Názory čitateľov


Názory k článku:
Krátky prehľad všetkého, čo vieme o ekonomike, ale často na to zabúdame

16. 2. 2016   Szekeres
kto je autorom tohoto textu??? halabala publikovanie textov bez identifikacie zdroja vypoveda o "doveryhodnosti" situ...lobbisticky server
16. 2. 2016   ainemunys
Ako môžeme vedieť niečo o ekonomike, keď nemôžeme vedieť, čo sa "varí" v hlavách "oligarchov", kde je hlavným cieľom svetovláda ?
- trhy nikdy neboli a nie sú dokonalé, hlavne keď sú manipulované
- nie je predsa možné, aby v konečnom svete rástla produktivita nekonečne (produktivita má zabezpečovať celé ľudstvo), tak čo je to udržateľný rast (Kto to vie, vševedúci ekonómovia z vešteckej gule ?)
-aj keď nič nerozdelia, tí čo trhy ovládajú, určujú bezostyšne víťazov a porazených
Čo ak by ekonómia prestala byť bojiskom, ale tým čo má byť, nástrojom všeobecnej prosperity? To by dnešný ekonómovia nezvládli ???!!!
- ak neexistujú skutočné pravidlá, všetko, teda aj stimuly sú len manipulácia (toto nie je trhová ekonomika, ale dlhová)
- skutočné pravidlá by nepripustili, aby nastané X spustilo reťazovú reakciu Y-ov, v ktorej ťažia prospech tí, čo podnetmi a neustálymi zmenami pravidiel (pre maximalizáciu svojich ziskov) sledujú len svoje záujmy vytváraním nástrojov politickej ekonómie a ekonomickej politiky
- spotreba, rast a hlavne dlhy sa dajú skvelo manipulovať a tak využívať neistotu, práve správne a skutočné pravidlá by viedli ku istotám a teda dobrej budúcnosti všetkých (človek v neistote hľadá aj zúfalé a bezohľadné východiská)
16. 2. 2016   Spachtoš
Trhy nie sú dokonalé ... Preto sa jedna rodina z Nemecka zhruba pred 250-300 rokmi obetovala, presťahovala sa do Anglicka a tam sa podujala trhy zdokonaľovať. Štyria zo siedmych, ktorých "vlastnia" stanovujú ten správny spotový kurz devíz každý deň.
17. 2. 2016   hideg
ekonomia= príjem-výdaj-zostat ok. Ostatné je bla-bla-bla. Jedna myšlienka je zaujímavá - ak budeme tvoriť, začneme splácať dlhy resp. budeme schopní. Aké dlhy? Toto je novodobé otrokárstvo - lensi požičajte a ešte aj 4. generácia bude mať čo splácať. A komu??
16. 2. 2016   Lolo
Uplne v skratke povedane, ekonomika je ako idea Marxovho kapitalu. Problem je, ze ucenie ma kazdopane blby vyklad, ktoreho aplikacie v praxi, su len experimentom na ludoch.
Par ludi, ktory zamerne tvoria chybu, sa maju nadpriemerne dobre a je im srdecne jedno, co sa deje zo zvyskom.
Zvysok sa potom sprava racionalne a zvysuje efektivitu, no obvykle nehladi na ekologiu.
Pod pojmom ekologia nejde len o smrt zivocisnych druhov, alebo o zasieranie planety, pripadne o miznuce pralesy, ale o sposob prezitia najrozsirenejsieho druhu na planete= cloveka.
V podstate je teda uplne jedno, ci mame inteligetny telefon, alebo teplu vodu z kohutika, ale o to, ci nam rovnaky druh nepride odrezat hlavu, aby sme neprekazali v jeho zivote, pripadne nas niekto uvari na veceru.
Ekonomia hlada len racionalny sposob prerozdelenia zdrojov.
16. 2. 2016   nahnevany
V kratkom prehlade vsetkeho, co vieme o ekonomike chyba nasledovne:
Netto cena /suma/ nie je pridana hodnota, ale casto na to zabudame, ze od roku 1993 je tzv.DPH /tzv.dan z pridanej hodnoty/ de facto podvodom na podnikateloch, zivnostnikoch a obcanoch vobec.
1/1