Názory čitateľov


Názory k článku:
Nič nové: Mladí sú kapitalizmom frustrovaní, odmietajú ho

8. 5. 2016   anonym
Záver :názory myslenia porovnávania nie sú identické svet je v rozklade bitka o moc bohatstvo postotalitných majetkov majetku národa kto získa viac akýmkoľvek spôsobom určuje zotročuje ten onen národ ktorý sa stáva kolóniov ľachkov pracovnou siľov stačilo potľapkať neschopných po pleci a povedať im aký sú múdri keď predali strategické podniky to sú dejiny slovakistanu brat okráda zdiera brata sme krajina a je absurtné aby výrobne,sklady domy stavia na urodných poliach kde chcú i v mestách napriek tomu že obyvatelia sú proti niet tu zákonov ktoré bi chránili pracujúci ľud preto sa tento systém najviac bojí že k moci sa dostane pracujúca trieda a urobí snimy poriadky urobenim bodku za nezákonnosti napáchané od roku 48 do dnes ktoré neboli riešené čim bi zákonom bolo učinené zadosť hofg
8. 5. 2016   Mozog
Kapitalizmus obhajuju len ludia ktori kradnu vrazdia a su ludsky odpad.
Kapitalizmus nici planetu aj zivoty.
Kapitlaizmus je najhorsi rezim aky kedy bol.
8. 5. 2016   fero z BA
úplne si zabudol na socializmus, ktorý spôsobil oveľa viac zla ako kapitalizmus
8. 5. 2016   kakadu
Poučenie z krízového vívoja socialistického bloku je také, že triedny boj, ktorý v socialistickom bloku mal za následok vyhladenia pánskej triedy, mal na spoločnosť ozdravné účinky, v podobe zániku triedy chudoby, bezdomovcov a negramotných,
nemožno úspešne viesť s kompromismi vtedy,
keď v plote, ktorý chráni idealistickú spoločnosť vznikajú trhliny,
lebo je veľmi ľahké využiť negatívne vlastnosti ľudí chamtivosť a pôžitkárstvo na to,
aby boli imperialistami podplatení a skorumpovaní, aby nastúpili do boja proti sociálne spravodlivej spoločnosti,
preto imperialisti presadili, že právo na život je zákonom neodňateľné, aby vylúčili smrti smrti,
ktorého existencia v trestnom systéme je účinným nástrojom v boji proti korupcii a rozvratu sociálne spravodlivej spoločnosti vnútornými nepriateľmi, ktorých sa nájde vždy dosť v každej spoločnosti a historickej epoche.
Z toho je poučenie, že proti nemravnému správaniu ľudí sebeckosti, chamtivosti a korupčníctvu, nie je možné bojovať bez tvrdosti zákona a trestaniu smrťou.
8. 5. 2016   Michal1111
Paradoxom je ze v sucastnosti su najsobeckejsi a najskorumpovanejsi ti co tu vladli aj pred 1989 a vladnu nam dalej. A ti co presadzuju trhovy mechanizmus najviac bojuju proti korupcii.
8. 5. 2016   ja
nemysim si zeby sme mali dakoho kto by vo velkom budoval trhov mechanizmus, Vacsinou vsetci len chrania samych seba
8. 5. 2016   kakadu
Neblúzniš trocha o trhovom mechanizme ?
Kde a kedy existoval ?
Nič také neexistuje, je to iba rétorická pomôcka,
ktorá slúži na útok proti socialistickým formám plánovania a sociálnej spravodlivosti,
čoho zámerom je udržať chaos, ktorý je existenčnou podmienkou kanibalského kapitalizmu,
ktorý bez chaosu, úžery, otrockej práce a bezprávia nemá zisky.
8. 5. 2016   trader
Tych 51 % mladých ľudí nevie co je ton realny bolsevizmus.Ale maju moznost si ho vyskusat na Kube.Zaujimave ze tam nikto neemigruje.
8. 5. 2016   Yanis Varoufakis
jediny "dobry kapitalizmus" (tzv keynesiansky alebo socialny) bol v 50, 60, 70tych rokoch ked z neho mala osoh este vacsina....od cias pravicovej neokonzervativno-ne oliberalnej revolucie pred 30-40r to islo pre vacsinu obcanov dole vodou, s vysledkom zbedacenej strednej triedy, privatizacie vsetkeho vratane verejnych sluzieb cize aj zdrazenia, zadlzenych domacnosti, prijmovej nerovnosti, stagnujucich miezd, nezamestnanosti, draheho byvania atd. pozorujeme kazdy den
8. 5. 2016   Michal
Keynesovsky trhovy mechanizmus v 70 rokoch skrachoval lebo nedokazal udrzat spolocnost v chode. Az opatovny priklon k monetarizmu udrzal zakladne zakonitosti chodu statu pod kontrolov. O monetarizme sa da hovorit aj v pripade SMERu.
8. 5. 2016   Peter
Neslo o ekonomicke modely, ale o to, ze kapitalisticki vlastnici vyrobnych prostriedkov mali strach zo sirenia myslienok socializmu (kedze ten realne fungoval vo vychodnom bloku) a preto sa museli voci svojmu obyvatelstvu spravat (nedobrovolne) socialne. Preto sa ludom na zapade vtedy ak dobre zilo. Samozrejme kapitalisti sa nechceli vzdat svojich ziskov a preto to v 70 rokoch de-facto skrachovalo a zacalo sa zit na dlh a postupne zavadzat stale uchylnejsie ekonomicke nastroje na udrzanie. Koncom 80 rokov to aj napriek tomu opat spelo ku kolapsu a zachranil ich Gorbacov ( dobrovolne alebo len z hlupeho idealizmu?). Kedze uz neexistovala hrozba socializmu, zacali sa postupne utahovat "skrutky" a bezni ludia sa maju stale horsie a horsie. Kapitalizmus je ako "demokracia" dlhodobo neudrzatelny, takze moze skoncit len revoluciou alebo nastolenim diktatury v duchu Orwella. Momentalne sa prave rozhoduje ktorou cestou sa pojde.
8. 5. 2016   jojo
Podľa štúdie BCG vzrástlo vlani svetové bohatstvo o 15 %. Je tu ale obrovské nebezpečenstvo. Banky a podielové fondy, ktoré kedysi zabezpečovali pretavovanie úspor do technologického pokroku a do vytvárania nových miest, teraz prerozdeľujú peniaze od chudobných k bohatým. Trpí stredná trieda, ktorej bohatstvo klesá. Nemožno sa preto čudovať, že ľudia neveria systému. Podľa prieskumu Allensbach Institute len každý piaty Nemec verí tomu, že sú ekonomické podmienky férové. Takmer 90 % Nemcov vníma roztváranie nožníc medzi chudobnými a bohatými. Kríza kapitalizmu sa mení na krízu demokracie.
8. 5. 2016   fero z BA
to je ako s malými deťmi, stále chcú niečo iné a ani sami nevedia čo chcú. Možno by pomohlo, ak by sa v USA vytvorila určitá rezervácia, kde by bol socializmus taký, ako ho zažila východná europa, bez prikrášľovania, bez odsudzovania, ale presne taký istý, aby sa mohli rozhodnúť a potom by ich takéto chute rýchlo prešli. Rezervácie majú indiáni, mohli by mať jednu aj komunisti
8. 5. 2016   anonym
spinava amerika tazila z vojen a prevratov, aby zabezpecila primerany zivot svojim obcanom, teraz uz nedokazu drzat neustali rast, tak potrebuju urobit vazala z europy a znova umelo vytvrata studenu vojnu !!!
8. 5. 2016   ja
vacsina ludi by to z radostou privitala
8. 5. 2016   Lolo
Problem je, ako spomenul anonym, ze u nas sme zazili aj kvazisocializmus, alebo pokus o socik, ale ten experiment trval 40 rokov, boli tu aj pracovne tabory, tazba uranu a politicky vazni, okrem ineho, ked sa socik dostal do krizy, presnejsie hrozilo za stalinisticke cistky a ine hrozy, ze by komunistov vyvesali na lampy, tak prislo ku invazii a dalsej "normalizacii".
Lenze kapitalizmus budujeme uz 26 rokov a vysledok stoji houno, pretoze najviac angazovany v prestavbe socializmu, boli ty isty komunisti, ich deti a najma veduce spicky statnej bezpecnosti, ich agenti a najvykonnejsi konfidenti. Nakolko asi z osobnej pomsty, voci narodu, za ziskanu slobodu, kradli a kradnu a nevahali pri tom ani vrazdit a pouzivat inovovane metody v podobe fuzie agenturnej organizovanosti a implementovali do toho aj mafiu a jej sposoby.
............
Neviem, alebo nechcem si predstavit, ako by vyzerala totalita a prechod na socializmus v krajine, akou je USA, ktora bola vybudovana na osobnej slobode a principoch ranneho kapitalizmu, kombinovana z industrialnym otroctvom na juhu.
Uplne najviac ma serie, ziaden "izmus" niec nevyriesi, ale jedine vola ludi. A tiez pevna viera, alebo fundament, ktory sme stratili v EU, ako na zapade, tak na vychde. Jediny, kto ma dnes pevnu a neoblomnu vieru a maximalne radikalizacny potencial, dokonca je schopny obetovat svoj zivot za vieru, su mohamedansky neoeuropsky turisti. Oni nemaju predsudky, ani zabrany, bez ohladu na to, ci system alebo viera a jej demagogia, ich vyhnala z krajiny, kde sa narodili, siria tuto vieru vsade a snazia sa o jej dalsiu expanziu.
8. 5. 2016   ofk
Však to všetko len pokusy a omyly. Dnes nemáme kapitalizmus, ale hyenizmus a preto je to také zlé. keby tu vládol pravý kapitalizmus tak by to bolo o niečom inom... Všetko si to pekne pomenoval vo svojom príspevku
8. 5. 2016   Karl Marx
a aky kapitalizmus tu mas ? lavy ked nie pravy ? to si co zapotil ? ved 97% majetku mas v sukromnych rukach, mas volny trh, pravicovy danovy degresivny system, politicku vladu velkoburzoazie, sukromnych bank a korporacii atd..a ty vravis ze tu nemas kapitalizmus ci co ?
8. 5. 2016   ja
u nas mame taky rany kapitalizmus cosi co sa podoba na zvyklosti spred sto rokov.
8. 5. 2016   Lolo
JA?
V Historii sa nieje mozne vracat spat. Casova os vyvoja ide dopredu a nieje mozne opakovat dejinne obdobia, lebo okolnosti, prostredie, ludia i technologie a prostriedky sa neustale vyvijaju, alebo menia.
Takze kapitalizmus z pred 100 rokov tu rozhodne nemame.
Co mame, aspon v Slovakistane, je fuzia nomenklaturnych kadrov, alebo deti povodneho rerimu, ktory vytvorili synteticku zrazeninu, alebo skratka bahno v podobe konstitucnej kleptokracie, ktora vytvara na municipalnej urovni protektoratu, alebo dominia Slovakistanu v EU, podobny dementny system, ako robili Komanci, ked sme boli zapadnym protektoratom ZSSR. Na miesto jazyckovych vrelych objati z Breznevom, lizu zadky Bruselovcom.
Za to im nechaju priestor na zdieranie maleho stada, ktoremu vladnu.
Je to reciprocny a kontinualny proces, ktory sa neustale vyvija.
Kreatury, ktore vystupili v poslednych volbach, su len obrazom chaosu v nazoroch ovcanov. Radikalne fragmenty, v podobe Kotletu, ak by nahodou aj dostali do uzkych kleptokraticke spicky, vdaka nasilnemu a hlupemu programu, budu umlcne skor, ako sa zradikalizuju natolko, aby sme tu robili faklove pochody, pripadne hailovali na verejnych miestach.
Tomu sa hovori aj homogenizacia spolocnosti.
Vsetko je pomiesane, vsetky izmy aj debilizmy, su v podstate len utrzky ideologii, ktore nemaju sancu uspiet. Malo kto im totiz veri absolutne a bez predsudkov.
A asi je to spravne. Ale prilisne pochybovanie a rozhadanost, je len vhodna spolocenska klima, pre dalsie beztrestne lokalne oligarchicke spicky, ktore nadalej kradnu legalne, alebo aspon vyvadzaju peniaze z krajiny, ktora je aj tak chudobna. A nielen ekonomicky, ale aj duchom.
Takze ziaden kapitalizmus z pred 100rokov.
Cista moderna.
8. 5. 2016   ja
no casova os je nemozne vratit, ale udalosti maju tendenciu sa opakovat. Tak ako finacne krachy, vykradnute dochodkove fondy, skrachovane virtualne zamky kde nalakali spustu investorov z vidinou zisku, cosi ako BMG Invest, to sa opakuje storocia a ludia nie a nie sa poucit. A toto ako s au nas zije hranici z otrokarstvom, na zapade by si ti isti zamestnavatelia nedovoli to co tu ale tam maju zamestnanci vacsie prava, len tu si ludia nechali do hlavy nabulakat ze treba nechat podnikatelov tak, lebo len oni vedia co je pre zamestnanca dobre a ze su taki uzastni ze im zalezi na tom aby slovaci mali kde robit a vobec im vlastne nejde o osobny prospech.
8. 5. 2016   ofk
Ja som to napísal v príspevku, že toto nie je kapitalizmus, ale hyenizmus nevieš čítať, alebo nevidíš na písmenka. Aký máš voľný trh, ktorý je regulovaný a riadený z jedného mesta, polovicu všetkého bohatstva je sústredené v rukách 1% ľudí atď to si myslíš, že je kapitalizmus, to je hybrid a hyenizmus...
8. 5. 2016   anonymus
Mame tu aj jedno aj druhe, pretože KAPITALIZMUS = HYENIZMUS, alebo ako povedal E. Bondy v kapitalizme nie je hanbou byť zlodejom, v kapitalizme by sa mal hanbiť len ten, kto nevie zarobiť poriadny balik peňazí...
8. 5. 2016   jojo
americania su flustrvani, tak sa amerika snazi pozdvihnut svoju ekonomiku ako vzdy na cudzi ukor, preto ide zatiahnut europu cez poskokov ako je merkelka do spinavej zmluvy TTIP, ktora bude znemanat upadok europy a tazenie spinavej ameriky !!!
8. 5. 2016   eurobordel
JOJo TY SI OZAJ LEN JOJO...Aj eu ma svoju spinu kapitalizmus je rovnaky vsade. samozrejme okrem slovakistanu kde vladne doposial feudalizmus co zdiera ludi ako volakedy v manufakturach. Nasledne korupcia vo vladnych aj mimovladnych kruhov a vlada oligarchov ktora je v slovakistane nad zakon!!
8. 5. 2016   anonym
Mladí sú frustrovaní kapitalizmom. To ale mladí Američania nezažili socík.
8. 5. 2016   TEMPLWALD@seznam.cz
Ale možná o něm to podstatné slyšeli:)
8. 5. 2016   Lolo
Ono je to asi ta, ze ak mlady veria niecomu, co nezazili, stary sa desia minulosti, tapu v obavach z pritomnosti, tak potom naozaj je za tazko, najst spravnu cestu.
Lebo ani jeden system, ktory tu bol od rozpadu monarchie, nebol niako oslnivo dobry.
Dokonca ani obdobie RBM a Slovenskeho statu, nebolo niako vesele, to zas boli deportacie a koncentraky, plne vyvolenych.
Ak mlady nemaju vieru a ani ideu, stary to nedokazu drzat vecne.
8. 5. 2016   tulák
Všetky materiály o socíku a živote v ňom sú dostupné aj pre mladých amíkov.Môžeš písať ironicky čo chceš ale socík a dnešná doba sa nedajú jednoducho porovnávať, pár jednotlivcov sa má aj teraz dobre ale 90% robotníkov sa má oveľa horšie a ja si myslím že hľadieť len na to že ja sa mám práve dobre a ostatní nech sú aj bezdomovci je veľmi pomýlené a za socíku nepredstavitelné.
8. 5. 2016   Lolo
Ale drahy tulak.
Ty vidis ten socializmus, ak si ho vobec zazil v podobe, akej vznikal, co pochybujem, ako robotnik, alebo pracujuca suciastka, proletar, tak dnes si iba "Ludsky zdroj"..
Socializmus ktory sme tu mali, v poslednom tazeni od zaciatku normalizacie, bol byrokraticky a hlupy paskvil, ktory plnil valovy vsetkym, ustajnil vsetkych a dojil vsetkych rovnako. Problem bol, ze niektore zvierata, ktore boli dojene, najma samci proletarov, to pocitovali ako zaujimavu alternativu, sexualneho uspokojenia. Pocnuc stranickymi schodzami, cez rozne chobotiny onej doby.
Pozri sa, kam to dopracovali v severnej Korei, alebo Kube.
Nakoniec ich ta rezistencia, proti kapitalizmu, doviedla bud ku hladomoru, alebo podlahli nie imperializmu, ale globalizacii.
Ja nekydam na socializmus, ale na sposob, akym si obstaral zdroje a upevnil poziciu. Okradol a znarodnil to, co neznarodnil Benes po II sv. vojne, zobral ludom podu, zivnosti, ale najma uspory, majetok, aj iluzie.
Nahradil ich demagogiou o budovani zajtrajskov, vytiahol z kanalov idiotov, pravych komunistov, ktorych nepovesali Gardisti v Slovensku, alebo nepovesalo Gestapo v RBM, povesali komunisti, rovnako aj socialistov a ine demokraticke sily. Ostatnych nepodstatnych, strcili do lagrov, kde zo zajatcami a odporcami rezimu, kopali uran, alebo uhlie. Vratane knazov, inteligencie a nahodne vybranych osob, ktore mali, alebo len mohli mat vplyv na spolocensky zivot.
Ostatny prisrany strachom, sa bud pokusili emigrovat, alebo slapli na minu, ci ich strelili do chrbta chrabry vojaci na presencnej sluzbe, za opustak, alebo frcku.
Ty co prezili, tu, bud nevedia, co sposobil pokriveny rezim, alebo nechapu, ze ta izolacia v stade a ohrade, bola vlastne pekna pakaren. Nie vatsia ako dnes, pre niektorych raj. Mohli sukat, mnozit sa ako kraliky a mali co zrat. Ale povod radosti, bol v krvavom rezime, ktory sa niako nelisil od nacizmu, len mal na miesto ciernej, krvavu cervenu farbu.
A co stoho sociku, sa zachovalo?
Preco ludia, ktorym na tom zalezalo, nie politikom a zmrdom, ale ludom, ak na tom zalezalo, preco dnes, ked je relativne slobodno, nezachovavaju nejake "tradicie" ktore socik ako vyhody im poskytoval, pod hrozbou?
Je to pre to, lebo ludia predtym posrany z STB, alebo Komunistov, su dnes posrany z uverov a blahobytu, o ktory by mohli eventualne prist, keby boli prilis "angazovany". A to este ten blahobyt na uver, je v podstate len lokalna chudoba, od vyplaty k vyplate, od splatky po splatku.
Ale mame slobodu.
Drahy tulak, preco teda nepozdvihnes hlavu a nepokusis sa o znovuzavedenie tradicii, na ktorych ti tak zalezi?
Preco nevies urcit triedneho nepriatela a nezatocis snim?
Mas na to prostriedky, informacie a dokonca to nieje trestne. Alebo sa bojis zas tej ohrady? Ze sa budes tulat len po rodnej hrude?
8. 5. 2016   ja
ako jednotlivec nezmozes nic a vacsina ludi je v strachu ktory v nom siria politicke strany napriec celm spektrom a toto byuzivaju aj podnikatelia a zotrocuju ludi pretoze bezny clovek sa stal polootrokom ktory sice moze cestovat, ale ma na krku imaginarnu retaz v podobe poziciek, zavazkov v praci a nemoze ist prakticky nikam, ostane tam kde je. Az sa ozves, zvysni vystraseni kolegovia ta skor utlcu ako podporia pretoze sa boja o svoje pozicky. Vymyvacky mozgov a schodze nie su nicim vynimocnym ani dnes, len sa to nerobi v zaujme strany ale v zaujme korporacie pre ktoru pracujes, hesla a metody su velmi podobne tomu co si pamatame. A toto je aj na tom zapade a povedal by som ze este vo vacsej miere a kontrola statu este vacsia ako u nas. Ale podhadzuju tam ludom trosku viac penazi, cim im trosku povolia z tej virtualnej retaze a tak menej frflu.
14. 5. 2016   Lolo
Najlepsie na virtualnej retazi, je ta virtualita.
Stratili sme vieru, ten kto veri, ma navrch.
Napriklad neoeuropania maju neoblomnu vieru v Allaha, tak nam sem donesu, co sme stratili. Neomylnu a neoodiskutovatelnu pravdu.
1/1