 50 rokov bude automatizacia taka pokrocila, ze clovek nebude robit vobec nic. nie zeby nechcel, ale nikto o ludsku pracu nebude stat, pretoze robot to spravi 5000x lepsie a zadarmo.
toto kompletne znefunkcni kapitalizmus, takze jedine riesenie bude fungovanie spolocnosti bez penazi. komunizmus.
25. 5. 2016   Pravda
Čistočne je možné súhlasiť. Ale nesúhlasím v časti "može si dovoliť toľko detí ..." Ja myslím, že vždy by si mal človek dovoliť iba toľko detí koľko môže dôstojne uživiť!Inak súhlasím - základný príjem už mal existovať dávno! To,že je zisk prerozdeľovaný nespravodlivo je dávno zrejmé. Buď to ľudstvo zmení pokojnou cestou (volby?, politka?), alebo civilizáia zanikne v sociálnych konfliktoch. Neni možné, aby cca ani nie 10% vlastnilo všetko bohatstvo zeme. Spravodlivejšie rozdeľovanie je alfa a omega ďalšej existencie ľudstva.
13. 5. 2016   nazor
praca uz nedokaze zabezpecit hodnotu pre zivot , tak sa nejaky prijem musi naviazat na zivot sam pri vzniku hoci bez prace .... automatizacia vytlaci cinnost prace ako zarobkovej cinnosti lebo jej bude malo v klasickom ponimani a teda prijem z prace sa musi prekonat na nieco ine na prijem zo zivota... to je cel komprende?
25. 5. 2016   Pravda
Logiky, robotizácia prinesie vyššiu životnú úroveň, kratšiu pracovnú dobu. Roboti zabezpečia to,čo v minulosti Crékom otroci. Človek by sa však vždy mal vzdelávať, športovať a venovať práci, lebo tá ho vyformovala, inak sa vývojo vrátí a zdegeneruje.
13. 5. 2016   Slavo
Základný príjem bez práce nebude nikdy fungovať, pretože ba sa masovo zneužíval (na Slovensku).
23. 5. 2016   palo
ako chces zneuzit nieco co dostane kazdy a v rovnakej vyske?
13. 5. 2016   šimon
človek môže byť užitočný aj keď nieje v pracovnom pomere...práve je absurdné tvrdiť opak, ktorý vlastne obral ľudí o slobodu myslieť o sebe inak ako o pracujúcom denno denne dochádzajúcom do práce a robiacom niečo nevediac čo.
13. 5. 2016   zauzana
Pomaly sa to rozbieha na celom svete.. https://cs.wikipedi a.org/wiki/Z%C3%A1kla dn%C3%AD_nepodm%C3%AD n%C4%9Bn%C3%BD_p%C5%9 9%C3%ADjem
www.zakladnypri jem.sk
https://www.you tube.com/watch?v=2mP3 b86zVvo
13. 5. 2016   zauzana
wikipedia - zakladny prijem:
https://cs.wiki pedia.org/wiki/Z%C3%A 1kladn%C3%AD_nepodm%C 3%ADn%C4%9Bn%C3%BD_p% C5%99%C3%ADjem
všeobecné info:
www.zakladnypri jem.sk
video:
youtube-zakladn y prijem
https://www.you tube.com/watch?v=2mP3 b86zVvo
13. 5. 2016   Michal1111
Zakladny prijem je nieco co pride a bude fungovat. Len to nie je mozne ocakavat zajtra. Je to otazka desatroci. O 50 rokov sa spolocnost vyvynie tak ze ludia nebudu pracovat aby prezili. Nebudu musiet. Na zapade uz dnes socialne davky stacia ludom aby sa uzivili. ked chcu skromni zivot nemusia pracovat. Tuto volbu bude mat kazdy. takze sa nebude moct vyhovarat ze na niekoho pracuje. Co je neudrzatelne je sposob akym sa firmy vyhybaju zdaneniu. To pride skoro a z EU pride jasna strategia.
13. 5. 2016   ja
to nepride, skor sa zredukuje poct ludi ako by sa bohati mali delit o svoj zisk
25. 5. 2016   Pravda
Počet ľudí sa musí zredukovať! To je základný predpoklad prežitia ľudstva a neni to paradox. Už dnes nás je zkrátka na Zemi moc, zdoje sú medzené. Ideál je niekde okolo 5 miliárd +- 1-2 miliardy. Tu je cesta jedna - každý bude zodpovedať za výživu a výchovu svojich potomkov predovšetkým osobne a živiť, obliekať, ubytovávať si bude potomkov sám (každá sranda niečo stojí!), ale spoločnosť mu zabezpečí bezplatné školstvo (včetne stravy ve škole) a zdravotníctvo, pretože zdraví a vzdelaní občani sú i v novej spoločnosti cieľom a zárukou rozvoja. Ovšem prídavky, milí spolubčania, prídavky už nebudú (budú použité ve školstve). To značí, že už prestane platiť čím viacej harantov, tím vacej žrádla a chlastu a bude platiť, tím viacej starostí a povinností, takže sa bude zvečšovať počet zodpovedných a v novej dobe raionálně uvažujúcich občanov, teda tých čo soje deti kutočne milujú a sú ochtní pre ne žiť a pracovať. Dovidenia v lepších časoch!
1/2staršie