Názory čitateľov


Názory k článku:
Pre a proti: Zlato ako jediná istota v časoch neistých, alebo prečo by vás vôbec nemalo zaujímať

26. 2. 2016   anonym
Zlato neni investicia. Zlato nie je ochrana pred
inflaciou.
Je to ultimatna ochrana pred politikmi, bankarmi !
25. 2. 2016   Kritik
Ekonómovia, politici, zlodeji a podvodníci sa postarali o to, že cena sa úplne rozišla s hodnotou. Týka sa to najmä peňazí, ktorých numerické vyjadrenie vôbec nevyjadruje hodnotu, ktorá ich kryje. Je v tom taký nehorázny bordel, že najhodnotnejším finančným ekvivalentom zostalo zlato. Ak by boli objavené nové veľké náleziská, tak padne aj to.
25. 2. 2016   trader
V 1970 sa unca zlata predavala za 40 US dolarov.Za 150 000 korun si kupil 5000 dolarov lebo dolar sa predaval za 30 korun.Teda za 5000 dolarov si kupil 5000:40 je 125 unci zlata.Momentalne je unca za 1240 dolarov teda za 125 unci dostanes 155 000 dolarov za co tiez kupis iba jeden taky dom ako v 1970.
25. 2. 2016   blackberry
...v r. 1970 stál dom 150tis korún. za tú cenu sa dalo kúpiť 420 uncí zlata. dnes má to zlato cenu cca 462000€, za to si postavíte 3 nové domy...čo viac k tomu dodať, autor by si mal čo to doštudovať
25. 2. 2016   Praktik
To vsak hovori len o tom, ze VTEDY bolo vyhodne kupit zlato. Nie teraz, ked je jeho cena dost vysoka. Staci si zistit informacie, co sa stavalo napr. pocas vojen, alebo hyperinflacie.... Stat napr. zakonom zakazal drzbu zlata. Mohol byt nuteny vykup, alebo odovzdanie. V dnesnej dobe neni problem pri prusere zaviest napr. 50 percentnu DPH na zlato, alebo extra 95 percentnu dan z predaja zlata, atd. Proste, ked bude velky pruser, tak velke tehly zlata nepomozu. Nebude ich komu predat. Druha vec je, ze ak si vtedy chcete pomoct, ak su taketo problemy a budete platit zlatom, tak ste idealny terc pre ludske hyeny.
A co sa moze stat, alebo pravdepodobne sa stane ? Je pravdepodobne, ze postupne dojde k zruseniu hotovosti a stat bude mat nad vsetkym kontrolu. Ked bude chciet predat to zlato, okamzite sa bude o tom vediet. Mozne je, ze budu digitalne meny ako Bitcoin, ale s podporou EU a USA - ale kontrolovane. Na Bitcoin mozno uvalia zakaz /postavenie mimo zakon/. Zlato teda neni ziadna istota, ani investicia. Je to len komodita, ktora moze uchovat hodnotu - ale netreba si robit ziadne iluzie. Pri velkej drzbe zlata bude v buducnosti problem ho spenazit. Pri riadnom prusere nebude mat totiz nikto na odkup tak velkej hodnoty, alebo bude odkupena za babku. Preto zlato by mohla byt snad ako vhodna postapokalypticka alternativa platidla, ale len vo velmi malych objemoch /male kusky, male mince, atd/.
25. 2. 2016   ľuboš
AU sa pre obyčajného človeka neoplatí.
za AU sa platia poplatky za uschovu . ešte aj v USA sa AU "znárodnilo".
V čase vojny NIE JE NIČ bezpečné. vtedy si človek uvedomí, že také zemiaky, či chlieb je sakra drahý.
25. 2. 2016   MR.Gold
Jedine zlato sa pre obyčajného človeka oplatí. Je vidno že sa vôbec ale vôbec nevyznáte do histórie a len tliachate prázdnymi papuľami. V USA sa preto znárodňovalo zlato lebo vlastne išlo o QE. Dolár bol krytý zlatom a tým pádom musel štát navýšiť počet ton zlata aby mohol vôbec tlačiť tie už v dnešnej dobe pomalý bezcenné papieriky. a pokiaľ ja viem vôbec im to nevyšlo lebo nikto neodovzdával zlato a hlavne nikto za to nebol odsúdený. doplnte si najskôr znalosti a potom rozprávajte. A za druhé , zlato sa bude zdaňovať ako posledné už len z toho dôvodu že politici a tí "oligarchovia" majú najviac zlata a oni proti sebe nepôjdu. Mám rád takýchto písalkov čo vedia prd.
26. 2. 2016   Miro
Môžeš si ho uschovať doma. Vtedy naň okrem zlodeja nemá nikto dosah. Všetko riziko sa dá s rozumom minimalizovať.
25. 2. 2016   Lolo
Ja osobne si myslim, ze Ag, Au, Pt, Rh, Pd atd.. Ta..
Su kovy, ktore kto vlastni a e schopny nadobudat, pripadne snimi dokaze obchodovat v materialne forme a ma aspon minimalnu skusenost a vybavenie, ako napr. stary XRF spektrometer, dokaze vytazit depozitne vyhody takychto "uspor".
Je minimalna hranica, ktora tvori aspon v nasich koloniach hranicu okolo 5- 10.000 eur, aby to malo nejaky zmysel.
Pre vatsinu chudoby v Slovakistane je ale nemyslitelne ziskat fyzicky 1kg Au, Pt,, alebo 10kg Ag v cistote 99,9 bez poplatkov, DPH, a ineho cenoveho balastu, navysujuc cenu kovu. Napr. punc a certifikaty. Dalsia podstatna vec je liqidita, ktora nech su to granule, alebo zliatok, tehla, alebo prut, su u nas prakticky nepredajne, a ak ich niekto vykupi, napr. safina, alebo zlata huta a pod. ich cena vykupu je katastrofalna, najma pre drobnoinvestora.
Su krajiny, kde obchodovanie je beznou sucastou zivota, staci si pozriet Taliansko, Turecko, Svajciarsko, ale dokonca Grecko a dalsie, kde to ide bez problemov.
Ale u nas to problem je.
Akcie Ag, Au a pod. su len zdrap papiera, ktory je bezcenny v pripade problemu rovnako, ako papierove bankovky.
Rovnako aj ine papierove derivaty, ale to je na dalsi clanok.
Chudoba vo vychodnych koloniach EU, moze spavat pokojne, na dostatocne portfolio fyzickeho kovu nedosiahnu.
Diverzifikacia podobnej istoty, bola vidno v kufriku isteho politika, ktory tam mal Zlato, diamanty, kokain, prve vydanie rychlych sipov a nejaky heroin.
To je takmer 100% istota, ze kdekolvek na svete, je mozne liqidne menit za hotovost podobne depozity..
25. 2. 2016   Miro.
Zlato je v prvom rade ochrana pred hyperinfláciou. Nič viac, nič menej.
Určité % úspor, hovorí sa o 10% ale to je podľa mňa veľa, by mal mať človek vo fyzickom INVESTIČNOM zlate (čistota 999,9/1000).
Jedná sa ale o také peniaze, ktoré vie, že ich na 99% nebude najbližších 10 rokov vôbec potrebovať.
25. 2. 2016   xxx
Dokedy tu budu taketo clanky co utocia na zlato???
Otazka je preco to vlastne robia, co z toho maju ze utocia na najbezpecnejsiu poistku v pripade financnej krizy, kolapsu ekonomiky???
Niektori hovoria ze dalsia kriza je uz tu a ini zas ze to nie je nova kriza ale len ta co tu bola predtym sa opat zviditelnila.
Kazdopadne ten kto investuje do zlata v dnesnych casoch nemysli ani tak na zisk ako na ochranu svojho majetku. Zlato malo, ma a bude mat hodnotu aj ked tu uz ziadne papieriky nebudu. Taktiez striebro.
Samozrejme ze netreba mat vsetko investovane vo fyzickom zlate ale aj v pozemkoch, ornej pode, pripade nehnutelnostiach. Akcie su pre tych co maju radi adrenalin ale taka volatilita aka je tu teraz, neviem,neviem.
Ale ved nech sa zariadi kazdy ako uzna za vhodne. Len prosim, nemanipulujte s ludmi, nemajte ich za blbcov, sedliacky rozum dokaze zratat kolko je 2+2 a taketo ubohe clanky ich len rozosmeju.
25. 2. 2016   yyy
Suhlas. Staci pozriet kam to speje. Dost, ze peniaze su nekryte, este chcu aj obmedzit (neskor uplne zrusit) hotovost. Takze vsetky peniaze budu len elektronicke. Potom sa bude stado ludi ovladat este lahsie. Ak budes nepohodlny, zablokuju Ti jednoducho peniaze v banke a si vybaveny.
25. 2. 2016   Szekeres
Ale! Nechaj ich! nech si vypisuju co chcu. Aspon zrazia cenu. Bude sa lepsie kupovat..
25. 2. 2016   cíferčan
Dovolím si tvrdiť,že viac ako 90 % občanov má iné starosti,ako kupovať zlato,napriek tomu,že žijú stále v neistých časoch.Ich mesačný príjem,lepšie povedané almužna za ktorú sú nútení pracovať,im ledva stačí na živorenie,takže o zlate sa im môže len snívať.Dalo by sa niečo zmeniť,zvolebnieva sa,len by nesmeli podľahnúť masmédiam a propagande a urobiť najväčšiu životnú hlúposť a voliť pravicové strany.Vie si niekto predstaviť takú absurditu,že by zbohatlík volil komunistickú stranu,ale naopak je to bežné.
25. 2. 2016   Smola
Co tu pleties volby? Kto za to moze, ze zivoris, asi Dzurinda s Radicovou, vsak? Koho si volil predtym? Meciara a teraz Fica. To ano, vdaka nim sa budes mat urcite lepsie. Ved Fico a spol su jedna ruka s oligarchami. Ak nazyvas zbohatlikmi slusnych podnikatelov a zivnostnikov, pripadne pracujucu strednu triedu, ktory sa snazia zit a mat sa lepsie, tak to je smutne. Vacsina komunistov ostala pri koryte, len prezliekli kabaty. Pokial sa nezmeni myslenie slovakov, tak sa vpred nepohne ani stat.
Ja budem volit SaS, zapracovali na programe, maju v kandidatke vela odbornikov, Sulik drzi slovo, nenechal sa vydierat a ked kuknes ako sa dokaze postavit v diskusiach zapadnym politikom, klobuk dole.
Jedina alternativa by mohol byt Kotleba, ale bojim sa jeho kontaktov s nacionalistami.
Teraz k veci. Alternativa k zlatu moze byt striebro. 1 trojsku uncu kupis aktualne za 17eur. Ma potencial do buducnosti mozno viac ako zlato.
25. 2. 2016   cíferčan
Smola,máš krásne výstižné meno.Ty si videl už slušného podnikateľa,keby bol slušný,slušne platil svojich zamestnancov a dane,tak by nemohol tak rýchle zbohatnúť.Je na to dobrá prúpovídka "keď chudák ukradne,tak je zlodej,keď podnikateľ,tak je to biznis".Keď patríš k tým menej ako 10 % akože úspešných,tak je správne ,že volíš SaS,v opačnom prípade si myslím,že Ťa masmédia a propaganda dostatočne zmagorili.
25. 2. 2016   Smola
jedinym zmagorenym si tu, bohuzial ty sam a to Fickom a jeho rozpravkami. Ja uz na(ne)stastie nezijem na Slovensku. Ak si naivne myslis, ze Fico a spol su nejaki socialisti, si na velkom omyle. Pravdaze sa da zbohatnut aj bez zlodejiny, ak je clovek sikovny a sam chce nieco dosiahnut. To ale na Slovensku pochopi malokto. Tam su ludia schopni susedovi zavidiet este aj rakovinu.
Par mesiacov pred volbami a zo vsetkych stran na mna vyskakuje Fico, jeho balicky, trapne tabule ako pre retardov, kde zaskrtava body, ktorymi oblbuje svoje ovce. Ked cestujem domov na navstevu, pocujem v aute v radiach same reklamy na kadejake programy platene z fondov.
Po vyhratych volbach sral na ludi, kradol svojim, teraz z toho nakradnuteho rozhodil pred volbami zasa zobraci omrvinky a oni sa vytesuju a idu ho znova volit. Blby narod si nic ine nezasluzi, ako dalsie 4 roky Filcka a spol vo vlade.
25. 2. 2016   cíferčan
Smola,kde si vyčítal,že jediná Ficová strana je lavicová,veď to ani lavicová v skutočnosti nie je.Skutočne sa podarilo Ťa usmerniť,takých potrebujú do stáda.
25. 2. 2016   saxo
Nechápem prečo sa tu hádate či je dobrá modrá alebo červená. Odpoveď na túto otázku Vám obom možno dá nositeľ nobelovej ceny za ekonómiu Milton Friedman populárno náúčným spôsobom, ktorú si môžete pozrieť na youtube "Greed". Je dosť nelogické ak sa ľudia rozhodujú na základe sympatií a pocitov a nie na základe spätne overiteľných programov strán teda nie hlášky typu propagandy "Spolu to dokážeme", "Za rodinu" alebo "Ide o našu bezpečnosť".
Asi ani jeden z Vás nehľadá anjela, ktorý ochráni bežných ľudí pred neviem čím možným, ale skôr štátnikov, ktorí dokážu nájsť celospoločenskú zhodu aj pre možno nepopulárne opatrenia pre blaho spoločnosti a budúcich generácii.
25. 2. 2016   Smola
Mas pravdu, nerozumiem, preco som sa nechal strhnut do takej diskusie. V podstate mi je to jedno, len ma mrzi, co sa s tak krasnou krajinou ako je Slovensko deje. Tato tema aj tak vobec nekoresponduje s clankom.
25. 2. 2016   Szekeres
smola, je mi z tvojich kecov na grcanie. Taku hypertrofovanu samolubost som uz davno nevidel.
25. 2. 2016   Smola
tak sa vygrcaj
25. 2. 2016   ľuboš
iba naivný človek verí mediam a análnikom.
pred 5 rokmi som sa smial bulíkom, že AU bude za 5.000-10.000 usd/unca, stále som tvrdil, že bezpečná hranica nákupu na investícu do AU je niekde okolo 1.300 a max. cena, ktorú "môže dosiahnuť" je max.možná tesne nad 2000/ toľko by to bol max. VRCHOL ceny AU z historických grafov max. ceny po zohľadnení inflácie.
--------------- -----
a už sa opakujem, ked mi vyvolával nejaký predajca au, či akcií a svetosväte tvrdil s "ISTOTOU":)), že to pôjde IBA HORE..., tak sa zvyknem opýtať, P R E C O si to nekúpi sám...:)
a mám pokoj.
samozrejme, aj dnes sú vcelku bezpečné investície, ktorá vynášajú 5-15 % ročne.
25. 2. 2016   nebudlabud
to by som rad videl... bezpecne a 15% vynos rocne... ha-ha-ha
25. 2. 2016   ľuboš
píšem VCELKU...:), čiže + -, ale dá sa.
1/2staršie