Názory čitateľov


Názory k článku:
Základný garantovaný príjem: Myšlienka, ktorá nadchla aj kapitalistických investorov v Silicon Valley

10. 2. 2016   yzy
zakladny prijem to je jednoduche ... dneska tlacia bankari peniaze z nicoho a zo vzduchu! cize len bankari presmeruju peniaze akoze vytlacene z nicoho nie do sukromnych bank. ale rovno na sukromne ucty jednotlivcov na tomto svete ... peniaze su umele platidlo a ekonomika a ekonomika je akoze veda. pritom samotne peniaze neexistuju a je to iba ludsky vymyslel. predtym bolo zlato ako platidlo. len sa prislo na to ze zlata je strasne malo aby bolo platidlo tak sa vymyslelo nieco ine zase!
10. 2. 2016   Bynk
Hm len vtip zo základným príjmom je v tom, že platiť ho nebudú zamestnávatelia ani majitelia firiem ani multimilionári ale štáti. A kde na to majú štáti zobrat peniaze, ked zisky idú multimilionárom? :-)
10. 2. 2016   kiko
Treba zdanit pracu strojov.
10. 2. 2016   vin
Jednoducho fabrikám, ktoré budú využívať pri výrobe najmä robotov uvalia napr. 80% dane, alebo nejaké poplatky. Aj dnes napríklad musia podniky platiť za to, že nezamestnávajú zdravotne postihnutých ľudí. Potom budú platiť za to, že nezamestnávajú ľudí, ale robotov.
10. 2. 2016   Hundroš
Tak toto už na Slovensku platí od roku 1989. V rámci pozitívnej diskriminácie to skúšajú na cigáňoch a teraz to aplikujú na imigrantov. Ostatným vláda odkazuje, držte huby, makajte a buďte rai, že ste radi!
10. 2. 2016   zemjeduta
Koho chcú na sr ať?
10. 2. 2016   anonym
A predsa sa točí
10. 2. 2016   hmm
formulacia vety z clanku ze sa budu zisky spravodlivo rozdelovat do spolocnosti je na slovaci nepredstavitelna :DD
10. 2. 2016   MV
Úplne postačí, keď sa podarí priznať dôchodky z II. piliera, vraj prvý bude neudržateľný. Nejaký nepodmienený príjem je to, čo na Slovensku nikomu nehrozí. Utopický neosocializmus láka mnohých, ale je to nereálne.
10. 2. 2016   anonym
Na Slovensku nie. Zatial. Ale inde to realne je a ked sa osvedci, tak casom sa to uricte aj rozrastie. Teda o takych 80 rokov mozno aj ku nam, mozno v case ked dalej na zapad uz budu zavadzat uplne ine myslienky, a tato co sa prave rodi uz bude prezitkom.
10. 2. 2016   trader
Aby si nakoniec nebol odkazany iba na 1. pilier lebo 2. pilier moze byt vytunelovany ako je to na Slovensku zvykom.
10. 2. 2016   MV
Trader:Chcel som povedať, že garantovaný príjem musí byť v starobe, prípadne v širšom intervale okolo veku odchodu do dôchodku. II. pilier považujem za ruletu aj preto, že ani zdraví ľudia nemajú istotu ako dlho budú mať v aktívnom veku pracovné príležitosti.
10. 2. 2016   ainemunys
Práve II. dôchodkový pilier je priamo ohrozený zápornou úrokovou sadzbou !
Odchod do dôchodku (akéhokoľvek) priamo znižuje životnú úroveň. Garantovaný príjem ale predpokladá, že aj na dôchodku nepadne nikto pod minimálnu životnú úroveň.
A ľudia by pracovali z vlastného záujmu, nečinnosť by neustáli. Keď iné nie , aspoň na predzáhradke pred bytovkou.
A alkoholici ? Možno by sa upili k smrti, ale skôr by po chvíli nemali za čo piť, museli by hľadať príjem z nejakej činnosti, kde by podľa druhu dostali peniaze, alebo trest.
10. 2. 2016   lolo
keby na slovensku zaviedli 200 eur mohlo by to na zaciatok byt krok vpred zrušili by socialne davky a podobne prispevky a nepracujes mas 200 eur
pracujes mas 200 + plat kazdy by si spocital ze sa mu oplati aspon nieco zarobit. teraz neprispôsobyvý nepojde ani na brigadu lebo mu davky zoberu a za minimalnu mzdu sa mu neopati robit
a financovanie? bude nepotrebných veeela socialnych pracovníkov na uradoch :) + z daní mozno zmenšit nezdanitelne čiastky v platoch (a povedme si rovno daju vám 200 euro a 40 z toho dostanu nazad z DPH ked nieco nakupime)
10. 2. 2016   duri
aj dochodci by mali viac aj pracujuci ludia , mozno romom by zoskrtali davky týmto :)
kazdý uradník cca 1000 euro plat hned usetrene pre 5 ludi
poprípade mas odrobených 15 rokov mas 300 eur aj motivácia robit aj cierna praca by ubudla a podnikáš ? nesmieš byt v minuse po vyplatení svojej mzdy inak sa ti to nerata
10. 2. 2016   anonym
Prave si nacal temu preco to slovenski socialisticki vladcovia nezavedu. Kopa kamaratov, bratrancov, neteriek a pod. sedi na statnych uradoch a v komercnom sektore by sa vrtet nechceli, museli by teda zivosti z 200 eur, ale ved to su pribuzni najmocnejsich v krajine, tak maju automaticky narok na teply isty flek, kde maju akj financny aj socialny status, maju razitko a mozu rozhodovat o soudoch druhych slabsich ktori nemali to stastie narodit sa do dobrej rodiny :-)
10. 2. 2016   duri
na ministerstvách , policie ... tam je flekov az az niekam by ich popchali :D
ked to maju v švajčiarsku zratane ze im to vyjde z 2000 eurami na mesiac u nas 200-300 by bolo realne :) len by trosku museli chcieť
11. 2. 2016   Szekeres
svajciarska spolocnost nie je taka rodinkarska mafia ako populacia SK. anonym to vystihol presne!
10. 2. 2016   Lolo
Obavam sa ze pekna idea, je len idea.
Pokial nebudem dostavat v slovakistane aspon 500 eur mesacne, ako garantovany prijem dnes, alebo 800 eur zajtra, tak tomu neuverim.
Lebo napriek vsetkej radosti, ktoru by som ako dochodca mal z toho, ze by som dostal viac, nic velke by som si dovolit nemohol, snad este nejaku milenku, alebo matku na plny uvazok navyse, ale nejake dovolenky a ine radosti, bez prace naviac, mozem aj tak zabudnut. Mozno by som vymenil maringotku za byt a tu nastava problem..
Ludia zijuci na zakladnom prijme, by si nemali moznost brat uver, pretoze zakladny garantovany prijem by nesmel sluzit na splacanie dlhov a hypoteky, rovnako by nesmel sluzit ako predmet exekucie, proste tato suma, by mala byt aj zivotnym minimom, na ktore by nemal siahnut ani sud.
Potom vsak by nebolo mozne si zobrat byt na uver a ludia by museli opat objavit zazrak najomneho byvania.
Navyse v ramci EU, by museli byt zavedene opat hranice a muselo by sa vylucit ekonomicke migrovanie novych aj starych europanov. Pretoze prve co ma napadlo, ze zvesim muskaty na karavane a idem tam, kde mi daju vatsi garantovany prijem, ako v Slovakistane.
I ked asi nedaju, ale co dam za vyzkusanie?
Dalsia vec je, ze by prudko zmenila cela ekonomia, stupli by dane, asi aj odvody, takze zamestnavatelia by asi nejasali a investori by sa asi nehrnuli ani do otrockej kolonie typu slovakistan.
Je mozne, ze na miesto komunizmu, by sa ludia zacali zgrupovat do komunit, aby dokazali koncentrovat garantovany prijem a neskor by objavili domacnosti a potom, snad aj rodinu, kde by sa rodili bledoeuropania a povodne druhy.
Idea krasna, ale prils hippies.
obavam sa ze nasa buducnost je skor temna a nie prilis duhova.
1/2staršie