Názory čitateľov


Názory k článku:
Nový Zéland už prejednáva plán, ako rozdať ľuďom zadarmo peniaze

23. 3. 2016   Szekeres
Tak, to uz skutocne predstavuje spolocensky zlom. Kritika tzv. komunizmu, resp. systemu ktory tu bol pred 1989 spocivala v tom, ze bol nekonkurencieschopn y z dovodu prilisneho prerozdelovania. Toto, co sa tu deje pred nasimi ocami, QE, uz predstavuje zasadne vyssiu mieru prerozdelovania ako tomu bolo pred 1989. Kritika systemu ktory tu bol pred 1989, kritika ktory prichadza vaecsinou zhora a ktora ma sluzit ako prostriedok na chvalu sucasneho systemu, straca opodstatnenie, straca argumenty....
21. 3. 2016   Lolo
Principialne je to hovadina, pretoze ak v EU je problem z dochodkami, tak nieje mozne riesit rozdavanie penazi ludom..
openiazoch.zozn...
20. 3. 2016   Blind Man
U nás to funguje už 25 rokov pre cigáňov. A ešte kto chce predáva luxusné hodinky, parfumy, nikdy sa netupiace holiace strojčeky, ... Máme s tým bohaté skúsenosti. Príďte sa poradiť. Mečiar, Dzurinda, Fico, sú naslovovzatí odborníci. Väčšinovému obyvateľstvu sa zavrie huba, ináč sa onálepkuje ako rasistická väčšina a všetko ide ako po masle.
20. 3. 2016   Zauzana
Je fajn, že Slovensko má také množstvo "odborníkov" na základný príjem. Zvlášť, keď je možnosť vyjadriť sa v negatívach, čo budú robiť iní ľudia keď by dostali bezprácne peniaze. Mohol by niekto začať aj slovíčkom Ja...? Napríklad: Ja, keď budem mať základný príjem...no mne určite padne kameň zo srdca, keďže budem mať peniaze na zaplatenie nájmu, stravu, základné oblečenie. Pravdepodobne nič neušetrím, ale budem mať kopu voľného času..budem sa venovať aktivitám, ktoré ma napĺňajú /napríklad niekto aj zarábaniu peňazí/ a ktoré budú v konečnom dôsledku prínosom pre ostatných ľudí. Budem sa im venovať dobrovoľne, s radosťou, keďže je veľký rozdiel medzi tým, čo robiť MUSÍM a tým, čo robiť MôŽEM. www.zakladnyprijem. sk
20. 3. 2016   Lolo
Je uplne jedno, comu sa budes venovat draha Zuzana, ale ja si myslim, ze ak bude zavedeny zakladny prijem, nebude ti postacovat na zaplatenie najmu, stravu a zakladne oblecenie a to ani v pripade, ze budes byvat na slobodarke, potraviny kupovat v charite a obliekat sa v sekaci.
Ja to tvrdim preto, ze viem, ake tazke je vyzit z pasivneho prijmu, ktory mam ako dochodca. A to byvam v maringotke, nemam energie, okrem vlastnych, obliekam sa ako hastrman, do handier zo sekaca a jem co mi priroda dovoli dopestovat.
Je to dan za nezavislost.
Moj zakladny prijem mi nestaci, na dostojny zivot v starobinci, pretoze taketo zariadenie, stoji v nasobkoch mojho mesacneho pasivneho prijmu.
Takze pridana hodnota mojho zivota, je mobilita, ktora mi ubuda, skusenosti a schopnost vyhybat sa problemom a dobre zdravie, ktore je pre podobny sposob zivota nevyhnutne.
Az budes stara a tvoje aktivity sa obmedzia na uplne zakladne potreby, ako prijem potravy, vylucovanie, byvanie a energie, tak pochopis, co znamena pasivny prijem, ak nebudes mat moznost si privirobit, budes v Minuse a nebudes moct hybernovat cas, ktory nemas pokryty prijmom..
Potom tvoja "kopa volneho casu" sa premeni na transformaciu akejkolvek cinnosti, na zabezpecenie zvyseneho prijmu.
Potom sa ti bude zdat aj cinnost zaujmova, v podobe vytahovania plechoviek z kosa a odovzdavanie do zberu, ako uzasna zabava...
22. 3. 2016   Zauzana
Pokiaľ viem, tak na Slovensku sa oficiálne neuvažovalo o zavedení základného príjmu a ani sa nehovorilo o jeho výške....a ty Lolo už vieš, že to bude málo a nebude to stačiť. Pozrel si si video na youtube o základnom príjme? Asi nie. Tvoja životná situácia ma štve, takých ľudí je na SK veľa :-( Cenné je to, že si sa tomu nepoddal a že si dokážeš sadnúť /aj bez energie/ v maringotke za počítač a komunikovať o základnom príjme ;)
22. 3. 2016   ja
v com sa lisi zakladny prijem od sulikovho bonusu?
20. 3. 2016   classic chess
Na jednej strane sa uvažuje s rozdávaním peňazí, na druhej s ich úplným zrušením. Teda až ich zrušia, budú rozdávať NIČ!
20. 3. 2016   anonym
V podstate sa to deje dnes aj u nás. Napr.bezplatné školstvo, stojí peniaze a keby vám dali rovnaký balík peňazí a vy by ste si sami vybrali komu dáte peniaze a komu nie, veľa vecí by sa tým vyriešilo. To isté zdravotníctvo.
20. 3. 2016   Cestovatel
rozpravas bachorky - skolstvo, zdravotnictvo a ine statne organy su "zadarmo" - je to uloha statu kryta vyberom dani - vo vsetkych krajinach EU - takze nie je to to iste ako sa domnievas
20. 3. 2016   jajo
ty žiješ asi ešte pred rokom 1989, keď hovoríš o bezplatnom školstve a zdravotníctve... Hlavne vysoké školy niečo stoja. Zdravotníctvo? Máš kopu úkonov ktoré niesú v základnom poistení kryté. Zober recept a choď do lekárne. Voľakedy zaplatili korunu za recept. Teraz vyberieš recept a celkom bežne je doplatok 10-15€.
Že sa to píše v ústave? Politici z nej urobili trhací hajzlák.
20. 3. 2016   MV
Ľudia sa asi chcú vrátiť do prvotnej spoločnosti, ale aj tam sa chodilo na lov mamutov a nikto nečakal na nepodmienený príjem. Čistá ilúzia, ktorá by sa po úplnom znehodnotení vkladov zrútila a vytvorila by darebné masy nezamestnateľných. Pracovať sa malo aj v komunizme, kým tu stačí zachovať pôrodnosť.
20. 3. 2016   jojo
My sme sa prepracovali k otrokarsej spolocnosti, ked velke masy obcanov pracuju za smiesen mzdy na uzke skipinky 2% bohacov vlastnia 98% svetzoveho bohatstva, tak teraz ti bohci skusaju, co urobit aby sa otroci nezburili a nezacali, prevraty, rabovacky !!!
20. 3. 2016   jajo
dobre si to nazval... otrokárska spoločnosť.
V nej mal otrok právo na ubytovanie a stravu. Dnes si drvivá väčšina ľudí z príjmu zvládne zaplatiť strechu nad hlavou, stravu a oblečenie.
20. 3. 2016   Tomas
myslim ze prave to znehodnotenie vkladov je jednym z cielov - zabranit ludom aby tvorili rezervy, urobit ludi zavislymi na hypotekach, na bankach
20. 3. 2016   Lolo
Mne je uplne jedno, ci bude zakladny garantovany prijem, alebo nebude.
Problem je, ze debilita masy ludi, je priamo umerna, mnozstvu ziskanych penazi, bez adekvatnej prace.
V Slovakistane, mame skupinu ovcanov, alebo povedzme kategoriu ovcanov, ktory si na zaklade moznosti, ktore krajina ponuka, vyvtvorili system cerpania davok, ktore im umoznuju nielen prezit, ale aj byvat, mnozit sa a nepracovat, napriek tomu, im to nieje blbe.
Ty co pracuju, napriek tomu niesu demotivovany, len frflu a snazia sa prezit, napriek tomu, ze z ich dani i odvodov, zivia paraziticke skupiny. Ale najvatsim problemom, je kleptokracia, ktora ako legitimna vlada, kradne neadekvatne vela z balika, ktory by mal byt prerozdelovany na chod statu.
Je to ako v tom vtipe.
Dan z alkoholu a cigariet, ma byt demotivujuca, pre konzumentov, tak dan zo mzdy, spravne pochopili len Cigani.
20. 3. 2016   fero z BA
lenin je večne živý, keď je koze dobre, ide na ľad tancovať
20. 3. 2016   jojo
Koze nie je dobre, koza vidi, co sa deje, ze rastie prijmova nerovnost, ked obcania uz nedokazu tahat spotrebu a tym ekonomiku, potom prichdza deflacia, a ekonomicka kriza, tak skusaju, co sa da !!! americania si to ako vyzdy vyriesia vojnovym konfliktom, rabovanim a zadlzenim okupovanych krajin !!!
20. 3. 2016   fero z BA
ľudia nie sú rovnakí a nemôžu si ani byť rovní, nemôže si byť rovný hlupák s profesorom, doktor s traktoristom,.... to len komunisti majú úplne pomýlené hodnoty
20. 3. 2016   jojo
Nikto nechce ziadnu rovnost, ale prijmove odstupnovanie, pretoze teraz miznne stredna vrstva a zacinaju existovat, len velmi bohati a potom chudobni ludia, preto taketo experimenty, ludia sa slusnu pracu nedostavaju primeranu odmenu !!!
20. 3. 2016   MMe117
aha, takze ludia nedostavaju za slusnu pracu primeranu odmenu, tak im dame peniaze za nic???
kto bude potom robit vsetky tie nezaujimave prace, ktore su potrebne na fungovanie spolocnosti? tie sa spravia same?
ludia nepracuju preto ze ich to bavi. to je uplne scestny predpoklad.
to ze mizne stredna vrstva je prave zasluhou "socialneho" statu, ktory si mysli, ze je jeho ulohou zasahovat do vsetkeho co ludia robia.
20. 3. 2016   jojo
Keby ludia dostavali slusne peniaze za svoju pracu, tak by ich to urcite motivovalo viacej pracovat, ako ich vydierat, ako v rannom kapitalizme, ze ked nebudes tazko driet za almuznu, mozes aj skapat a nikoho to nezaujima, to viedlo akurat k narastu kriminality, socialnym nepokojom, prevratom !!Toze mizne stredna vrstva je zasluhou nenazranych kapitalistov, ktori kumuluju obrovske zisky a siroke masy nutia robit za cim dalej nizsie mzdy, len vytvraju dalsiu bublinu, ked skrachuje ekonomika, lebo nema kto tahat spotrebu !!!
20. 3. 2016   fero z BA
to, že rastie sila monopolov je chybou len a len vlád, nedostatku konkurenčného prostredia, takže v prvom rade volajme z zodpovednosti politikov a vešajme ich na kandelábre
20. 3. 2016   fero z BA
súhlas, nikto nebude robiť a nerobí nič dobrovoľne, pracovať bude len za peniaze, bude dodržiavať zákony len vtedy ak za ich porušovanie bude trest, nechytá horúcu panvicu lebo sa popáli,..... úplný nezmysel, ľudia robia všetko (okrem vlastných záľub) len preto, že sú k tomu donútení, ostatné je chiméra
20. 3. 2016   anonym
či chceš alebo nie aj tak nakoniec bude komunizmus,pri 80% automatizácii bude tolko nezaměstnaných ,že nuvihnutne bude muset nastat komunizmus alebo vojna.
20. 3. 2016   ja
Preco nie. Kto dorobi profesorovi chlieb? Nepotrebuje rolnikov lebo vsetko predsa kupi v obchode?
1/2staršie